eTürkiye eMeclis Kasım/Aralık Ayı Toplantısı - 2. Halk Bilgilendirme Makalesi

Day 1,471, 15:44 Published in Turkey Turkey by TracyMcGrady



Saygıdeğer eTürkiye vatandaşları saat 22:00 de başladığımız toplantıyı 01:15 civarı sona erdirdik ve toplantı sonunda amacımız olan TÜZÜĞÜ oluşturduğumuzu söylemekten şeref duyarım.

Meclis uzun süredir bu kadar geniş kapsamlı bir oturum gerçekleştirmemişti başta halk, vekiller, hükümet yetkilileri güzel bir ortam oluştu.

Sizlere aşağıda TÜZÜK de yer alan maddeleri yazacağım tüm halkımıza hayırlı olması dileğiyle ;

MECLIS ICTUZUGU

GIRIS:

Is bu Ictuzuk dokumani, meclisin isleyis presinsiplerini duzenleyerek meclis calismalarinin verimli, hizli ve etkin bir seviyede surdurulmesi icin gerekli duzenlemelerin kayda gecirildigi teknik bir belgedir. Kasim-Aralik 2011 donemi meclisi tarafindan hazirlanmistir. Meclis baskani tarafindan #meclis kanalinda oylamasi yaptirildiktan sonra, oylamada hazir bulunan milletvekillerinin salt cogunlugun destegi saglanmissa yasalasarak yururluge girer.

MADDELER:

YENI SECILEN MECLISIN ILK TOPLANTISI

1- Yeni secilen meclis her ayin 26’si ya da 27’sinde, bir onceki donemin meclis baskaninin baskanliginda toplanir. Bir onceki donemin meclis baskaninin oturuma katilmadigi durumlarda oturumda mevcut uyeler icinde en cok sayida MV madalyasina sahip uye ilk oturumu yonetmesi icin gorevlendirilir.
2- Meclisin ilk oturumun gundemi, meclis baskanligi secimi, meclis sozculugu secimi ve bir sonraki oturum tarihinin belirlenmesidir.

TOPLANTI YETER SAYISI

3- Meclisin toplanti yeter sayisi, meclis baskani ve sozcu seciminin yapildigi ilk toplanti, meclis baskaninin azlinin oylandigi toplantilar ve ic tuzuk belgesinde gerceklestirilecek degisikliklerin oylandigi toplantilar icin Meclis tam uye sayisinin ⅓’udur. Mevcut uye tam sayisinin 1/3’u ondalikli bir sayi ise, bu sayidan buyuk en kucuk tamsayi toplanti yeter sayisidir. (Ornegin meclisin mevcut tam uye sayisi 37 ise, 37*(1/3)=12.333, dolayisiyla toplanti yeter sayisi 13 dur). Bu yeterlilik sayisi saglanamazsa, meclis 1 gun sonra ayni konuyu gorusmek uzere dagilir. Bu ikinci oturumda toplanti yeter sayisi aranmaz.

4- Diger herhangi bir gundemle toplanan mecliste toplanti yeterlilik sayisi aranmaz.

MECLIS BASKANLIGI VE MECLIS SOZCULUGU SECIMI, GOREVDEN ALINMASI

5- Meclis baskani ve meclis sozcusu, meclis uyeleri arasindan bu gorevlere secilmek uzere aday olan uyelerin oy coklugu esasina gore (en cok oyu alan uyenin secilmesi) #meclis kanalinda mevcut uyeler tarafindan oylanmasi ile belirlenir.
6- Oylamada adaylardan en cok oyu alan iki kisinin oy sayisinin esit cikmasi halinde, bu iki aday disindaki adaylarin adayliklari duser, oylama en yuksek oyu almis iki aday arasinda tekrarlanir. Bu seferde esitlik bozulmadigi takdirde, iki aday arasida mv secimlerinde daha yuksek oy almis aday meclis baskani ya da meclis sozcusu secilir.
7- Meclis baskani meclis’in oylamada mevcut uyelerinin 2/3’un oylariyla gorevinden azledilebilir. Mevcut sayisinin 2/3’u ondalikli bir sayi ise, bu sayidan buyuk en kucuk tamsayi azil kararirin gecmesi icin gerekli olan sayidir. (Ornek: Katilimcisi sayisi 14diyelim. 14*(2/3)=9.333, Azil icin evet diyenelerin sayisi 10 ya da ustunde olmalidir)
8- Meclis sozcusu meclis’in oylamada mevcut uylerinin 2/3’un oylariyla gorevinden azledilebilir. Mevcut sayisni 2/3’u ondalikli bir sayi ise, bu sayidan buyuk en kucuk tamsayi azil kararirin gecmesi icin gerekli olan sayidir.. Sozcunun azil talebi meclis baskani tarafindan meclise sunulmussa, meclisin mevcut uylerinin salt cogunlugun bu talebe evet demesi azil icin yeterlidir.

MECLIS BASKANININ GOREV TANIMI

9- Meclis baskani oturumlarin toplanmasi, oturum duzenin saglanmasi, oturum gundeminin belirlenmesi ve disiplin cezalarinin uygulanmasindan sorumludur. Meclis baskani ayrica meclis uyeleri arasindaki iletisimi kolaylastiracak toplu PM grubunun olusturulmasindan sorumludur.
10- Meclis baskani secildikten bir sonraki oturumda, meclis uyeleri arasindan meclise baskan vekili olarak aday isimleri kendi belirledigi sira ile onerir. Meclis bu isimleri sirayla oylar. Meclisin mevcut uyelerinin salt cogunlugun destegini alan ilk iki aday baskan vekili secilir. Baskan vekilleri, meclis baskani tarafafindan oylama olmadan azledilebilir. Bu durumda, azil sonrasi ilk oturumda yeni baskan vekili secimi gerceklestirilir. Bu baskan vekilleri, meclis baskanin katilmadigi oturumlari yonetirler.
11- Meclis baskani ya da baskan vekillelri baskanlik ettikleri oturumlarda gerceklestirilen oylamalarda oy kullanabilirler.


MECLIS SOZCUSUNUN GOREV TANIMI

12- Meclis sozcusu, her meclis oturumunun hemen ertesinde o meclis oturumundaki tartismalari ve alinan kararlari, tarafsiz bir dil, olculu bir uslup ile eksiksiz ozetlendigi bir makale araciligiyla halka duyurur.
13- Bir donem boyunca iki resmi meclis oturumuna meclis baskanina mazeret belirtmeden katilmayan sozcunun gorevi kendiliginden sona erer. Meclis sozcusunun katilmadigi oturumlarin sonuclarinin halka makale ile duyurulmasi gorevi oturumu yoneten baskana aittir.


MECLIS OTURUMLARINDA DUZEN

14. Resmi oturumlarda, kufur etmek, kisisel hakaretlerde bulunmak kesinlikle yasaktir. Ilk uyaridan sonra bu sucu tekrarlayan meclis uyesi gecici olarak oturumdan atilir. Ayni durumun kronik tekrarinda, soz konusu meclis uyesi meclis baskanin takdir edecegi bir sure boyunca gecici olarak #meclis kanalindan banlanir. Iki ayri oturumda ayni tavri gosteren uye hakkinda oturumda bulunan meclis uyeleri oylama yapip, meclisin oylamada bulunan uyelerinin salt cogunlugunun onayi ile kanaldan devamli banlanmasini kararlastirabilir.

15. Oturumlarda soz hakki istemeden konusulmaz. Soz istemek icin " * " isareti kullanilir. Oturum baskani sirayla soz verir. Acil durumlarda sira disi soz almak isteyen baskandan PM ile izin ister. Bu kurali ihlal eden, meclis duzenini bozmus sayilir, ve ilk ihtardan sonra, gecici olarak oturumdan atilir. Konusmaciya cevap vermek isteyen uye “ *cevap “ yazarak soz ister, ve meclis baskani bu talebi uygun gorurse mevcut konusmacinin konusmasini bitirmesini takiben, cevap hakki talebinin sahibine ivedilikle soz hakki taninir.

16- Dinleyici meclis uyeleri konusmaci uyenin soylediklerini tasvip ettiklerini “+1”, tasvip etmediklerini “-1” ifadeleriyle konusmaci konusmasini surduruken dile getirebilirler. Bu hakkin, kanali floodlamak icin kullanilmasi halinde meclis baskani ihlali yapan uyeyi kanaldan banlama hakkina sahiptir.

17. Bir onerinin kabulu ya da reddi seklindeki oylamalarda, milletvekilleri " + " veya " - " isaretini kullanarak oylarini kullanirlar. Oylama, secenekler uzerindeyse (ornegin baskanlik secimi), her secenege bir numara verilir (1,2,3 vs.), uyeler oylarini rakam ifade ederek kullanir.


MECLIS GUNDEMININ BELIRLENMESI

18- Meclis gundemi milletvekilleri ve baskan ya da bakan duzeyindeki hukumet yetkilerinin onerileri dogrultusunda meclis baskani tarafindan belirlenir.
19- Milletvekilleri meclis gundemine alinmasini istedikleri onerileri MV toplu PM grubu uzerinden baskana ve diger milletvekillerlerine iletirler. Onerinin gundemde hangi sirada gorusulecegi baskanin takdirindedir.
20- Baskan ya da bakan duzeyindeki hukumet yetkilileri gundeme alinmasini diledikleri onerileri ozel PM araciligiyla meclis baskanina iletirler. Onerinin gundeme alinip alinmayacagi, alinirsa hangi sirada gorusulecegi baskanin takdirindedir. Eger oneri gundeme alinacaksa, oneri konusu meclis baskani tarafindan MV toplu PM grubu uzerinden milletvekillerine bildirilir.
21- Meclis baskani kendi onerilerini, kendi belirlecegi oncelikle meclis gundemine alabilir.
22- Belirlenen meclis gundemi son halini aldiktan sonra, madde madde siralanarak, MV toplu PM grubu uzerinden toplanti saatinden en az 12 saat once milletvekillerine duyurulur.
23- Oturumun normal gundeminin tamamlanmasi sonrasinda, milletvekilleri gundem disi konusmak uzere soz isteyebilirler. Bu isteklerin kabulu ya da reddi meclis baskanin takdirindedir.

ICTUZUGUN DEGISTIRILMESI

24- Bu ic tuzuk belgesinin mevcut maddelerinin ileriki tarihlerde kismen degistirilmesi, yeni eklemelerin yapilmasi ya da ictuzugun tamamen yurulukten kaldirilmasi yonundeki oneriler sadece milletvekileri tarafindan sunulabilir. Bu oneriler gorusuldukten sonra, meclis’in oylamada mevcut uylerinin 2/3’un oylariyla istenilen degisiklikler gerceklestirilebilir. Meclisin oylamada mevcut uyelerinin sayisinin 2/3’u ondalikli bir sayi ise, bu sayidan buyuk en kucuk tam sayi degisiklik kararinin gecmesi icin gerekli olan sayidir.


Bu maddeler oy birliği ile yüce meclisimiz tarafından kabul edilmiştir.

Umarım kalıcı olur ve bir gelenek haline gelir.


Teşekkürler, saygılarımla.



Tümü burada..