Muzica în viata adolescentului

Day 2,402, 06:44 Published in Republic of Moldova Bulgaria by Ronin9

Muzica este considerată de origine divină precum și cea mai complexă artă. Ea vorbește celui care o ascultă dar în același timp îl și definește.
Muzica în viata adolescentului are o importantă extraordinară. Tânărul este în perioada în care se caută pe sine, în care încearcă sa găsească acel ceva ce îl face deosebit, unic, ce îl poate scoate din umbra în care este afundat și dezvăluit lumii. Pe lîngă alte arte și activități ce îl pot ajuta, muzica este cea mai la îndemână. Ea poate fi pur și simplu ascultată sau poate fi compusă, acest lucru dându-i o nota personală și sentimentală, cît și unică.
Deseori ne confruntăm cu situația :”știm, pentru noi, ce este muzica, dar nu știm, pentru alții, sa o explicam”. Studiile științifice au arătat ca muzica este întîlnită atît în viața oamenilor, începînd cu omul preistoric –confecționar al fluierului din oasele de animale, cit și în viața animalelor, fiind o modalitate de a comunica intre ele (spre exemplu ciripitul păsărilor). În prezent, indispensabilitatea muzicii din viața noastră este produsul facilității ascultării ei.
Indiferent de gen, muzica face parte din viața noastră şi fără ea totul ar fi simplu, anost şi plictisitor. O muzică bună te poate atrage într-un magazin de unde poate nu doreai să achiziţionezi ceva, muzica potrivită poate da savoare momentelor speciale din viaţa noastră, poate face doi oameni să se îndrăgostească, să se împace sau pur şi simplu te poate transforma dintr-o persoană apatică într-una plină de La tot pasul întâlneşti adolescenţi ce mişcă din cap în ritmul muzicii pe care o ascultă în căşti. Indiferent de model, dimensiune, culoare, “urechile” au devenit accesorii indispensabile pentru tineri.
De multe ori din curiozitatea te întrebi ce muzică ascultă tânărul ce stă la semafor şi mişcă din picior, sau elevul din autobuz, pe buzele căruia parcă citeşti versurile unei melodii cunoscute.
Stiți vorbele alea : spune-mi ce prieteni ai si îți spun cine esti ! sau spune-mi ce carți citești și îți spun cine ești ! Și încă multe altele , sunt convins ca se poate spune și următoarea : Spune-mi ce muzica asculți și îți spun ce caracter ai sau ce simți sau cine esti ! Muzica exprimă caracterul unui om și starea lui de spirit .
Fiecare adolescent aderă, în principal, la un anumit stil muzical, ce își pune amprenta în viața de zi cu zi a acestuia. Muzica îi influențează vocabularul, vestimentația dar cel mai important convingerile, valorile și percepția asupra tuturor lucrurilor, persoanelor sau fenomenelor ce îl înconjuară.
Și cum în zilele noastre muzica joaca un rol important în societate, mulți dintre tineri au început sa se identifice cu muzica ce o asculta, lucru ce a dus însă la o catalogare a acestora( rockeri, maneliști, rapperi, emo, etc.). Partea cea mai rea este ca s-a ajuns la un fel de “rasism” în muzica, adolescenții dîndu-i la o parte pe cei care nu asculta același gen de muzica, ca și ei, sau chiar sa îi urască pe aceștia.
Muzica este un ecou al tânărului ce nu are încă un statut social ce-l poate ajuta în transmiterea unor idei sau puncte de vedere în legătura cu probleme ce ne afectează pe toți ca popor, uneori ca rasa. Un exemplu bine cunoscut și de o valoare inestimabila este muzica hippie. Acesta este efectul social al războiului, muzica jucînd cel mai important rol în mișcarea de revolta a tinerilor, ce nu erau ascultați dar au știut sa își pună în lumina părerea.
În final ajungem la concluzia ca noi, tinerii suntem mai predispuşi să fim consumatori de muzica pentru că, persoanele cu o medie a vârstei care îi situează în categoria tinerilor, sunt încă în perioada de formare ca indivizi. Nu pot fi numiţi nici adulţi, dar nici copii. Vorbim aici de adolescenţi, tineri adulţi. Este perioada în care individul se caută pe sine, caută acel lucru ce îl va defini, prima piatră pentru temelia drumului său în viaţă. Este perioada propice pentru întrebarea „Cine sunt?”. Acum când nu eşti încă suprasolicitat de cerinţele vieţii cotidiene de adult, şi poţi să îţi acorzi acest timp în care să îţi descoperi sinele.