Nicolae Iorga - Dedicatie [e-diverse]

Day 209, 04:04 Published in Romania Romania by OchiReci
Am creat in momentul perfect o sursa ideala de bani si popularitate, de carese bucuri Nicolae Iorga acum, pentru simplu motiv ca i-a fost usor sa fure ideea in 2 secunde de la altul care a stat si a conceput-o. In loc de multumiri evident am primit altceva. Va intrebati ce ...vede-ti [a url=http://i16.photobucket.com/albums/b26/OchiReci/Diverse/eBets.png]AICI[/a] iar daca nu cer prea multe uitati-va si [a url=http://i16.photobucket.com/albums/b26/OchiReci/Diverse/eBets2.png]AICI[/a] si [a url=http://i16.photobucket.com/albums/b26/OchiReci/Diverse/eBets3.png]AICI[/a]



“Eşti un frustrat!” Aşa ţi se spune de cele mai multe ori când faci o acuzaţie sau îţi manifeşti o nemulţumire. De ce e rău să fii frustrat? De ce atunci când eşti frustrat, nu contează motivul pentru care eşti frustrat, ci doar faptul că eşti aşa? Ei bine, nu e nimic rău în a fi frustrat. Nu e benefic pentru tine, dar cu siguranţă e bine că o spui. Nu trebuie să te temi s-o spui. De multe ori, în mijlocul unui discuţii aprinse, am primit argumentul suprem: “Eşti un frustrat!” şi de la fel de multe ori, am observat cu plăcere reacţia adversarului de discuţie atunci când am recunoscut cu seninătate: “Sigur ca sunt frustrat! Cum să nu fiu frustrat când…”

Lumea nu se aşteaptă să iţi recunoşti frustrările pentru că e general acceptat că a fi frustrat e o slabiciune şi un motiv de arătat cu degetul în sictir. Tocmai de-asta e o plăcere să observi reacţia adversarului de discuţie pus în faţa unei marturisiri neaşteptate.

Şi cum altfel să nu fie normal sentimentul de frustrare când însuşi verbul “a frustra” înseamnă “a pagubi, a înşela”. Sunt convins că odată cu această definiţie (pe care puţini o cunosc cu exactitate) motivele pentru care sentimentul de frustare este normal devin cât se poate de evidente.

Unii dintre cei mai mari generatori de frustrări sunt cei care fură. Desigur, nu cei care fură o gaină sau care taie genţile în autobuz. Obţinera satisfacţiei materiale cu depunerea unui efort cât mai mic, e un ideal ce ne caracterizează pe fiecare dintre noi şi deşi contravine conceptelor morale, legale (şi personale, pentru cei mai mulţi dintre noi), trebuie însă să recunoştem că e un instinct normal, dar suprimat, al oricărei fiinţe sociale.

Dacă excludem dintre cei care fură categoria cleptomanilor, mai ramân cei care fură de nevoie, pentru că le lipseşte obiectul furtului. Cum mai sus i-am exclus pe cei care doresc doar o satisfacţie materială, mai rămân în discuţie doar cei care comit furturi intelectuale. Atenţie însă la a nu confunda furtul intelectual având finalitate materială cu furtul intelectual pur. Furtul intelectual pur se prezintă în cea mai simplă forma a sa în bancile şcolii, atunci când colegul de banca ia notă mai mare la teză decât cel de la care a copiat.

Este evident că în acest caz, autorul furtului nu urmăreşte deloc un scop material ci unul pur intelectual. Obiectul furtului este aşadar, intelectul, inteligenta. Însuşire pe care cel care fură nu o are în aceeaşi măsura cu cel păgubit.

Bineînteles că în cazul de mai sus, consecinţele sunt minime iar frustrările pagubitului sunt şi ele la scară redusă, comparativ cu ce va urma mai târziu.

Frustrarea devine mult mai mare în cazul furtului intelectual atunci când discernământul pagubitului se maturizează, iar conştientizarea pagubei produse se accentuează. Asemenea, se modifică şi profilul hoţului. Dacă în exemplul de mai sus, era vorba de un copil disperat să scape de coringenţă sau de bataia de acasă, în cazul adulţilor se modifică motivaţia imediată dar rămân două elemente esenţiale: disperarea şi lipsa intelectului.

Sigur că în astfel de cazuri, prinderea hoţului şi dovedirea furtului sunt destul de greu de realizat, dar există totuşi o satisfacţie pentru cei care ştiu să o exploateze: atunci când tu, pagubitul, priveşti hoţul în ochi şi ştii că tu ai ceva ce lui îi lipseşte şi şi-a dorit atât de mult încât a furat de la tine. Satisfacţia zâmbetului sfidator care ţi se conturează pe faţă e sublimă. Nu contează că cei din jur nu ştiu ce reprezintă acel zâmbet şi nici că probabil nu-i vei putea face vre-odată să înţeleagă. El va pleca întotdeauna ochii la privirea ta, pentru că deşi tu eşti cel frustrat, acum îi cunoşti secretul.