Geneza unei povesti de succes:PTVT. Cauze si conditii

Day 1,215, 12:44 Published in Romania Romania by zdenghea

S-au petrecut cateva fenomene interesante pe scena politica. Goana dupa putere e acerba. Politicul ne domina existenta. Ca atare, nu-l mai pot evita – desi am incercat – si ma vad nevoit sa spun si eu cateva vorbe.

1. Puterea
S-a spus ca e insasi esenţa existenţei umane, sursa tuturor strădaniilor noastre; puterea este accesorie cruzimii, care este o componenta necesara a oricărei vieti: „fiinta vie năzuieste înainte de toate să dea curs liber puterii sale – viaţa, ea însăşi, este voinţă de putere – instinctul de conservare fiind doar o consecinţă indirectă, una dintre cele mai frecvente ale ei”.
Asadar, toata lumea in eR doreste puterea. Obtinerea puterii este cea mai usoară cale de a dobandi gloria.
Inseamna bani, acces la resurse si mai ales la informatii. Insa – grija mare: Dorinta nemasurata de putere i-a facut chiar si pe ingeri sa se prabuseasca.
Sa nu uitam ca puterea merge mana in mana cu politica.

2. Puterea politica
Puterea politica e concentrata in stat. O exercita presedintele, ministrii si chiar congresul – personaje in spatele carora se afla partidele politice si uneori unitatile militare.
Orice forta social-politica si cu atat mai mult una care se afla la conducerea are o anumita viziune despre societate si directia de evolutie a acesteia, pe care si-o impune in practica prin putere.

3. . Legimitatea puterii
Aici apar problemele.
Legitimitatea puterii implica acordul liber exprimat al cetatenilor asupra autoritatii, puterii politice si actului de guvernare. Acord care se manifesta prin intermediul alegerilor.
In masura in care puterea nu se identifica cu vointa majoritatii cetatenilor, apare o trasatura negativa – autoritarismul.
Alegerile in prezent sunt viciate prin imposibilitatea desemnarii candidatilor “legitimi” ale partidelor. Asadar vom asista la viitoarele alegeri la o pleiada de candidati fara legitimitate, care sunt lipsiti de sprijinul real al mambrilor partidelor, lipsiti de reprezentativitate.



4. Actiune si contraactiune
Datorita modului de functionare a modulului politic in eR, am asistat la o concentrare a puterii in ultimul timp in mainile a catorva persoane. Partid dupa partid, majoritatea au cazut victime. Nu insist, se stie.
Orice actiune are si o contraactiune: asa a aparut opozitia prin nasterea PTVT. Un partid de vis sau de cosmar * depinde din care perspectiva il privesti. O pleiada de personalitati, un soi de crème de la crème a scenei sociale romanesti.

Recunosc, a fost o idee nastrusnica, care a avut un succes la public mai mare decat se prognoza. Un fel de Matza Party (cel conceput si gandit de Xigna – nu cel ulterior), o alternativa la ce exista pana acum. Fiecare partid “istoric” sa-i spunem – are tarele lui: guvernari esuate, sustinerea unor candidaturi gresite, promisiuni electorale neonorate.

“Masonii” au generat proiectul PTVT.

Va fi cel putin interesant cum vor gestiona “situatiunea” (pe moment se urmareste decredibilizarea in fata populatiei, prin ceva iesiri prin presa – dar e clar ca razboiul e doar la inceput).

Omul cat traieste, spera.
Spera la un viitor mai bun, la un salariu mai mare, taxe mai mici, conducatori iscusiti, distractie, dominatie mondiala, razboi cu Ungaria, Romania – imperiu global etc – lista ramane deschisa.

Eu personal sper ca PTVT va fi o poveste de succes.