Manualul Cosasului

Day 2,644, 16:42 Published in Romania Serbia by Danidanam

din ciclul ,,mission2 --- 25 comments''

Nota 1: ca raspuns suspiciunilor ca nu stiu tine o coasa in mana ci numa' a o bate : P
Nota 2 : nu iesiti inca din casa , cositul incepe oleaca mai tarziu, prin luna Mai-Iunie. Pana atunci se recomanda crearea unei machete ( carton, plastic) respectand instructiunile de mai jos !


Cositul este o activitate de viitor in Romania, avand in vedere agro-turismul european. Mii de turisti straini sau romani urbani ar vrea si ei sa coseasca macar o data in viata lor.

Echipamentul unui cosas trebuie sa includa:
-haine lejere-camasa alba si pantaloni de costum, neaparat negri.
Adica un costum sport clasic, englezesc, 1920-1935, echivalent unui costum office romanesc 1995-2004.
-ciocan si nicovala de batut coasa. Se gasesc doar la fierariile rurale, nefiind vreodata fabricate in serie, cel putin nu pe Terra.
-gresie si toc.
Gresia sub forma de bucata alungita de preferinta de culoare rosie se va tine permanent in toc (la sold, ca pe mobil) cu putina apa calduta, pentru a se evita uscarea acesteia.
-damigeana 3 litri cu vin rosu/tuica de pufoaica/vinars/rachiu de pruna-in functie de aria etno-geografica a cosasului.
-bidon 2 litri apa plata
-pita, clisa, ceapa, castravete. Eventual branza.Nu se recomanda ardei iute.
-ziar. Nu online.
-coasa

Coasa este compusa dintr-o parte fieroasa si una lemnoasa, structura similara cosorului lui Moceanu a carui formula o gasiti pe gugal.
Se recomanda scoborarea in format pdf cu desen la scara.
Exista coase pentru mana dreapta si coase pentru mana stanga.
Cele pentru mana dreapta cu bataturi au cea mai mare raspandire.

La cosit se va merge preferabil in grupuri restranse, de 2-3 persoane, pentru a se evita accidentele.
Odata ajunsi la obiectiv, se va proceda la recunoasterea locului, urmata de ingropare in transee, respectiv agatat, proviziile prin copaci, pus damigeana si/sau bidonul la umbra.
Munca incepe cu batutul coasei, operatie laborioasa si extrem de migaloasa.
Se poate realiza intr-o singura pozitie, respectiv sezand, cu coada coasei pe umar, tinand lama cu o mana si ciocanul cu alta. Nicovala sa fie infipta zdravan in pamant exact in unghiul mort facut de bisectoarea axei dintre cele 2 picioare, cu o toleranta de max, 2 cm,
Se vor face glume de genul: ,,asa,asa, da-i in gura! ” si ,,vezi sa nu-ti intre-n ...burta”, foarte populare printre cosasii olteni.
Cosasii ardeleni vor face glume despre mama soacra si despre unguri. Moldovenii vor tacea si vor bea.

Cositul este in principiu cea mai grea munca fizica prestata de om. In general e o adevarata tortura, insa exista cateva mici secrete care iti vor face cositul mai usor si mai relaxant.
Fanul se coseste relativ usor intre orele 6 si 11 am.
Dupa aceste ore devine un chin. Seara nu se coseste, pentru ca fanul va fi deshidratat si coasa se va distruge. Fanul nu se coseste dupa ploaie. Pe cat posibil nici inaintea ei.
Daca fanul e putin aplecat – fapt constat de cel putin 2 persoane aflate in stare de ne-ebrietate, se va cosi din sens opus directiei de inclinare. Altfel e un chin.
Contrar parerii neavizatilor, dreptacii folosesc mai intens mana stanga la cosit, iar stangacii mana dreapta.
Asta pentru ca Marele Secret al Cositului, transmis din tata in fiu de-a lungul mileniilor este acesta: Cotul mainii stangi se tine fix in sold si pivoteaza, coasa fiind trasa de bicepsul stang. Asta pentru dreptaci. Pentru stangaci cotul si bicepsul de la mana dreapta. Simultan se va realiza o miscare de rotatie a torso-ului in directia de tragere.

Mare atentie!
Coasa nu trebuie stransa in maini, ci tinuta lejer. In caz contrar vor aparea pustule purulente si bataturi oribile.
Mana care tine coasa de maner este folosita doar pentru directionare. Se vor taia cantitati mici de fan la fiecare pivotare. Nu este recomandat sa incercati sa taiati cantitati mai mari, sau sa pivotati lung, cosind in cerc de 360 grade. Se oboseste foarte repede.

Imbinarea intre partea lemnoasa si partea feroasa a coasei, denumita ,,coporaie” va fi tinuta permanent pe pamant, la baza fanului. Varful lamei putin ridicat, in unghi de 15 grade. Mare atentie la pietre si craci.

Cositul se efectueaza in reprize de 30 de minute.
Aceste reprize prevad mai multe pauze de tigare si de dat cu gresia pe coasa. La fiecare 30 de minute se va face o pauza de 10-15 minute, la umbra. Se va consuma alcool.
Dupa doua ore, pe la 8 am, se va servi gustarea rece si se va consuma din nou alcool.
Contrar asteptarilor, nimeni nu s-a intors beat de la coasa, alcoolul fiind folosit pe post de combustibil pentru activitatea fizica intensa.
In 4 ore, un cosas mediu trebuie sa coseasca 500 de metri patrati de fan. Altfel va fi tratat cu dispret.
Cositul se incheie la 12 fix, ora locala.
Se va strange cazarmamentul si se va porni catre casa.
Restul zilei se va petrece la carciuma, fiind ,,obosit de la coasa

TIPS: expresia trebuie folosita inca doua-trei zile, in discutiile cu colegii de birou. Va fi de mare efect !