Etapele manipulării în masă

Day 2,015, 04:16 Published in Romania Romania by soy malo

Salut tuturor!

Într-una din săptămânile trecute, navigam pe internet ca tot omul, când de-o dată îmi sare în ochi următorul articol: Etapele manipulării în masă. Partea proastă este că n-am salvat link-ul, ci textul. Deci tot articolul ăsta este un copy/paste nesimţit, dar de care eu vreau să delectaţi.

1. Distragerea atenţiei

Metoda principală de manipulare a societăţii este distragerea atenţiei oamenilor de la problemele importante şi soluţiile acestora, luate de cercurile economice şi politice aflate la conducere, prin umplerea permanentă a spaţiului de informare cu mesaje lipsite de importanţă sau cu foarte puţină. Aceasta tactică se dovedeşte a fi foarte utilă atunci când nu vrei ca cetăţenii să afle informaţii importante din domeniul ştiinţei, economiei, psihologiei, neurobiologiei şi ciberneticii.

“Distragerea permanentă a atenţiei populaţiei de la adevăratele probleme sociale, mutând-o la teme fără o reală importanţă pentru a se asigura că oamenii sunt preocupaţi mereu cu ceva şi nu o să aibă timp pentru a gândi; de pe câmp în cuşcă, ca şi celelalte animale.” (citat din cartea “Silent weapons for quiet wars”).

2. Să creezi probleme, iar mai apoi să propui soluţii

Această metodă se mai numeşte “problema – reacţia – soluţia”. Se crează problema, o anumită situaţie, miza căreia este să producă o anumită reacţie în rândul populaţiei în aşa fel încât să ceară luarea unor măsuri necesare cercurilor aflate la conducere. De exemplu, să permiţi violenţe într-un oraş sau organizarea unor atentate sângeroase pentru ca populaţia să ceară adoptarea unor legi pentru luarea măsurilor de protecţie mai aspre şi politici care restricţionează libertatea cetăţenilor.

Ori: să provoci o criză economică ca să îi faci pe toţi să accepte încălcarea drepturilor sociale şi reducerea serviciilor orăşeneşti ca un rău necesar.

3. Metoda aplicării treptate

Pentru a obţine adoptarea unei legi nepopulare este destul să o infiltrezi treptat, zi de zi, an de an. În acest mod au fost adoptate noi condiţii social-economice (neoliberalism) în anii ’80 şi ’90 ai secolului trecut.

Reducerea la minimum a funcţiilor statului, privatizarea, neîncrederea, instabilitatea, şomajul în masă, salariile care nu mai pot asigura o viaţă decentă. Dacă toate astea s-ar întampla în acelaşi timp, cel mai probabil, ar duce la revoluţie.

4. Amânarea executării

O altă metodă de a adopta o soluţie nepopulară este să prezinţi o problemă măruntă ca pe ceva “dureros şi necesar” şi să obţii la acel moment acceptul cetăţenilor pentru a o rezolva în viitor. Este mult mai simplu să accepţi nişte sacrificii pentru viitor, decât pentru prezent.

În primul rând, pentru că asta nu se va întâmpla imediat. În al doilea, din cauză că poporul e predispus să aibă speranţe naive că “mâine totul se va schimba în bine” şi că acele sacrificii care ii sunt cerute în prezent vor putea fi evitate. Asta le dă cetăţenilor mai multă vreme pentru a se obişnui cu schimbările şi să le accepte cu calm, când va veni timpul.

5. Să te comporţi cu poporul la fel cum te-ai comporta cu nişte copii mici

În majoritatea discursurilor propagandistice care erau destinate unui public larg se folosesc nişte argumente, personaje, cuvinte şi o intonaţie de parcă ar fi vorba de copii de vârstă şcolară cu reţinere în dezvoltare, ori persoane cu handicap mental.

Când cineva încearcă să inducă în eroare o persoană, acesta foloseşte formulări infantile în discurs. Cu cât mai intens încearcă, cu atât mai multe expresii foloseşte. De ce? Dacă cineva se adresează altcuiva ca şi cum acela are 12 ani sau mai puţin, prin prisma influenţării, în răspunsul şi reacţiile acelei persoane, cu un grad înalt de probabilitate, va lipsi critica, ceea ce este caracteristic pentru copii până la varsta de 12 ani.

6. Să pui accent pe emoţii într-o măsură mai mare decât pe gândire

Acţionarea asupra emoţiilor reprezintă o metodă clasică, orientate spre a bloca capacitatea oamenilor de a analiza raţional şi ca rezultat capacitatea de a înţelege critic ceea ce se întâmplă. Pe de altă parte, folosirea factorului emoţional permite deschiderea uşii spre subconştient pentru a infiltra gânduri, dorinţe, fobii, temeri, constrângeri ori modele stabile de comportament.

7. Ţinerea oamenilor în necunoştinţă de cauză prin cultivarea mediocrităţii

Să ajungi la rezultatul în care oamenii devin inapţi de a înţelege metodele şi tacticile pe care le aplici ca să îi influenţezi şi să îi subordonezi voinţei tale. Calitatea învăţământului oferit claselor inferioare ale societăţii trebuie să fie cât mai mediocru şi mai sărac, pentru ca limita dintre paturile inferioare şi cele superioare să rămână la nivelul la care nu va putea fi trecut de primele.

8. Să-i faci pe ceilalţi să se bucure de mediocritate

Să infiltrezi în rândul populaţiei gândul că a fi prost, vulgar şi needucat este la “modă”.

9. Să îi faci pe ceilalţi să se simtă vinovaţi

Să îi faci pe oameni să creadă că numai ei sunt vinovaţi pentru situatia în care se află din cauza că nu sunt destul de deştepţi, nu au destule capacităţi ori nu au depus destul efort. Ca rezultat, în loc să lupte cu sistemul economic, omul începe să se înjosească, învinovăţindu-se pentru toate ceea ce îi crează o stare apăsătoare ce duce în final la inacţiune. Iar fără acţiune, nu poate fi nici revoluţie.

10. Să ştii mai multe despre oameni decât ştiu ei despre sine

În ultimii 50 de ani succesele din domeniul ştiinţei au dus la crearea unei rupturi mari între ceea ce ştiu oamenii de rând şi ceea ce nu ştiu, de acest lucru folosindu-se acum clasele aflate la conducere.

Datorită biologiei, neurobiologiei şi psihologiei, sistemul are la dispoziţie cunoştinţe avansate despre fiinţa umană, atât în domeniul fiziologiei, cât şi în cel al psihicului. Sistemul a reuşit să afle despre om mai mult decât el însuşi ştie. Asta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, sistemul are mai multă putere şi influenţează oamenii într-o mai mare măsura decât ei singuri.



Sper ca unii exCPi, să nu se simtă! Probabil, în zilele următoare, voi revenii cu o serie de articole, puţin mai complexe pe tema: Tehnicile de manipulare şi Mass-Media.

Cu drag,
soy_malo, cel mai sexos din eRepublik.