Faţa`n faţă: Eddy DoubleD – Bogdan Armand Sibrand

Day 983, 07:06 Published in Romania Republic of Moldova by citizen MD
http://somokon.com/erep/hitcounter.png">

Până în acest moment, duelurile verbale „Faţă’n faţă” au fost publicate exclusiv în R.Moldova, unul din scopuri fiind atragerea cititorilor români în presa moldavă. Astăzi încercăm să depistăm noi cititori, pe acei care n-au gustat din presa de pe celălalt mal al e-Prutului.

Astfel, astăzi avem plăcerea să discutăm cu doi dintre posibilii candidaţi la preşedinţia României: Eddy DoubleD (EDD) şi Bogdan Armand Sibrand (BAS).
Sperăm să avem ocazia să discutăm şi cu ceilalţi posibili candidaţi, dar nu numai.


eTimpul: Sunteţi unii dintre cetăţenii cu şanse mari de a fi aleşi în post de preşedinte al României. Ce va determinat să candidaţi?
BAS: Momentan sunt candidatul eLegiunii Arhanghelului Mihail la prezidentiale, insa asta se poate schimba oricand. Doresc sa reflectez bine asupra candidaturii si voi lua o decizie in zilele ce vor urma.
In orice caz, candidatura mea este una provizorie, ca dovada obiectivele mele (cucerirea Belgradului, a Budapestei si a Moscovei). La urma urmei eRepublik ramane un joc si trebuie tratat ca atare.
ED😨 Pentru inceput asa, sa inteleg ca faptul ca sunt momentan pe lista de candidati la presedintie te-a derutat un pic.😁 Ca si presedinte de partid, avem o alianta de respectat si acest lucru este mult mai importanta decat orice alta dorinta. Dar o sa ma prefac ca voi candida la presedintie pentru succesul interviului.
Ce m-ar determina sa candidez? Pai cred ca la capitolul experienta am acumulat cam tot ce trebuie sa stie un presedinte. Pentru mine e mai mult problema de cum imbin RL cu eRepublik. Niciodata nu ma voi gandi sa candidez daca nu am siguranta ca pot fi activ o luna intreaga si acest lucru trebuie luat in seama de oricine ar dori sa candideze.

eTimpul: În ultima perioadă de timp mai mulţi jucători experimentaţi şi-au anunţat intenţia de a părăsi eRepublik. Ce vei întreprinde pentru ai păstra în joc?
BAS: “Cine nu are batrani sa-si cumpere” este o vorba.
Cum ii voi mentine in joc? Pastrandu-i cat mai aproape de functiile de conducere (consilieri, demnitari). Este nevoie de sange proaspat, tineri energici si dornici de afirmare, dar si de veterani ai jocului, cu experienta covarsitoare.
In general, cei ‘batrani’sunt nostalgici dupa vremurile trecute. Le voi da imboldul necesar, o aducere aminte.
ED😨 Nu consider ca ar trebui facut ceva la acest capitol. Sunt jucatori in eRepublik, e adevarat, dar sunt si oameni care au probleme lor in RL, adica in orice caz probleme mai importante decat un joc. Alegerea e a lor. Daca vor considera ca nu mai pot sustine si o “a doua viata” aici, sunt sigur ca vor alege calea renuntarii la joc. Problema ar fi doar faptul ca dupa poate mai bine de un an in care te-ai obisnuit sa dai un work, sa stai pe chat-uri, sa lupti pentru eRomania, sa renunti va fi extrem de greu, dar nu imposibil. Stiu din proprie experienta.

eTimpul: Iar pentru atragerea noilor jucători, ce măsuri veţi întreprinde?
BAS: O masura deja a fost luata, Unirea eRomaniei cu eMoldova. Acest act unionist este un motiv de baby-boom, si nu e singurul. Dar prefer sa dezvalui celelalte ‘masuri’ la momentul oportun.
ED😨 Si asta e un capitol extrem de delicat. Dar inainte de a ne gandi cum atragem, cred ca mult mai important este cum ii pastram in joc. Mecanica jocului a devenit destul de complicata pentru un nou intrat si consider ca este foarte greu sa ii explici unui incepator tot ceea ce tine de joc. Pana la urma totul tine si de dorinta lui de a juca si de atractia care o are catre acest joc. Nu putem obliga pe nimeni. Momentan, nu cred ca suntem in stare sa realizam un asa numit “baby boom”, orice am face. Poate ma considerati pesimist, insa eu consider ca sunt realist. Totusi, asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam. La indemana sunt oricum anumite campanii in media romaneasca(ziare, reviste, TV, radio, etc) unde putem veni cu diferite motivatii pentru omul din spatele monitorului. Pana la urma, acesta e cel mai important lucru: sa te regasesti cumva in joc.

eTimpul: De curând s-a realizat fuziunea României cu R.Moldova (Unirea). Care sunt avantajele acestei acţiuni?
BAS: Pe langa sansa de baby-boom pe care am specificat-o mai sus, fuziunea impiedica orice tentativa de TO, ceea ce cred ca este chiar mai important.
ED😨 Cred ca avantajele sunt doar de natura morala. Dorinta de a ne uni cu Moldova este inradacinata in RL unde nu am avut sansa sa realizam acest lucru. Aici am putut. Asta e genul de motivatia care ar putea atrage utilizatorul de internet sa-si petreaca timpul pe eRepublik.

eTimpul: Dezavantaje sunt?
BAS: Bineinteles. A avea doua state iti ofera o flexibilitate si o mai mare manevrabilitate militara.
Insa putem folosi aceasta Unire in avantajul nostru.
ED😨 Dezavantajele provin din mecanica jocului unde teritoriile moldovenesti sunt considerate cucerite cu forta si nu de buan voie. Este posibil ca in viitor sa vedem ca acest lucru ne va deranja cumva. Dar satisfactia ca am realizat Unirea va ramane cu siguranta chiar daca vom fi obligati sa ne “despartim” din nou.

eTimpul: Cât va dura până la reapariţia Republicii Moldova pe harta eRepublik?
BAS: Cat mai mult, sper eu 🙂
Probabil pana lumea se va plictisi si vor aparea puternice curente separatiste.
ED😨 Cum ziceam si la intrebarea anterioara, Rep. Moldova va reaparea pe harta cand vom vedea ca Unirea a avut efecte negative prin prisma mecanicii jocului.

eTimpul: Apropo, R.Molodva deţine (a deţinut) mai multe firme şi ORG-ri. Cum ar trebui utilizate acestea?
BAS: Recunosc ca modulul economic nu m-a pasionat pana in acest moment, insa o buna gestionare ar aduce beneficii atat Moldovei, cat si economiei romanesti.
ED😨 Pur si simplu puse pe stand-by. Trebuie luata neaparat in calcul varianta in care Rep. Moldova revine pe harta si va trebui din nou reorganizata ca o tara de sine statatoare. Ar fi o mare greseala sa se vanda firmele sau org-urile sau mai stiu eu ce altceva. Totul trebuie tinut acolo pentru orice eventualitate.

eTimpul: Veţi întreprinde ceva în acest sens?
BAS: Voi desemna oamenii potriviti sa se ocupe de aceste aspecte. Oameni din cei competenti, consacrati, si in care am incredere.
ED😨 Daca as avea puterea de decizie acum, as face exact ceea ce am raspuns la intrebarea anterioara.

eTimpul: Să revenim la posibila preşedinţie. Care va fi principala decizie pe care o veţi promova pe plan economic?
BAS: Voi incuraja producatorii interni, axandu-ma mai putin pe importuri. Arme sa fie din belsug! 🙂
ED😨 Bine, la putin posibila presedintie.🙂 E foarte greu sa influentezi in aces moment economia. Lucrurile inca nu sunt puse la punct si nu putem sa grabim noi acest proces. In timp, lucrurile se vor aseza si noi vom putea influenta economia cu optiunile pe care ni le-a lasat jocul. Cert este ca V2 face o filtrare prin toti cei care detin firme si doar cei informati vor putea sa ramana in picioare. Problema este ca procesul dureaza si este costisitor pentru ambele parti: si statul, si detinatorii de firme.
Ca niste masuri asa, in timp va trebui sa ne gandim cum sa promovam anumite skill-uri economice, in functie de nevoi. Migrarea a fost un proces idiot care nu a putut fi controlat in niciun fel, desi s-a incercat prin anumite articole, lucru de laudat. Insa, inca o data s-a dovedit ca multi nu au fost foarte interesati de acest lucru. MMSS va trebui sa se ocupe de acest lucru si sa aiba firme ce sa ofere job-uri pentru toate skill-urile la nevoie. Daca tot am vorbit de MMSS, toate firmele trebuie reformate si trebuie sa stabilim unele prioritati acolo pentru ca nu mai poate functiona in aceeasi parametri ca in V1.
Nivelul incasarilor trebuie atent monitorizat astfel inca sa ajungem la o formula a taxelor benefica si pentru stat, care trebuie sa acumuleze masa monetara si sa sustina in acelasi timp si cheltuieli mult mai mari ca de obicei, si pentru intreprinzatori, care trebuie incurajati sa investeasca banii, cu obtinere de profit. Daca va fi rau pentru una dintre parti, e clar ca undeva lucrurile nu functioneaza si nu vom iesi niciodata din aceasta stare. Trebuie sa intelegem ca tuturor ne este foarte greu cu aceasta adaptare si tranzitie prin care inca trecem.

eTimpul: Iar militar?
BAS: In principiu, Romania va lua o pozitie defensiva, dar cand se va ivi ocazia, va lansa o campanie ofensiva intr-una din tarile importante Phoenix. Toate la timpul lor 😉
Sa nu uitam Croatia!
ED😨 Reforma militara trebuie sa vina din interior. Noi nu putem propune decat un mod de reformare pe care UM-urile il pot accepta sau nu. Cert este ca sefii UM-urilor trebuie sa se gandeasca clar ce au de gand sa faca, deoarece rolul lor e esential. Am vazut prin presa cateva idei bune de reforma a unitatilor militare, insa concret nu am vazut nimic. Nu e momentul in care trebuie sa ne plangem, ci e momentul in care trebuie sa actiona, indiferent de situatia in care ne aflam.

eTimpul: Intuiesc că unităţile militare vor fi subvenţionate de stat. Aveţi vreo formulă magică pentru realizarea respectivei susţineri?
BAS: Reforma armatei a inceput deja luna asta si nu vad rostul unei revizuiri in momentul de fata. Cu aparitia V2, armata va fi formata doar din profesionisti, iar subventiile se vor face in functie de activitate si efectivitate.
ED😨 Nu exista formule magice. Exista doar lucruri concrete. Iar pana cand UM-urile nu se vor pune la punct, astfel incat sa devina functionale pentru nivelul V2-ului, sustinerea financiara a lor poate duce la pierderi mari. O revola a unitatilor militare este poate cel mai idiot lucru pe care il pot face. Asta inseamna ca pana acum doar au fost umflati cu bani, iar motivatia morala nu a existat. Consider ca daca se poate sta la discutii, impreuna putem gasi o solutie convenabila si pentru stat, si pentru UM-uri.

eTimpul: Nu deţineţi nicio medalie de Battle Hero, preconizaţi s-o obţineţi prin intermediul viitorului (posibil) post?
BAS: Orice medalie este un deziderat, insa nu doresc sa devin BH din postura de presedinte.
ED😨 Este prea putin important. Vrei sa insinuezi ca daca ajungi presedinte, ai de unde sa-ti sustii un “tankat” care sa-ti aduca medalia?😁 Nu cred ca e adevarat.
eTimpul: Eddy, probabil n-ai urmărit evenimentele din Moldova.

eTimpul: Care este cea mai importantă realizare, a Dvs., în joc?
BAS: Ar fi multe, mai mult sau mai putin importante.
O realizare de seama o consider publicarea unei istorii a eRomaniei. Chiar daca este si multa traducere in acel articol, a fost prima mea ocazie de a ma face remarcat.
Oricum, cea mai importanta realizare nu am realizat-o inca...
ED😨 Cea mai importanta realizare este ca tot ceea ce am realizat am afcut-o prin munca mea, prin efortul meu, alaturi de oameni care au depus acelasi efort. Cea mai importanta realizare este ca am ajuns aici si ca inca pot continua. Nu pot zice ca cel mai important lucru a fost ca am ocupat nu stiu ce functie pentru ca eu am depus acelasi efort pentru a-mi indeplini toate sarcinile pe care le-am avut de indeplinit.

eTimpul: Ce vă doriţi de la eRepublik?
BAS: Cred ca am obtinut deja ceea ce mi-am dorit, si chiar mai mult de-atat 🙂
Mai am un singur dor, dintotdeauna, o pohta ce-o pohtesc, dar permite-mi sa-l dezvalui doar dupa ce voi atinge acest tel 😉
ED😨 Imi doresc ca jocul sa tina mai mult cont de nevoile noastre ca jucatori si de fapt ca cei care sustinem in viata acest joc, mai mult decat nevoile celor care il sustin “financiar” sa zic. In orice caz, o cale de mijloc exista. Ramane sa se gaseasca aceasta cale, pentru ca daca toti ne-am lasa de joc, nu le-ar mai fi bine nici celor care il conduc.

eTimpul: Merci pentru timpul acordat şi mult succes la alegeri.
BAS: Iti multumesc si eu, si fie ca cel mai bun pentru Romania sa castige!
ED😨 Iti multumesc ca m-ai selectat pentru acest interviu. Pot spune ca a fost o mare onoare.🙂



Dueluri anterioare


Hai Noroc şi Sănătate !