MDA- nr. 4 - din SUMAR- Interactiunea; Recomandari; Filmul de vineri

Day 2,068, 10:12 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MINISTERUL CULTURII MOLDOVA


INTERACȚIÚNE, interacțiuni, s. f. 1. Formă de legătură a obiectelor, a fenomenelor etc., manifestată printr-o influențare, condiționare sau acțiune cauzală reciprocă. 2. (Fiz.) Acțiune reciprocă între două sau mai multe corpuri, sisteme fizice, fenomene etc. ♦ Formă de legătură între corpuri, realizată fie direct, fie prin intermediul câmpurilor fizice. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. interaction.

Vrem nu vrem, ajungem sa interactionam. Din chiar primele momente ale vietii noastre. Viata este, pana la urma, o insiruire de interactiuni. Felurile in care facem acest lucru sunt la fel de diferite ca si personalitatile/persoanele care duc la producerea legaturii. Acest proces continuu are ca scop transferul de informatii de la o persoana la alta, de la un grup la altul, de la o comunitate la alta s.a.m.d. Frumusetea acestor procese sta in chimia lor. Elemente divese, uneori atat de antagonice, ajung sa se completeze unul pe celalat, intr-o imbinare perfecta a unui element nou ce pleaca in cautarea altuia. Androgini in cautare de alti androgni informationali. Perfecti in felul lor si unici.
Unici creand alti unici spontani. Chimie, chiar si fara sa fi propus acest lucru. O chimie ce are avantajul de a aparea in orice fel de contexte datorita flexibilitatii cadrului in care se desfasoara.
Interactiunea ajunge sa joace unul dintre cele mai importante roluri in viata unui om. Experientele si decoperirile pe care le facem pe baza acestei forme de legaturi plina de chimie duce, pana la urma, la atingerea unui potential.
O capacitate care sa te defineasca ca element chimic, androgin, in cautare de alte experiente chimice, interactionare.



INTERVIU
“Muzica te innobileaza. Asta este cel mai important lucru! Poate iti mai curata intelectul de toate gandurile rele si de rautati, si de invidii. Te face sa iti mai uiti necazurile! Parca mi-am spalat si constiinta... Si inima.. Si tot! Parca sunt alta, dupa-aceea...”
Sunt vorbele sopranei Ella Urma, intr-un interviu realizat de Dragoș Zămosteanu. Ella Urma s-a nascut in Basarabia, la Ungheni, la inceputul secolului trecut. Se formează în atmosfera culturală a Iaşiului interbelic si ajunge sa se dedice scenei lirice si pedagogiei cantecului vocal o jumatate de secol.
“Ella Urmă. Povestea unei vieti” este impletirea condensata a trei vieti: viaţa personală, cariera artistică şi cea de profesor a unei personalităţi de excepţie.
Va las singuri sa descoperiti sirul de interactiuni din cele “trei vieti” ale Ellei Urma:



MUZICA
Va recomand o bucata de suflet basarabean. O doina interpretata de Suzana Popescu: “Mai puiut de randunea”:



“[... ]o coliziune de flori, si coliziunea asta e facuta ca sa vada publicul si de aici, si de acolo ce nu trebuie sa facem noi cand ne intalnim. Noi trebuie sa vorbim despre tot, numai ca nu trebuie sa fim agresivi si intoleranti, sa nu avem prejudecati. Nu se pot pune atat de usor etichete pe romanii de aici sau pe romanii de acolo.
E foarte complicat. Un tanar absolvent de Comunicatii Audiovizuale a spus ca e "un film simplu despre o lume complicata". Noi, astia de aici, nu suntem nici ocupanti, nici tigani, nici tradatori. Sau, coborand mai jos, romanii nu sunt "pidarasi", adica pederasti. Pe urma vii aici si ce auzi? Ca basarabenii sunt trogloditi rusi care nu sunt in stare sa aiba o identitate, sa si-o cultive, ca nu stiu limba romana, ca vand tigari fara timbru pe taraba. Nu stiu daca explorez cultura basarabeana prin filmul meu, dar stiu sigur ca exista in mine ca reflex necesitatea de explorare a tematicii tolerantei.”, ne spune Nap Toader, intr-un interviu realizat de Iulia Blaga , in septembrie 2010, pentru cei de la hotnews.ro
Daca v-am facut deja curiosi, filmul din aceasta seara, “Nunta in Basarabia” - un nume cu rezonante fine (sic!), este o comedie romantică, coproductie cinematograficaa moldo-româno-luxemburgheză, ce a fost distins, in 2009, la Tallinn Black Nights Film Festival, cu premiul special al juriului.
Nu va zic mai multe, va las sa-l descoperiti singuri.

INTERACTIONARE PLACUTA!




Varianta OFFLINE: