eTürkiye'nin Siyasal Sorunsalı

Day 1,074, 15:33 Published in Turkey United Kingdom by Korhan Bishop

eTürkiye sakinlerine iyi geceler diliyorum.

Dün duyurduğum üzere oyuna dönüş yaptım ve gazete yayınlarına devam edeceğim. Gazetenin görüntüsü üzerine de çalışıyorum. Çok büyük ihtimalle bir ara kullandığım sistemde kullanmaya devam edeceğim.

Gelelim ilk yazı dizisine. eTürkiye'nin Siyasal Sorunsalı isimli yazı dizisi tahminimce 1 hafta sürecektir. Bu yazı dizisi içerisinde parti başkanları ile röportajlar, siyasetimizin geçmişi ve geleceği, sorunlar ve çözüm önerileri yer alacaktır.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE

Orta düzeyde eski bir vatandaş olarak bizim zamanımızda eTürkiye tam anlamıyla siyasal bir çöplük idi. Onlarca siyasal partinin yer aldığı, geyik olsun diye partilerin ele geçirildiği ve zaman zaman ateşli oyuncuların siyasal çıkışlar yakalamaya çalıştığı bir siyasal ortamımız vardı.

Demokrasi özünde çok partili bir sistemdir; gereksiz partilerin olduğu bir sistem değil. Bu yüzden konu demokrasi boyutlarını da aşmıştı ve bugün görüyoruz ki siyasal parti sayımız sadece 5. Büyük ihtimalle bu sayı artacaktır; fakat tavsiye de edilmemektedir.

SİYASAL SORUNSAL

5 siyasal parti neden yeterlidir ? Yeterlidir; çünkü temsil sorunu yaratmamaktadır. İdeolojileri barındırmaya yetecek kadar çokluk sağlanmıştır. Bunun yanında ekstra 2 tane radikal partinin gelmesiyle birlikte de tam anlamıyla siyasal bir şenlik yaşanayabilecektir.

Bütün bunları geçiyoruz. Siyasal parti kurmak cepten para gitmesi demektir. Üstelik zaten mevcut partiler varken bunu yaparak bir zaruri harcama yapılmaktadır.

İDEOLOJİLERİMİZ

5 siyasal partimiz olduğunu yukarıda dile getirdim. Bunlardan bir tanesi zaten örgüt partisidir ve bir hareketi sembolize etmektedir. Bu yüzden asıl konu diğer 4 siyasal partimizdir. Bu 4 siyasal partimizin 3 tanesi merkez konumda 1 tanesi ise merkez-sol konumunda bulunuyor.

Bu bana gerçek siyasal atmosferi hatırlattı. Birçok partimiz merkez partisi olmakla övünürken çok az partimiz ideolojik bir sınır çizmektedir kendisine.

Bu partilerimiz gerçekten kendilerine ideolojik sınırlar koymaktan çekindikleri için mi merkez oluyor, yoksa bir oy kaygısı mı güdülüyor ?

Bu sorunun cevabını sanıyorum röportajlarımızda alacağız.

BAŞBAKANLIK SİSTEMİ

Ertugrul Han'ı canı gönülden tebrik ediyorum. Gerekli bir sistemdi, oluşturuldu ve bir karmaşa da son buldu. Başkanlık-Başbakanlık sorunu temelinden çözüldü ve umut ediyorum ki bu sistem eTürkiye siyasal hayatında kalıcı olur. Hükümet kurma konusunda ise biraz daha esnek ve şeffaf olunması gerekliliğine inanıyorum.

BAKANLIKLAR VE MÜSTEŞARLIKLAR

Bakanlıkların sayısının düşürülmesi aslında iyi bir gelişme; fakat müsteşarlık olayına acilen girilmesi gerekiyor. Daha önce de savunduğum tezimi devam ettiriyorum ve yeni siyasetçilerin yetişebilmesi açısından müsteşarlıklar çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle İçişleri içerisinde oluşturulacak çeşitli müsteşarlıklar ile ülke içerisinde çeşitli görevlendirmeler de yapılabilecektir.

Devam edecek...

Saygılarımla.