Faţa`n faţă: Maniu – ePoporul

Day 840, 08:34 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by citizen MD
http://somokon.com/erep/hitcounter.png">
După cum am promis, astăzi îl avem ca invitat pe Maniu – dublu preşedinte al eMoldovei.
Pentru a rezista până la finele articolului recomand cititorilor să se facă comozi în fotoliu, să se înarmeze cu o ceaşcă măricică de cafea / ceai şi, după caz, să-şi ia (în prealabil) porţia de nicotină.
Lecturare plăcută.


eTimpul: Domn preşedinte vă mulţumesc pentru acordul de a răspunde la întrebările e-moldovenilor. Întrebările parvenite de la ePopor sunt completate de propriile „curiozităţi” şi sperăm ca răspunsurile Dvs. să trezească interesul public.
Maniu: Am urmărit întrebările care se formulau în anteriorul articol al ziarului dumneavoastră şi am avut senzaţia că va trebui să scriu măcar o nuvelă pentru a răspunde (poate e o forma de autoapreciere, poate e prea mult timp în eR deja), în speranţa că sa voi scăpa de senzaţia de “rechizitoriu”.
Văzând toate aceste întrebări cred că nu pot decât să răspund cât mai laconic (pentru a economisi spaţiu) şi să îndemn pe cei “curioşi” să citească (mă tem că e cam mult de citit, şi în Indymedia şi în Fish Speakers şi, în fine, şi în Gog si Magog).
Am să încerc un test de maximă sinceritate faţă de dumneavoastră şi cititorii dumneavoastră (atât cât îmi permite limitarea unei bune relaţii cu Admin).

eTimpul:) Te rog să ne sugerezi, pentru interviu, un ambient muzical.
Maniu: [url] http://www.youtube.com/watch?v=4Z01RjJIk80&feature=related[/url]
Aş vrea să adaug că în aceste peste 6 luni de când trăiesc în eMoldova am descoperit multe …, multe despre care nu eram conştient înainte şi mă bucur să vă fi cunoscut mai bine.

eTimpul: Pe parcursul mandatelor n-ai selectat nici un ţel (goals), astfel ai lipsit eMoldova de câteva Monumente. De ce?
Maniu: În primul mandat a fost o strategie şi un test aplicat asupra fenomenului politic. În al doilea a devenit o uzanţă.
Probabil cel mai mare duşman al nostru este obişnuinţa.

eTimpul: După două luni de e-preşedinţie te simţi mai matur, „copt”, realist, dezamăgit, plictisit …?
Maniu: E o formă de conştientizare a socialului. Interacţiunea cu oamenii şi copiii care sunt în acest joc te obligă să reiei continuu asupra abordărilor şi chiar asupra întrebărilor fundamentale.
Ori, aşa cum cititorii Gog si Magog deja ştiu, continua interogare asupra cauzelor şi funcţionalităţilor este “daimonul” meu în acest joc.

eTimpul: Crezi că a meritat efortul, energia şi timpul consumat?
Maniu: Cu vârf şi îndesat.
Atunci când treci dincolo de toate (fie ele atacuri sau ajutorări) găseşti că, în definitiv, aici se formează opinii şi, astfel, chiar oameni.
Fără să doresc a folosi cuvinte mari, cred că în fapt, asta a fost “proiectul ascuns” al lui Maniu în cele două mandate.

eTimpul: Mandatele au avut vre-o „consecinţă” asupra vieţii reale?
Maniu: Tocmai asta doream, mai ales pentru că dezbaterile de idei “modelează” în cele din urmă userii din spatele nicknameurilor.
Acum, dacă e vorba de viaţa mea reală, sigur au avut influenţă (ca orice fenomen ce îţi captează mintea mai mult de o secundă), dacă e vorba despre efectul asupra celorlalţi, va trebui să vedem în timp (eu totuşi cred că există semne pozitive).

eTimpul: Te gândeşti să mai candidezi (în viitor) la postul de preşedinte a eMoldovei sau eRomâniei?
Maniu: Nu. Poate aş mai fi interesat de un titlu de “imperator rex” sau “amicus de sofia”.
Curtea regală este încă populată şi orice distracţie ce poate apărea în joc o să fie serios motiv de atenţie.

eTimpul: În ianuarie 2010 nu erai „cap de listă” a partidului Basarabia Pământ Românesc pentru postul de preşedinte. Participarea ta în alegeri a fost o soluţie fericită care a apărut „pe ultima sută de metri”. Acum, analizând retroactiv, consideri că a fost o decizie înţeleaptă să te avânţi în lupta politică?
Maniu: Atunci, pentru prezidenţiale, cap de lista era ardei9 şi poate că era o soluţie mai radicală şi mai naturală.
Totuşi, el m-a rugat pe mine să candidez. Iniţial am luat-o ca pe o glumă, mai apoi, considerând insistentele şi mai ales seriozitatea cererii, am pus-o în practică (da, prietenii contează foarte mult pentru mine).
Nu, nu a fost o decizie înţeleaptă. Eram înţelept dacă aş fi continuat seria de cursuri ale Academiei Bogdania.
Totuşi, nu puteam să refuz.
eTimpul: Atenţie maximă când vă alegeţi prietenii 🙂

eTimpul: La primele alegeri (ianuarie 2010) ai candidat fără aţi publica programul de guvernare. A fost o strategie, experiment sau lipsă de timp?
Maniu: Iar fac recurs la cursurile de ePolitică ale Academiei Bogdania (Bogdan şi, implicit, Bogdania, are mare relevanţă în percepţia mea asupra eMoldovei).
Politica este o luptă de “imagini” nu de “idei” şi campania aceea a demonstrat asta (şi pentru mine).

eTimpul: Cum ai reacţionat când ai aflat că unii colegi de partid îl susţin pe M_Bogdan – contracandidatul tău?
Maniu: Cluj forever îmi era deja prieten şi putea să-l susţină şi pe Zoli la preşedinţia eMoldovei fără să mă fi supărat pe el. La fel, Zoli îmi este prieten şi, dacă ar fi candidat nu m-aş fi supărat (chiar cred ca ar fi fost o foarte interesanta ipostaza).
Nu mă supăr uşor pe oameni însa insist mult în ce priveşte punctele de vedere, opiniile.

eTimpul: Apropo, la alegerile din februarie ai avut Program?
Maniu: Nu, am continuat ceva ce deja făceam şi nu am considerat necesar să mai scriu un program.
Oricine dorea putea să vadă ce am scris până atunci şi, evident, ceea ce aveam să fac mai departe era (evident pentru mine) o continuare a ceea ce făcusem până atunci.
Aici am sa fac o paranteză, pentru că subiectul îmi pare important.
Am plecat la drum cu o echipă de oameni care au fost disponibili şi care au avut încredere să îşi pună numele alături de al meu.
Mi s-a părut foarte normal să încerc să păstrez acea echipa, să o apăr şi să continui, “pina la fringerea piinii” alături de ea. Toţi cei care s-au schimbat, au făcut-o doar pentru că nu mai puteau ei să continue.

eTimpul: Cum explici faptul că la alegerile din februarie un singur vot a făcut diferenţa? (pentru mine a fost o surpriză … şi să nu ne spui că contracandidatul din februarie a fost mai „serios” decât cel din ianuarie).
Maniu: În epocă am scris un articol prin care îl felicitam pe Ultimul Roman pentru deosebita performanţă în acele alegeri (l-am omis pe OchiReci).

eTimpul: Unul din obiectivele mandatelor tale a fost democratizarea e-societăţii. Consideri că misiunea a fost îndeplinită?
Maniu: Nu întru totul. Parlamentul încă îl percepe pe Preşedinte ca pe un Vodă, care trebuie să dispună, să decidă.
Totuşi, asta ţine şi de oameni, de atitudinea lor (adusă din RL) şi, cum spuneam mai sus, chiar aceste modificări (pentru RL) au fost ţinta mea.

eTimpul: Iar experimentul cu consulii, a fost justificat?
Maniu: Întru totul şi, mai mult, recomand călduros continuarea lui.
Eu nu pot avea încredere într-un om care susţine că poate şi ştie tot şi, mai ales, că poate fi prezent tot timpul.
Sper ca am fost destul de explicit.

eTimpul: Care a fost principala realizare a echipei guvernamentale (pe parcursul mandatelor tale)?
Maniu: Aş prefera că la această întrebare să răspundă cititorii. Eu am să răspund la cea cu nerealizările.

eTimpul: Iar nerealizare?
Maniu: Asigurarea continuităţii. În eR un “an” durează doar o “lună” şi timpul este prea scurt pentru a lăsa impresii, pentru a pătrunde în minţile cetăţenilor.
În prima lună a mea în eMoldova, pe vremea când lucram împreuna cu Ultimul Roman, el îmi spunea că ceea ce au făcut bătrânii noştri va avea efecte în continuare.
Mă tem că efectele lui Bogdan I asupra Moldovei sunt aproape complet uitate şi că viteza şi dorinţa de consum ar putea avea aceleaşi efecte şi aici.

eTimpul: Pe parcursul primului tău mandat, echipa guvernamentală a renunţat la Oastea Moldovei (chiar şi la superbele avatare) creată de ministrul Dakus, sub preşedinţia lui Lady Indra. A fost o „mişcare” justificată?
Maniu: Dakus nu a putut să îşi continue mandatul anterior (el a fost prima opţiune) iar cel ce l-a urmat (actualul Preşedinte simon santo) a avut altă viziune.
Nu poţi cere unui om să facă ceva şi în acelaşi timp să îl îngrădeşti în manifestare.

eTimpul: Au existat şi alte schimbări majore?
Maniu: Firmele statului produc pentru export şi încearcă să obţină “profit” (eMoldova nu are resurse şi e destul de greu să susţii o ţară doar din diferenţa între costul resurselor, mâna de lucru ieftină şi un preţ extern). Totuşi, am încercat să evităm o “naţionalizare” a pieţelor interne.
Politica externă ce a accentuat suveranitatea statului.
Politica internă de deschidere şi încurajarea participării tuturor în actul de decizie.

eTimpul: Cine/ce te-a deranjat cel mai mult / rău cât timp ai fost preşedinte şi de ce crezi că s-au întâmplat lucrurile astfel?
Maniu: OchiReci.
Mai ales datorită unui orgoliu rănit şi impresiei sale că el trebuie să facă ordine în această eTară.

eTimpul: Ce ai reuşit să înveţi din cele 2 mandate?
Maniu: Că e foarte important să organizezi, să delegi atribuţiuni dar că toate aceste nu au valoare dacă nu ştii să îţi manifeşti controlul.
Miniştrii de la Sănătate (Rules_suck) şi Educaţie (avevali) trebuiau demişi pentru atitudini contrare guvernării. Aici am ezitat, în dorinţa de reconciliere.

eTimpul: Ai fost tentat să renunţi?
Maniu: Da.

eTimpul: Ce gânduri te frământau pe timpul propuneri de impeachment, înaintată de Stefan cel Mare (ce nume!)?
Maniu: Propunerea de impeachement a fost o glumă pe care am făcut-o cu “Maria Sa”. O glumă pe care şi eu şi el am înţeles-o însă care a creat o serie de interpretări “nepotrivite” în opinia publică.
Ulterior Stefan cel Mare a devenit Ministru de Interne – un fel de Tribun al Poporului, ce trebuia să controleze activităţile publice ale guvernării (din nefericire nici el nu a mai fost la fel de determinat – dată fiind percepţia impeachementului, îl înţeleg).

eTimpul: Pe parcursul ultimelor luni mai mulţi din e-jucătorii care au participat la „crearea” eMoldovei (OchiReci, Ultimul Roman, Cerescu Nicolai, MungO, Ayero, M_Bogdan, John_the_Brave …) au părăsit eŢara. Cum consideri, care a fost principalul motiv al respectivelor decizii?
Maniu: Pentru fiecare persoană în parte, sunt convins, există alte motive. Totuşi, cauza majoră a acestor plecări cred că stă în comunicare, a lor cu societatea.

eTimpul: Pe parcursul mandatelor tale (inclusiv la invitaţia ta) mai mulţi e-cetăţeni de valoare s-au stabilit în eMoldova? Câţi dintre aceştia ţi-au reproşat că i-ai determinat să se stabilească pe meleagurile noastre mioritice?
Maniu: Dintre ei nici unul nu mi-a reproşat ceva (mă refer la cei invitaţi de mine şi la PM-uri primite de mine).

eTimpul: În acelaşi timp, unii dintre e-moldoveni s-au arătat deranjaţi de popularea eMoldovei prin această metodă. Care a fost motivul real al respectivelor nemulţumiri?
Maniu: O greşită înţelegere a unei potenţiale ameninţări.
Acum populaţia creste şi, cred, abia acum vor apărea adevăratele fenomene sociale de care moldovenii s-au arătat nemulţumiţi.

eTimpul: Dacă nu greşesc şi pasiunea ta faţă de alcool a început să se manifeste odată cu stabilirea în eMoldova a unor vechi amici? 🙂
Maniu: Eroare 😃. Prietenul meu Danaos, ca şi dumneavoastră, trebuie numai să dea click pe celebra formulă de salut din Gog si Magog pentru a găsi răspunsul.

eTimpul: Mai ţii minte de unde se trage „dragostea faţă de fetele cu picioare lungi”?
Maniu: Cluj forever a lansat ideea (într-o vreme avea şi o agendă cu numerele de telefon ale fetelor – atunci era Asociaţia Moldovencelor cu Picioare Lungi).
Apoi a venit newcx7 şi a preluat (în primul mandat au fost o serie de consilieri străini ai guvernării) funcţia de comandant al gărzii “Mihnea cel Chior” – celebra unitate de elita a amazoanelor eMoldovei.
eTimpul: vezi celebrul PîSî.

eTimpul: Apropo, cum mai stăm cu paradigma? Te-a influenţat ea pe tine sau tu pe ea?
Maniu: Cred ca relaţia, în mod normal, a fost bisensuală.

eTimpul: Unii te consideră sofist, alţii criptic. Cine are dreptate şi de ce?
Maniu: Eu mă consider stoic (când nu mă dedau plăcerilor aristocratice).

eTimpul: Ne poţi recita (măcar 🙂 două strofe din opera preferată?
Notă: „Opera preferată” trebuie să fie scrisă de un moldovean adevărat!
Maniu: E o limitare abuzivă care mă obligă să îmi placă poezia 😃.

eTimpul: Relaţiile tale cu andyr (preşedintele eRomâniei) au rămas tot atât de calde? 🙂
Maniu: “Relaţiile mele cu andyr” sunt atât de vechi încât doar dinozaurii îşi mai aduc aminte. Şi da, au fost foarte “fierbinţi” întotdeauna.

eTimpul: S-au depus eforturi sporite pentru semnarea „Tratatului de la Chişinău”. Care a fost utilitatea practică a acestuia? Mai este în vigoare?
Maniu: Practic acel tratat a făcut multe ţări să ia cunoştinţă de existenţa eMoldovei.
El este încă valid şi funcţional (cât mai mult timp, sper eu).

eTimpul: Ai donat o cantitate impresionantă de lei moldoveneşti la BCM. Sunt voci care spun că ai făcut-o să acoperi MPP-ul cu Franţa. Care a fost motivul donaţiilor?
Maniu: Acele sume au fost şi ele primite de la un alt donator ce doreşte să rămână anonim.
Rolul lor nu a fost de a acoperi costuri decise în mod public în Parlament ci de a sprijini stabilizarea cursului de schimb pe piaţa monetară (mai exact suma de gold existenta în BCM la momentul semnării MPP cu Grecia era aproape 0 şi donaţia a fost făcută pentru a acoperi acea sumă, între timp în conturile BCM a intrat gold şi nu a mai fost necesară acea plată).

eTimpul: Pe parcursul mandatelor tale au fost înfiinţate vre-o 3 partide politice. Unele au reuşit să coaguleze echipe destul de serioase (Frăţia Zimbrilor, Partidul Conservator …). Ai avut vre-o contribuţie?
Maniu: Nu numai în politică, dar în general în viaţa publică am încercat să nu mă implic direct şi să fiu echidistant.

eTimpul: Cum apreciezi discursul politic în eMoldova?
Maniu: Încă imatur însă, oamenii politici e-moldoveni se vor maturiza doar prin informaţii cât mai multe despre funcţionarea sistemului.

eTimpul: Un exerciţiu de memorie: de câte ori şi-a schimbat denumirea actualul Partid Conservator?
Maniu: 4, din câte îmi aduc eu aminte.

eTimpul: Cunoşti mai multe persoane (RL) care se „ascund” în spatele avatarelor. Acest lucru te ajută sau te incomodează?
Maniu: Cunosc doar persoanele care au acceptat şi ele aceasta şi despre care şi eu am fost interesat. Astfel, evident, nu am de ce sa fiu incomodat.
Şi nu, nu mă ajută, însă îmi face plăcere să observ încrederea ce există si, de ce nu, uneori chiar cunoaşterea persoanelor îmi face plăcere.

eTimpul: Presupun că mai multă lume ţi-a solicitat informaţii extra eRepublik. Consideri că pentru a juca este necesar să utilizăm şi alte „scule” (chat, forul, e-mail, telefon …)?
Maniu: Daca bunicul mergea cu şareta să îşi rezolve treburile probabil că reuşea foarte bine. Dacă noi mergem cu maşina nu mai sunt aşa de sigur.
E o chestiune de opţiune personală.

eTimpul: Planuri de e-viitor (apropiat şi îndepărtat)?
Maniu: Ar fi câteva 😃.

eTimpul: Mulţumesc mult pentru amabilitatea de a discuta pe teme plăcute şi mai puţin plăcute. Îţi dorim sănătate şi mult noroc în viaţa reală şi cea virtuală.

Maniu: Sunt un pic obosit după toate întrebările astea 🙂 şi sper că cineva să aibă răbdarea de a le şi citi.
Toate cele bune tuturor!



Dueluri anterioare.

Hai Noroc şi Sănătate !