Ia cartea neamuleeeee!!!!

Day 2,552, 01:48 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MINISTERUL CULTURII MOLDOVA


Episodul 2 al incursiunii noastre arhitectonice ține de librării. Aș fi putut alege la fel de bine hotelurile și aș fi găsit cu siguranță clădiri la fel de impresionante dar inima mea e mai apropiată de cărți motiv pentru care va trebui să vă mulțumiți cu ce vă ofer și să nu faceți scandal.




El Ateneo Grand Splendid (Buenos Aires, Argentina)

Clădirea acestei librării a fost proiectată de Perro și Torres Armengol, și a avut deschiderea oficială în anul 1919. La acea vreme, aici era Teatro Gran Splendid. Stilul eclectic al acestei clădiri se evidențiază prin frescele de pe tavan pictate de Nazareno Orlandi și prin cariatidele sculptate de Troiano Troiani. Libraria care a luat locul teatrului a fost amenajată în anul 2000 de către arhitectul Fernando Mazone, scaunele fiind astfel înlocuite de rafturi pentru cărți, locul păstrându-și atmosfera teatrală deoarece tavanul, sculpturile, și chiar cortinele au ramas intacte.





Selexyz Dominicanen (Maastrictht, Olanda)

În librăria din Maastricht, cărțile pot fi cumpărate și citite în interiorul unei biserici dominicane din sec. al XIII-lea. Amenajarea acesteia este una cu adevărat originală, cărțile fiind așezate pe stive ascendente din oțel, creându-se astfel un spațiu destinat expunerii și vânzării de 1200m² comparativ cu cei 750m² pe care îi are suprafața bisericii. Accesul către cele trei nivele se face cu ajutorul scărilor sau al liftului, de la ultimul nivel putând fi admirate picturile de pe tavan din sec. al XIV-lea. Altarul a fost transformat într-o cafenea situată într-o aură de lumini care se reflectă pe o masa cruciforma. Și toate acestea datorita grupului olandez de arhitecti Merkx și Girod!





Shakespeare & Company (Paris, Franța)

Shakespeare & Company este o librărie situată în Cartierul Latin din Paris și deschisă de către americanul George Whitman în anul 1951. La început, libraria s-a numit Le Mistral, însă in 1964 Whitman a redenumit-o împrumutand numele unei alte librarii faimoase din Paris, închisă în 1940. Vechiul proiect devenise cu timpul un centru boem al artei și culturii, vizitat de nume mari ale literaturii precum Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald sau James Joyce, care își avea acolo biroul. Tradiția s-a transmis și la actuala librarie, care beneficiază de 13 spații pentru dormit, unde artiștii și scriitorii se pot odihni.






Livraria Lello (Porto, Portugalia)

Aceasta este una dintre cele mai vechi librării din Portugalia, inaugurată în anul 1906 și construită în stilul art nouveau de arhitectul Xavier Esteves. Fațada acestei cladiri reprezinta un exemplu de arhitectura neo-gotica, iar interiorul impresioneaza prin scara curbată roșie care unește cele două nivele, inspirată de Galeriile Lafayette din Paris. Pereții și tavanul prezintă decorațiuni opulente, însă remarcabilă rămâne lucarna pe care se găsește și motto-ul librăriei, decus in labore (munca e demna).





Cafebrería El Péndulo (Mexico City, Mexic)

Cafebrería El Péndulo este atât un loc unde se pot citi sau cumpăra cărți, cât și un loc pentru activități culturale, completat de o cafenea. Însă ceea ce face cu adevărat ca această clădire din Mexic să fie specială sunt plantele ce decorează din abundență interiorul, urcă de la parter la etaj, se înfășoară în jurul scărilor și învelesc mobilierul. Astfel, interiorul librăriei este într-o continuă schimbare, plantele putându-se dezvolta în orice direcție și ivindu-se din locuri cât mai neașteptate.





Daunt Books Marylebone (Londra, Anglia)

Librăria din Marylebone a fost înființată în anul 1990 de către bancherul James Daunt, având ca specialitate cărțile geografice și jurnalele de călătorie, aranjate în funcție de țara pe care o descriu. Sediul Daunt Books se găsește într-un vechi magazin de cărți din perioada Edwardiana și este decorat de modelele faimosului arhitect și artist plastic englez William Morris. Atmosfera pe care o oferă este una liniștitoare, care îmbie la studiul aprofundat al hărților și atlaselor amplasate de-a lungul galeriilor din lemn de stejar luminate de lucarne.





Cook & Book (Bruxelles, Belgia)

Această abordare inedită își dezvăluie identitatea încă din numele pe care îl poartă, Cook & Book fiind o librărie de dimensiunea unui supermarket, împărțită pe 8 raioane, fiecare cu atmosferă distinctă și loc pentru luat masa, având și o secțiune dedicată muzicii. Primul raion este destinat cărților de benzi desenate și este îmbrăcat în culori lemnoase; urmează apoi zona dedicată călătoriilor, iar o canistră în culorile drapelului belgian face trecerea către zona de literatură pentru copii, care impresionează prin cea mai mare cale ferata de jucarie produsă de compania Marklin. Spațiul dedicat literaturii de artă este decorat cu neoane roșii așezate în zig-zag și cu o masă de tip oglindă, urmând apoi un coridor împodobit în graffiti către zona pentru muzică. Despre grădinărit și amenajări se poate citi într-o zonă cu mese de lemn, felinare și pereți înverziți, iar zona dedicată ficțiunii este o cameră neagră care impresionează prin cele 800 de volume care atârnă din tavan. Cărțile pentru bucătărie se află într-un spațiu amenajat asemenea unei trattorii, iar turul Cook & Book se termină în secțiunea de literatură englezească, decorată cu lămpi ce poartă semnătura drapelului Angliei. Grupul de arhitecți Delacroix și Friant s-a întrecut pe sine în amenajarea acestei librarii!





Bookàbar Bookshop (Roma, Italia)

Librăria amenajată în stil modern și minimalist de către arhitectul Firouz Galdo se întinde pe o suprafață de 450m² și este situată în interiorul celui mai mare complex pentru expoziții din Roma, Palazzo delle Esposizioni. Bookàbar Bookshop este alcatuită din trei încăperi, două dedicate cărților, CD-urilor și DVD-urilor, iar cea de-a treia găzduind un magazin de suveniruri. Culoarea ce împodobește tavanul curbat și rafturile lungi este albul pur, făcând ca interiorul librăriei să fie asemănător cu cel al unei navete spațiale.





Atlantis Books (Santorini, Grecia)

Atlantis Books este cu siguranță genul de locație pe care o descoperi, o îndrăgești și care apoi parcă devine a ta, datorită faptului că este situată într-o clădire tradițională grecească și se bucură din plin de farmecul local. Fondatorii sunt un grup de studenți englezi și americani care au avut spontana idee de a deschide o librărie aflându-se în vacanță pe insula Santorini și observând o vilă părăsita sub razele apusului. Norocul le-a surâs și astăzi inițiativa lor a devenit nu doar una dintre cele mai frumoase librării din lume, ci și un loc unde anual se organizează festivaluri de film, festivaluri tradiționale și multe evenimente culturale.





Plural Bookshop (Bratislava, Slovacia)

Acest proiect a fost iniiat de Martin Jančok, de la compania de arhitectură Plural, și de Aleš Šedivec din cadrul Totalstudio, având deschiderea oficială în anul 2010. Scopul a fost construirea unei locații care să poată găzdui mai multe evenimente concomitent, de la întâlniri pentru lectură și proiecții video la concerte sau workshop-uri. Astfel, librăria are o pantă înclinată cu trepte pe care vizitatorii se pot așeza și privi la evenimentele care se desfășoară în auditorium. Cărțile sunt aranjate pe rafturi de-a lungul pereților, spațiul longitudinal fiind definit prin casele situate lângă intrare și prin cafeneaua din capătul opus acestora. Libraria din Bratislava a devenit astfel un loc încărcat de cultură în toate aspectele sale.





Librăria Acqua Alta - Veneţia (Italia)

O gondolă plină de cărți în mijlocul unei încăperi ticsită și ea de cărți formează corpul Librăriei Acqua Alta din Veneția, Italia




Poplar Kid’s Republic - Beijing (China)

Gândită parcă pentru copii şi inspirată din basme, librăria Poplar Kid's Republic din Beijing ascunde o mulţime de spaţii secrete unde te poţi cufunda în voie în lectură. Pare o casă inspirată de o descriere dintr-un basm, are pereţi pe care te poţi căţăra şi rafturi care arată ca nişte figuri geometrice. Practic locul e un imens loc de joacă, o republică în care maşinile şi păpuşile au fost înlocuite de cărţi. Cam tot ce şi-ar putea dori un puşti căruia îi place să citească. Şi cui nu i-ar plăcea după o zi petrecută aici?




Word on the Water - Londra (Anglia)

Librăria Word on the Water, din Londra, se găsește, așa cum sugerează și numele ei, pe apă. Mai exact într-o barcă. Dacă nicio carte nu-ți face cu ochiul, ceea ce e puțin probabil, te poți totuși delecta cu lecturile publice sau concertele live susținute pe luntre.





Livraria da Vila - São Paulo (Brazilia)

în Sao Paolo există o librărie ai cărei pereţi lasă impresia că sunt făcuţi numai din cărţi. „Livraria da Vila”, cu uşile de la intrare ele însele nişte rafturi perfect funcţionale, cu luminatoare burduşite şi ele cu cărţi, a reuşit să strecoare cărţi în orice colţişor. Şi în ciuda acestei aglomerări de volume, locul arată extrem de aranjat şi dichisit.






Brattle Book Shop - Boston (Statele Unite ale Americii)





Librairie Ptyx - Bruxelles (Belgia)




Books Actually - Tiong Bahru (Singapore)







Sursele acestui articol:

Cele mai frumoase librarii din lume
CELE MAI FRUMOASE ȘI SPECTACULOASE LIBRĂRII ALE LUMII
Vacanţe pentru lectură. Top 10 cele mai frumoase şi insolite librării din lume GALERIE FOTO
[Galerie foto] Cele mai frumoase librarii din lume
Cele mai neobişnuite librării din lume
17 Bookstores That Will Literally Change Your Life



Cu stimă,
Ministrul Culturii