Jiul Petrosani - inceputuri

Day 2,481, 03:32 Published in Argentina Romania by totMarius

Pentru misiunile cu 25 comenturi va prezint o scurta istorie a echipei de fotbal Jiul Petrosani.

În Valea Jiului, fotbalul a pătruns în primii ani ai secolului XX, fotbalul fiind totuşi privit cu neîncredere şi ostilitate de către mineri, pentru că cei care îl practicau proveneau din alte bresle. În anul 1919 în lunile de vară, fotbalul se juca la Petroşani pe actualul loc din zona minei Dâlja.
Fotbalul este adunat într-o formă oficială de către Ion Winklehner, director general al minelor "Societăţii Petroşani", sub numele de Clubul Atletic al Minelor Petroşani (CAMP). Primi instructori (antrenori) au fost nume precum Iosif Keiling, Carol Krausz, Wilhelm Spitzer sau Janos Kovezdi, alături de care faceau parte jucătorii Lajos Nagy - Ferenc Keiling, Grava, Ocsofsky, Kuna, Jozsef Bobei, Janos Horvath, Fridmansky, Lajos Spitzer, Cornea, Heinz, Ladany sau Palinkas. Primele partide au fost cu echipe din regiunea Hunedoarei, astfel că dupa o omogenizare, în anul 1922, CAMP se înscrie in campionatul districtului Arad.
Pentru a face faţă competiţiei, conducătorii de atunci ai CAMP-ului au adus jucători cu veleitaţi din alte zone ale ţarii, precum Iosif Klein, L. Kiminich, Adalbert Danko sau Z. Veszpreny, cu reale calităţi competitive.
În primul an competiţional, CAM Petroşani ocupă locul 3, după AAC Arad şi CS Vulcan. În ediţia 1924-1925, CAMP câştigă campionatul districtului Arad, dar de data aceasta sub denumirea de UCASP (Uniunea Cluburilor Sportive ale Societăţii Petroşani), după fuziunea cu CS Vulcan, efectuată în 1924. UCASP participă la faza finală eliminand pe "U" Cluj şi Jahn Cernăuţi, dar pierzând finala (1-5) cu Chinezul Timişoara. A fost totuşi un titlu de vicecampioană natională, jucători precum Adalbert Danko, Gheorghe Peterffy, L. Kiminich, Z. Veszpremy, Alexandru Berkessy sau Stefan Messner fiind primiţi pe braţe la Petroşani. După desfacerea fuziunii cu CS Vulcan în 1926, UCSAP va mai încerca oîmperechere cu Jiul Lupeni în 1929, funcţionând sub numele echipei din Lupeni, nume sub care va mai participa la o finală naţională pierdută la 29 iulie 1928, 2-3 cu Colţea Braşov, de data asta cu Ioan Kiss, Eugen Szabados, Iosif Kilianovitz, Aurel Guga şi Bognar printre cei mai buni. În continuare după desfinţarea fuziunii cu echipele din Vulcan şi Lupeni, din 1929 echipa din Petroşani îşi va lua numele de Jiul.

sursa:http://s-j-p.page.tl/Istorie.htm