MDA- nr. 5 - din SUMAR- Pac sau PAC-PAC?; Recomandari

Day 2,075, 13:55 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MINISTERUL CULTURII MOLDOVA


Fiecare ducem de-a lungul vietii cate un bagaj de reguli, fara de care stim ca nu am avea cum sa supravietuim.
Unele norme sunt diferite, construite dupa chipul si infatisarea modelata in timp de catre individ, conform actiunilor corozive ale experientelor incercate, altele sunt comune, potrivite unei constiinte ce apartine mai multor indivizi, alaturi de care intersectezi puncte de acelasi interes.
Daca am lua toate bagajele si le-am goli continutul, incercand a gasi o imagine cat mai potrivita punctului comun avut de catre toti turistii acestei lumi, cred ca acesta s-ar transforma intr-o singura regula. O regula formata din trei cuvinte. Priveste. Asculta. Cunoaste. Sau, mai simplu: PAC.
Orice imagine face cat o mie de cuvinte. O zicala care se potriveste de minune cu primul cuvant: Priveste. Vei reusi, astfel, sa iti faci o idee asupra ansamblului ce ti se asterne in fata ochilor. Pentru a aprofunda aceea idee, tot ce trebuie sa faci apoi este sa asculti. Percepand sunetele emise de mediul inconjurator vei ajunge sa incepi sa cunosti. Se va intampla acest lucru, pentru ca vei incepe sa iti pui intrebari si sa gasesti raspunsuri. In timp, prin exercitiu, vei afla ca fiecare actiune in sine a PAC-ului, capata noi sensuri, iar a „privi“, a “asculta” si a “cunoaste” nu au mereu aceeasi semnificatie.
Multi ajungem sa ne pierdem in mijlocul exercitiului, absorbiti de peisaj sau de propriile egouri, ajungand a nu mai vedea imaginea de ansamblu ci doar cea din propria oglinda. Orice conluzie trasa, in astfel de conditii, neverificand intreaga regula, duce la actiuni cu efect regretabil. PAC-ul, ca regula, se transforma in onomatopee si va sugera rapiditatea, caracterul brusc si neasteptat al unei miscari, actiuni. Efectul acestora se compara, in cea mai mare parte, cu cel al unui balon in mana unui copil.
Astepti in orice moment sa se sparga. Sa faca PAC!
………………………………………………………………………………………….

Doar aprofundarea unei probleme/situatii poate duce la o decizie inteleapta. Restul e PAC-PAC!



Dragi cititori ai MDA,
Dupa cum bine stiti, incepand cu data de 25 iulie trebuia sa inceapa votarea articolelor echipelor inscrise. Insa, datorita cursului evenimentelor din erepublik din ultimul timp, concursul “Kulturistii”se afla, momentan, in stand-by.
In momentul in care vom afla si decizia oficiala vom reveni cu mai multe detalii.
Va multumim pentru intelegere!




INTERVIU

In timpul exilului sau in Basarabia, intre 1820 si 1823, Puskin descria aceste plaiuri: „Regiunea aceasta pustie e sfanta pentru un suflet de poet.” Constatin Stamati, Alexie Nacu, Alexei Mateevici sunt doar cateva exemple din perioade apropiate ca timp lui Puskin.
Iar de atunci, Basarabia a tot inspirat suflete de poeti. Insa, ca pe Grigore Vieru, un munte de poezie din crestet pana in talpi, se pare ca nu a inspirat pe nimeni. Urmand regula PAC, va recoman😛 “GRIGORE VIERU LA SOROCA - Va las dorul meu durut si nadejdea de la Prut”.



FILM

Ce este dictatura? Cum se manifesta? Este doar un sistem? Poate fi dictatura unei singure persoane? In ce conditii se poate ajunge la dictatura? Exista dictatura comportamentala? Dar verbala? Si intrebarile pot curge . Nu va spun mai multe, va recomand “Die Welle”:




Varianta OFFLINE: