Evolutie sau involutie?

Day 1,142, 09:54 Published in Romania Romania by Andrew McWilliams


Set de intrebari intrebatoare: exista vreo diferenta intre evolutie si involutie? Daca lucrurile nu stagneaza, ci se misca, mai conteaza altceva? Cine este cel care decide daca situatia evolueaza sau involueaza? Nu cumva asta este o chestie de perspectiva? Si daca da, ce opreste acea perspectiva de la a se schimba pe masura ce vremea curge?

Ce am scris mai sus nu este stilul meu. Insa am observat ca trebuie sa iti vari pana in calimara cu filozofie daca vrei sa te remarci prin presa. Asa ca puteti considera paragraful de mai sus necesar pentru rating, unde am dat Domnului ce-i al Domnului. Acum ca am trecut peste asta, inapoi la Cezar si ai sai reni... poporeni, adica.


Nominalizarile la presedintia eRomaniei - unul dintre rarele momente de amuzament total pentru mine. Are marele avantaj de a veni mereu la data fixa. Ai zice ca omul din popor se poate pregati sufleteste pentru acest moment, sa fie capabil sa reziste si sa rationeze cele ce-i vor fi aruncate in fata ochilor de catre candidati. Ce pot zice? The cake is a LIE!


Candva, in e-paleolitic, nu existau legi scrise, regulamente afisate sau constitutii respectate; era doar e-cetateanul, cuvantul lui si respectul fata de ceilalti e-cetateni. Desi vorbim despre o epoca "inapoiata" in care nu existau minunile lumii noi, minuni gen reclame
medalii pentru campanie sau oferta "300 de gold la 99.9 euro", exista pe atunci cel putin o chestie buna (dupa umila mea parere). Nu stiu cum sa o numesc; mi-e frica sa nu ii acord un termen care sa restranga aceasta idee la mai putin decat este. Mai bine sa ii descriu pe cei care au conturat aceasta idee si poate veti intelege la ce ma refer.

Era 'odata' un individ numit dsalageanu. Mare om de stat si... mare om, in general. Politician mai putin in sensul modern al eRepublikului, dar om implicat cu lunile in conducerea eRomaniei. Om care a pornit de jos, care a urcat o scara ierarhica intr-un partid, intr-o comunitate, in conducerea tarii. Om care a fost cal de bataie - Congressman, MoFA, parte a Taskforce-ului militar al Romaniei printre altele - mult timp inainte sa candideze la presedintie si pentru care(imi place sa cred) presedintia a fost o incununare a efortului depus si a implicarii in joc.

Era 'odata', dar nu cam la aceeasi data, un alt individ numit smif. Asemeni primului, mare om de stat si... mare om, in general. Nici el nu s-a trezit presedinte peste noapte. Inainte sa i se stearga memoria si sa devina principalul sau venerator, era un om bun - guvernator BNR, ministru de finante, lider PL - care a fost ales si presedinte al eRomaniei.

Ceva mai incolo, 'odata' ceva mai recent de asta data, era un alt individ numit sebahmah. Asemeni celor doi de dinaintea lui, mare om de stat... insa mai putin "mare om, in general". Cum 'burta' fusese laitmotiv al presedintiei eRomaniei pana atunci, a atarnat greu asupra sa. A trebuit sa fie strateg militar, pompier de serviciu pentru alti presedinti adormiti in post, comandant si membru fondator pentru unitati militare, MoFA, fondator EDEN etc. pana cand poporul eroman l-a considerat vrednic de a fi presedintele lor.

Mai dam o pagina si, o data si o data, a fost si acest individ numit andyr. Mai putin om de stat, mai mult om de actiune. Nici el nu era chel - a fost comandant si membru fondator pentru unitati militare, MoD, guvernator BNR, strateg militar si altele. Dupa mai mult timp in slujba poporului din pozitii mai putin oficiale, a primit si el onoarea de a ajunge presedinte.

Au mai fost si altii care au urcat o scara ierarhica multipla (pe planul politic, pe planul militar, pe plan economic, pe planul relatiilor externe) pentru a ajunge presedinti. Cu bunele si cu relele lor, oameni ca (mai dinspre prezent inspre trecut) Bogdan_L, Bogdan Sabo, alpho, Adiemus, JoaoSatan, oameni ce s-au afirmat treptat, oameni ce au avansat prin sustinerea oferita de cei pe care i-au influentat in bine (unitati militare, partide politice si nu numai), oameni care, pana la urma, au stat in zona conducerii eRomaniei mai multe luni pana cand au castigat increderea si votul populatiei eRomaniei.

Credeam, atunci cand mai multi au considerat ca pana si eu pot fi presedinte prin prisma activitatii mele, ca asta este calea corecta si cinstita pentru a deveni presedinte.


In prezent, nu trebuie sa mai incepi de jos. In prezent, nu trebuie sa depui efort pentru a urca, treapta cu treapta, pana la functia suprema in Stat. In prezent, nu trebuie sa detii functii secundare pentru a te face cunoscut si/sau apreciat. In prezent, este suficient sa zici: AM TIMP LIBER! si esti bun de candidat la presedintia tarii.

Credeam ca mitul omului-providential, al presedintelui-jucator, al marelui facator de minuni a disparut din memoria coelctiva o data cu mandate ca asta, asta sau asta. Mai exact, o data cu esecul constant a revenirilor-minune in amintirea vremurilor bune pentru bunastarea patriei.


Dar probabil ca vremurile se schimba. Iar ce traim in prezent este o "volutie". Evolutie? Involutie? Revolutie? Nu stiu si nici nu conteaza - de asta isi vor da seama altii, peste mai multe luni.



In other, non-related news, sunt curios daca moderatorul chat-ului Congress-ului ii va da kick/ban lui Craciun de pe chat. Bineinteles, asta dupa ce-l va informa ca el nu exista ca functie oficiala, ca orice decizie de natura fiscala este indatorirea Congress-ului si ca mai bine ar pune mana sa schimbe naibii gold-ul in RON si viceversa.


====================================================================
Chatul de ajutor pentru userii noi & Tutorialele Ministerului Educatiei
Forumul & Chat-ul eRomaniei
Dati subscribe la:
Ministerul Apararii - Ministerul Apararii
Ministerul Educatiei - Ministerul Educatiei