KYΠPOΣ - CYPRUS - KIBRIS (Analysis by Metallium)

Day 1,244, 17:00 Published in Greece Greece by Metallium
Πήρα τη πρωτοβουλία να γράψω αυτό το άρθρο για ένα, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα γραφτούν πολλά άρθρα στο εγγύς μέλλον. Το άρθρο μου μπορεί να είναι εκτενές, είναι όμως πολύ σημαντικό για όσους ενδιαφέρονται για την εξωτερική πολιτική μας και για τη θέση της ηΚυπρου παγκοσμίως, καθώς οι αλλαγές που έρχονται θα αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες στην περιοχή μας.

Το ζήτημα της ηΚύπρου θα γίνει φλέγον λόγω της ιδιάτερα ιδιόμορφης κατάστασης που θα διαμορφωθεί σε μια βδομάδα από σήμερα. Όσοι δεν το γνωρίζετε, η ομάδα "inci", που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από real-life Τούρκους παίκτες, έχει ανακοινώσει ότι από την 25ή του μηνός και μετά θα επιδιώξει την διακυβέρνηση της ηΚύπρου.




Όσο πιο συνοπτικά μπορώ, θα αναφέρω κάποια στοιχεία για αυτή την ομάδα.
Οι inci αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις Η.Π.Α. όπου κατά καιρούς έχουν δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στους Αμερικάνους, εκμεταλλευόμενοι τις αμερικάνικες υπηκοότητες που έχουν. Αυτή τη στιγμή, το κόμμα τους (cCc iNCi cCc) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα ηΠαγκοσμίως και αριθμεί περίπου 1000 μέλη. Η ομάδα απέκτησε δύναμη την εποχή που η ηΤουρκία βρισκόταν κάτω από ελληνική κατοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται στις Η.Π.Α. γιατί, όπως λένε, διαφωνούσαν με τις πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων της ηΤουρκίας. Με την σημερινή τούρκικη κυβέρνηση δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, ίσα ίσα, έχουν έρθει σε κάποιες συμφωνίες ενόψει της μετακίνησης τους στην ηΚύπρο.
Αυτοπροσδιορίζονται ως ακροαριστεροί και αναρχικοί και ένας από τους λόγους διαφωνίας με προηγούμενες κυβερνήσεις της ηΤουρκίας είναι κάποιες ακροδεξιές και εθνικιστικές (κατά τη γνώμη των inci) πρακτικές που εφάρμοσαν Τούρκοι πρόεδροι. Παρά τον αυτοπροσδιορισμό τους ως αντι-εθνικιστές, πολλές φορές στα σχόλιά τους και στα άρθρα τους δεν έχουν αποφύγει ακροδεξιές εκφράσεις/λέξεις και έχουν καταφύγει αρκετές φορές σε προπαγανδιστικές επιθέσεις κατά της χώρας μας (με θέμα τα αποτελέσματα μαχών κυρίως).
Ηγέτης τους είναι ο depici. Με τον depici λοιπόν, είχα μια επικοινωνία αφού διάβασα το άρθρο-διακήρυξη του σχετικά με τα σχέδιά τους για την ηΚύπρο. Σύμφωνα με αυτή τη διακήρυξη του ηγέτη τους, στόχος τους όπως τον εξέλαβα εγώ είναι μια ενωμένη ελεύθερη ηΚύπρος που θα βλέπει φιλικά και την ηΕλλάδα και την ηΤουρκία, μια ηΚύπρος που Έλληνες και Τούρκοι θα συνεργάζονται και θα κυβερνούν μαζί το νησί. Σε αυτή τη διακήρυξη αναφέρει ότι θα στηρίξουν για πρόεδρο τον Rejep Dectash, έναν real-life Έλληνα ο οποίος είναι μέλος τους και όπως λέει ο depici είναι μια κίνηση με την οποία θέλουν να δείξουν το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων που θέλουν να επιτύχουν. Ο Rejep Dectash υπήρξε για πολύ καιρό δυνατός πολίτης της ηΕλλάδας, όμως πριν κάποιο καιρό εντάχθηκε στους inci και έκτοτε έχει πολεμήσει κατά της Ελλάδας ουκ ολίγες φορές.
Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, μια ομάδα με αρκετή δύναμη έχει βάλει στόχο να κυβερνήσει την ηΚύπρο, στην οποία μέχρι σήμερα εκλεγόταν πρόεδρος με ελάχιστες ψήφους (άρα μπορούν να καταφέρουν να πάρουν τη προεδρία) και ήταν μια χώρα σχετικά αδύναμη, που γινόταν κομμάτι του ελληνοτουρκικού πολέμου όποτε μια από της δυο χώρες το είχε ανάγκη. Επομένως, διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Θεωρώ αναγκαίο η χώρα μας να πάρει κάποιες αποφάσεις όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική. Πρέπει να προσαρμόσουμε τις τακτικές μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, αφού εκτός από τον πόλεμο με την ηΤουρκία, έχουμε και το θέμα με τις αραβικές περιοχές που ελεγχούμε, περιοχές οι οποίες για να γίνουν εκμεταλλεύσιμες πρέπει να "συνδέονται" με την πρωτέυουσα, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται είτε μέσω νότιας Κύπρου, είτε μέσω της βόρειας περιοχής της Αιγύπτου (Lower Egypt).

Ακριβώς λόγω του μεγέθους της αλλαγής στο γεωπολιτικό σκηνικό και βλέποντας ότι σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών είμαστε σε μηδαμινό επίπεδο, επεδίωξα την επικοινωνία με τον depici, όπως ανέφερα πιο πριν.
Σε αυτή την επικοινωνία του έκανα κάποιες ερωτήσεις για να δω τις σκέψεις του. Οφείλω να ομολογήσω ότι έκανα ερωτήσεις ως πολύ καχύποπτος και σε επιθετικό, πλην κόσμιο ύφος. Ο depici απάντησε άμεσα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέληση να καλύψει τις απορίες μου και μου είπε χαρακτηριστικά ότι ψάχνει Έλληνες για να στηρίξουν-συμμετάσχουν στη προσπάθεια του με οποιοδήποτε τρόπο.

Στη συνέχεια του άρθρου μου θα σας αναφέρω τα σημαντικά σημεία των απαντήσεων που μου έδωσε, όχι σε μορφή συνέντευξης, γιατί δεν ήταν συνέντευξη. Θα αναφέρω και θα σχολιάσω ότι σημαντικό εξήγαγα από την επικοινωνία μας.
Αρχικά λοιπόν μου είπε ότι δεν θα δουν εχθρικά ούτε την ηΕλλάδα ούτε την ηΤουρκία και βασιζόμενος σε αυτό μου είπε ότι δεν έχει προγραμματίσει να μπει σε κάποια συμμαχία στην αρχή. Τόνισε ότι η ηΚύπρος υπό την διακυβέρνηση των inci θα μείνει ουδέτερη και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την ειρηνική γειτονία με εμάς και τους Τούρκους και θα περιμένει να δει την αντίδραση των δυο κρατών εως ότου (και αν) καταλήξει στην ένταξη της ηΚύπρου σε κάποια συμμαχία. Επίσης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που μια από τις δυο χώρες κινηθεί εχθρικά εναντίον τους, ΔΕΝ θα κράτησουν παθητική στάση και θα απαντήσουν στρατιωτικά. Εντύπωση μου προκάλεσε το "στην αρχή" που είπε όσον αφορά την ένταξη σε κάποια συμμαχία, αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι θα περιμένει να δει τις αντιδράσεις και θα επιλέξει "στρατόπεδο" ανάλογα με τις κινήσεις της ηΕλλάδας και της ηΤουρκίας τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Εδώ, αξίζει να σημειώσω ότι σε άλλο σημείο των απαντήσεων του μου ανέφερε ότι ήδη έχει συνάψει συμφωνία με τους Τούρκους ότι δεν θα επιτεθούν εναντίον τους (από 25 Απριλίου και μετά), οπότε περιμένει τη δικιά μας στάση. Όσον αφορά εμάς, συνέχισε, ότι οι επαφές που έχει κάνει μέχρι στιγμής είχαν αρνητικές απαντήσεις και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν τους δίνουμε μια ευκαιρία και γιατί δεν συνεργαζόμαστε και έκλεισε αυτή την ερώτηση συμπληρώνοντας ότι προβλέπει ότι θα κινηθούμε εναντίον τους στρατιωτικά και για κάτι τέτοιο έχουν ήδη προετοιμαστεί.
Θέλοντας να τον πιέσω για το ζήτημα της στάσης του απέναντι μας τον ρώτησα αν θα επιδιώξουν να διευρύνουν τα σύνορα της ηΚύπρου κατακτώντας άλλες περιοχές. Η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη, δεν θα επιτεθούν σε original περιοχές μας αλλά θα επιώξουν να κατακτήσουν περιοχές που θα είναι χρήσιμες οικονομικά γι'αυτούς (προφανώς νοτιοανατολικά). Εκεί μου κίνησε την περιέργεια το ότι τόνισε ότι δεν θα επιτεθούν σε original περιοχές και τον ρώτησα τι σκέφτεται για τις αραβικές "αποικίες" μας. Εδώ αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα λεγόμενα του, μου είπε ότι θα επιδιώξουν να αποκτήσουν περιοχές που χρειάζονται λόγω resources άσχετα με το αν τις έχουμε κατακτήσει εμείς ή όχι. Πρόσθεσε βέβαια ότι στόχος του είναι το "καλύτερο αποτέλεσμα" και συνέχισε ότι δεν αποκλείουν κάποιο είδος συνεργασίας μαζί μας ώστε να κατακτήσουμε (με τη βοήθεια τους όπως είπε) παραπάνω περιοχές μαζί και να τις μοιράσουμε ώστε και οι δυο χώρες να βγουν κερδισμένες σε σχέση με τη τωρινή κατάσταση (εννοώντας και εμείς να ενώσουμε τις περιοχές μας ώστε να εκμεταλλευτούμε τα bonus και αυτοί, ως ηΚύπριοι, να αποκτήσουν αγαθά που δεν έχουν). Αφού του έδειξα ότι κατακτώντας μια ακόμα περιοχή της Αιγυπτού ενώνουμε τις περιοχές και δεν τους έχουμε ανάγκη μου τόνισε ότι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας προς όφελος και των δυο. Κατά τη γνώμη μου για αυτή τη προοπτική πρέπει κάθε πρόεδρος μας να έχει συγκερκιμένο διπλωματικό σχέδιο.
Επιπλέον, μου ανέφερε ότι οι τέσσερις πρώτες χώρες με τις οποίες προγραμματίζει να συνάψει MPP θα είναι η Βραζιλία, οι Η.Π.Α., η Σερβία και η Ουγγαρία και μου εξήγησε ότι οι δυο πρώτες είναι για την απειλή από τους Τούρκους και οι δυο τελευταίες για την απειλή από εμάς. Βέβαια ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει λήξει στο θέμα των MPP. Λογικό το σκεπτικό του κατά την άποψη μου, δείχνει ότι προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.
Σε ερώτηση μου για το τι θα κάνουν σε περίπτωση επίθεσης από την ηΤουρκία ξεκαθαρισε ότι και αυτός και όλοι οι inci είναι έτοιμοι να αμυνθούν και να πολεμήσουν παρότι είναι real-life Τούρκοι.
Στη συνέχεια έφτασα σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο, ποια θα είναι η αντίδραση τους σε περίπτωση που κάποιοι Έλληνες διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση της ηΚύπρου. Η απάντηση του αυτολεξεί (μεταφρασμένη) ήταν η εξής: "Η Κύπρος δεν είναι δικιά μας, είμαστε έτοιμοι να την μοιραστούμε με οποιονδήποτε, θα είμασταν χαρούμενοι αν ερχόταν ένα ελληνικό κόμμα και μοιραζόταν τη χώρα μαζί μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι Τούρκοι και Έλληνες μπορούνε να παίξουν αυτό το παιχνίδι μαζί (σημείωση: συνεργαζόμενοι) μετά από τρία χρόνια πολέμου. Δεν αποκλείουμε κανέναν που θέλει να κάνει την Κύπρο καλύτερη, θα συνεργαστούμε αν συνεργαστούνε. Δεν έχουμε ανάγκη να έχουμε τον πρέδρο εμείς, μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μήνα (σημείωση: ένα μήνα αυτοί, ένα η ελληνική πλευρά), μπορούμε να χτίσουμε μαζί τη πολιτική της χώρας και να πολεμάμε μαζί". Έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι περιμένουν ανταπόκριση για συνεργασία από την ελληνική πλευρά και ότι γι'αυτό επέλεξαν έναν real-life Έλληνα για πρόεδρο τους.



Είναι προφανές ότι η λογική τους θα βρει αρκετούς υποστηρικτές και από τις δυο χώρες. Προσπάθησα με τις ερωτήσεις μου να βρω πιθανά σημεία τριβής που θα οδηγήσουν σε αποτυχία αυτού του εγχειρήματος, αν τελικά οι inci εφαρμόσουν όσα λένε και δεν καταλήξουν απλά να στηρίζουν την ηΤουρκία στον πόλεμο της με εμάς.
Για να κλείσω αυτό το άρθρο θα αναφέρω τα δυο σημαντικά θέματα που θέλουν λεπτούς χειρισμούς. Πρώτο είναι η διπλωματία ώστε να μην βρεθούμε σε απέναντι στρατόπεδα στις αραβικές περιοχές. Δεύτερο είναι η συμμετοχή Ελλήνων στη πολιτική σκηνή της ηΚύπρου, τόσο για να προσφέρουν, όσο και για να ελέγχουν την δράση των inci εκεί και να διατηρούν την ισορροπία.
Αυτά βέβαια για την περίπτωση που δεν κινηθούμε για να τους κατακτήσουμε όπως προέβλεψε ο depici.


Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγχαρητήρια αν το διαβάσατε όλο, θεωρώ τα όσα γράφω σημαντικά και ότι έπρεπε να γραφτούν για να είμαστε έτοιμοι για αυτή τη νέα κατάσταση που φαίνεται να δημιουργείται.

Το άρθρο αφιερώνεται στον Thanasis Shoinas στον οποίο εκφράζω και τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Metallium