Ne reamintim? Pot fi si valorile tale! Alaturi de liberali...

Day 1,543, 02:12 Published in Romania Romania by Vircati

Se pare ca administratorii eRepublik s-au gandit putin si la componenta politica a jocului, asa incat avem o misiune care presupune a deveni membru al unui partid politic si a participa la votul care se va da pentru alegerea presedintelui de partid luna aceasta.

Desigur, partidelor politice nu le ramane in acest caz decat sa incerce sa isi promoveze valorile... Chiar incercarea si din acest articol.

Reiau astfel idei dintr-un articol mai vechi, unde incercam chiar o sinteza a valorilor liberale promovate in eRepublik, mandatul de presedinte al lui Xul0, precum si cel personal (iertata fiindu-mi nominalizarea 🙂 dovedind, cred eu, ca acestea chiar sunt promovate de membrii partidului liberal.

De asemenea, intr-un acelasi sens, pot fi citite urmatoarele articole:
Doctrina liberala aplicata in eRepublik
Partidul Liberal isi deschide portile. Un nou val...


O sinteza a valorilor liberale ar putea fi urmatoarea:

Individul uman are ca atribut fundamental şi înnăscut, independenţa în raport cu voinţa arbitrară a semenilor săi.

Consecinţă a cooperării dintre voinţele libere ale indivizilor, societatea este însă singurul mediu în care libertatea se poate manifesta. Cel care trăieşte fără a intra în relaţie cu semenii săi nu este liber, ci solitar.

Societatea poate fi organizată de jos în sus, atunci când legislatorii ascultă tradiţiile încorporate în viaţa de zi cu zi a oamenilor şi se străduiesc să valorifice puterea de organizare a libertăţii.

Liantul social nu poate fi nici prestabilit, nici inventat. Relaţia dintre indivizi rezultă din ceea ce ei aleg să facă în mod efectiv, în fiecare clipă a existenţei lor; relaţia inter-individuală este forma în care se realizează convieţuirea umană.

Viitorul acestei convieţuiri nu este predeterminat, iar societatea liberală - în măsura în care face din libertate reperul ei esenţial - este o societate deschisă, care valorifică la maximum potenţialul fiecărui individ în parte.

Economia este numele pe care oamenii îl dau mecansimelor prin intermediul cărora se derulează schimburi între indivizi, având ca motor interesele şi pasiunile lor. Piaţa este singurul mecanism care permite reunirea spontană a cunoştinţelor deţinute de indivizi şi stimularea tuturor însuşirilor deţinute de aceştia în vederea obţinerii de profit. Când exploatarea cunoştinţelor şi informaţiilor dispersate în cuprinsul comunităţii umane este maximă, avem de-a face cu o societate liberală.

Libertatea este mai mult decât o valoare, ea reprezintă o condiţie de posibilitate a valorilor. Astfel, etica liberală conţine câteva valori esenţiale, cu relevanţă economică şi deopotrivă politică: toleranţa, dialogul, încrederea, contractul şi proprietatea.

Căutarea fericirii este o consecinţă a libertăţii. Fără libertate nu există nici posibilitatea de a concepe fericirea. Fiecare individ este liber să-şi realizeze aspiraţiile către fericire, cu condiţia ca realizarea acestor aspiraţii să nu lezeze calea către fericire aleasă de ceilalţi semeni ai săi.

Libertatea individuală şi solidaritatea socială nu sunt incompatibile. Armonia intereselor sociale poate fi asigurată doar în condiţii de libertate. Deoarece libertatea unui individ nu se poate articula decât prin manifestarea libertăţii celorlalţi, solidaritatea socială conferă cadrul concret de realizare.


Cu alte cuvinte, PRIN NOI ÎNȘINE poate fi valabil pentru fiecare!


In rest, sa va fie cat se poate de bine!

Vircati



#eliberali