Legionarismul si institutia asasinatului

Day 944, 03:37 Published in Romania Romania by belzebut cel crunt

Articolul poate fi incadrat cu usurita spam, insa imi asum acest risc din cauza faptul ca nu suport indoctrinarea pe care o tot incerca de mai multe saptamani prin diferite articole conducatorii eLAM. Nu am nimic cu ei, dar daca tot vor sa imprumute din punct de vedere imagologic si doctrinar anumite lucruri din imagologia si doctrina legionara, ar fi bine sa se distanteze si sa condamne faptele reprobabile. Drumul spre iad este pavad cu intentii bune. Articolul are menirea sa contrabalanseze multitudinea de articole care induc ideea ca legionarismul ca doctrina este doar lapte si miere. Ar mai fi de mentionat faptul ca indiferent de dotrina politica sau sociala ce sta la baza unui partind sau organizatii, aceastea din urma raman in istorie prin prisma faptelor lor si nu prin prisma gandirilor filosofice ce au stat la baza formarii lor. Acestea fiind spuse hai sa trecem la subiect.



Istoaia miscarii legionare este fara doar si poate perioada cea mai zbuciumata din istoria Romaniei. Articolul este intitulat astfle tocmai pentru ca legionari au reusit sa ridice asasinatul la rang de institutie intre anii 1924-1940, dar hai sa trecem la subiect si sa lasam cititori sa judece singuri daca titlul se justica ori ba?

Cauzele aparitiei legiunii
Dupa terminarea primului razboi mondial generatia tanara 16-22 de ani, care nu a primit botezul campului de lupta a preluat din avantul eroic al soldatilor care participasera la infaptuirea Marii Uniri. Inafara de acest transfer simbolistic tanara generatie dorea cu orice pret sa se ridice la nivelul studentilor proaspet lasati la vatra, cautand sa ii imite. Victorile de pe campul de lupta nu s-au transferat si in realitatile imdediat de dupa razboi: “Sperantele erau imense, si pentru cei mai multi calitatea de roman era un privilegiu. Pe langa marile emotii istorice se prezentau promisiuni usor de realizat, schimbari sociale de mare importanta”. Romania se confrunta cu problemele economice si sociale majore in primi ani de dupa razboi. In acelasi timp pericolul bolsevic se profila tot mai amenintator la granita de rasarit. In Iasi, la fiecare 3-4 zile, aveu loc demonstratii comuniste. Cele 10-15.000 de lucratori inflamanziti si manevrati de mana criminala iudaica de la Moscova, pargurgeau strazile si strigau “Jos Armata!”, “Jos Regele!”.

Din marturile lui Corneliu Zelea Codreanu prezentate mai sus reiese ca existau cel putin 2 premize puternice pentru consolidarea unui grup: o situatie politico-sociala destul de tulbure pe de o parte si pe de alta parte dorinta licenilor aflati intre 14 si 18 ani sa epateze cu colegi lor mai mari.
Articolul 7 al Constitutiei, articol ce dadea drepturi politice si economice evreilor avea sa fie un mare ghimpe in costa statului modern roman, pentru simplu fapt ca in Moldova, Basarabia si Bucovina nu exista o clasa de mijloc dand astfel posibilitatea etnicilor evrei sa preia cam tot ce insemna comert la acea vreme. Din aceasta cauza si din cauza presiunilor externe de a asimila etnici evrei, comunismul este perceput ca si o creatie iudeo-masonica care sub apanajul unor sloganuri imbietoare precum “societatea fara clase” sau “dictatura proletara” va duce o lupta de rasa prin manipularea fortei muncitoresti.

Toate aceste au dus la formarea multor societati nationaliste precum : organizatia « Petru Maior » de la Cluj condusa de Ioan I. Mota sau cea de la Iasi condusa de Corneliu Zelea Codreanu culminand cu grava generla a studentilor de pe 10 decembrie1922.

Evolutia Legeunii Arhanghelului Mihail
- 1923: Corneliu Zelea Codreanu, Ionel Mota, Corneliu Georgescu, Aurelian Vernichescu, Ilie Garneata, Leonida Bondoc, Radu Mironovici si Tudose Popescu planuiesc un atentat impotriva unor bancheri, directori de ziare si reprezentati ai Partidului National Liberal, considerati vinovati pentru introducerea articolului 7 in costitutie. Vernichescu ii tradeaza si plateste cu viata fiind impuscat de catre Ionel Mota
- 1923-1924: Intregul grup se afla intemnitati la Manastirea Vacaresti, manastire care va da si numele grului mai apoi.
- 1924 dupa eliberare se incearga reorganizarea miscarii studentesti prin tabere de muncasi si diverse mitinfguri dar politia ii trateaza brutalitate.
- octombrie1924 Corneliu Zelea Codreanu il impusca pe prefectul de Iasi Constantin Manciu acuzandul ca a brutalizat studentii.
- 1924-1930 dupa ce Corneliu Zelea Codreanu este judact si eliberat urmeaza o perioada de acalmie.
- iulie 1930 Studentul Beza trage dupa subsecretareul de stat Constantin Anghelescu
- decembrie 1933 I. G. Duca dizolva abuziv Garda de Fier ipostaza politica a Legiunii Arhanghelului Mihail si ii inchide la Jilava pe Ion I Mota, Vasile Marin, Sterie Ciumetti, pana in preajma anului nou;
- 29-30 decembrie 1933 Sterie Ciumetti va fi asasinat de politie in puscarie;
- 29 dec. 1933 IG Duca este asasinat la Sinaia pe peronul garii de catre 3 studenti legionari numiti generic “NICADORI”.
- 1934 cei trei sunt condamnati la munca silnic pe viata, insa nu se reuseste demostrarea implicarii conduceri legiuni in asasinat;
- 17 aprilie 1938 C. Zelea Codreanu impreuna cu alti 12 conducatori ai legiunii sunt arestati si inchisi la Ramnicul Sarat.
- 30 noiembrie 1938 Cei 12 in frunte cu C Zelea Codreanu sunt asasinati prin strangulare langa padurea Tancabesti
- 21 septembrie 1939 ca raspuns o echipa de 9 legionari il asasineaza pe ministrul Armand Calinescu
- 21-22 septembrie Guvernul ordona execuatrea tuturo legionarilor incarcerate si a inca 3 legionari din fiecare resedinta de judet ca apoi sa le fie expuse trupurile in pietele publice. 44 lagarul de la Miercurea Ciuc, 32 de la vaslui, 13 de la ramnicu sarat, 7 la spitatul militar din Brasov, 10 in bucuresti si 153 in restul tarii, in total 252 de legionari alesi pe spranceana.
- 26-27 noiembrie 1940 dupa instaurarea dictaturii legionare Dumitru Grozea Ordona asasinarea celor 64 (65 dupa alte surse) presupusi vinovati de asasinarea celor 252 de legionari. Printre acestia se afla si fosti ministri.
- 28 noiembrie 1940 Traina Boeru il asasineaza pe Nicolae Iorga si pe marele economist Virgil N. Magearu, dupa care Horia Sima incearca sa disculpe legiunea arnhanghelului mihail de aceasta responsabilitate punand pe sema revoltelor din interiorul legiunii asasinarea celor doi oameni de renume mondial.
-1941 dupa infrangerea revoltei legionare Maresalul Antonescu ii va baga in inchisori sau ii va trimite in linia intai de razboi.
- odata cu venirea comunistilor la putere dupa terminarea razboiului adepti legionarismului vor fi inchisi alaturi de membrii partidelor istorice.


Concluziile le trageti singuri