Endonezya Çin savaşından çıkan taktik sonuç...

Day 1,282, 13:23 Published in Turkey Turkey by Turk Orkun

Güç, nüfus önemlidir ama işin içinde iyi taktik strateji yoksa güç de önemli değildir, nüfus da, gold da...

Örneğin Hırvatistan'a bakalım; oyunda en çok gold alan, en çok vuruş yapan oyunculara sahip ama harita üzerinde bakarsak yakılan onca gold, yapılan onca vuruş ne kazandırmış onlara...

Örneğin Türkiye öyle bir konumdaki işgale uğradığımız zaman doğumuz da çöktü. Bulgarlar doğumuzda birçok yer ele geçirdi, Yunanlılar Arap bölgelerini. Şu anda İran birçok bölgeye sahipse bunun nedeni bizim Avrupa (özellikle balkanlar) güçlerine çektiğimiz set.

Gelelim Endonezya-Çin savaşından alınacak derse...

Endonezya birçok bölgesini kaybettikten sonra müttefiklerinin de yardımıyla güzel bir karşı harekat yaptı:

Çin aynı gün: Pakistan, Finlandiya, Hindistan, Kore, Tayland, Filipinler, Japonya ve Endonezya'da isyan savaşlarıyla mücadele etti. Ayrıca Endonezya direkt cephesiyle.

Yani birkaç gün içinde birçoğu isyan olan 20'ye yakın savaşla uğraştı. (Ki taktik stratejik bir hatayla bonus alamadığı Finlandiya Lapland'da milyonlarca vuruşa rağmen kaybettiler. Cepheyi alan da müttefiği olan Finlandiya değil; İsveç ve baltık ülkeleriydi. (Makedonlar da Yunan'a benzer bir taktik ama daha az şiddetli uyguladı.)

Burada şunun altını çizmek lazım: bir ülke aynı anda bir isyan açabiliyor.

Sonuç: çok bölgeli bir ülke alırsanız düşmanınız başınıza daha az bela açabilir.

Diyelim ki 3 küçük ülkenin bütün topraklarını ele geçirdiniz ve bir savaşa başladınız. Düşmanınız 3 isyan açar, kendisi açar, bir de cephe: eder 5. Buna eklenebilecek fırsatçı NE'ler de cabası.

Bundan böyle Çin'in durumundan ders alıp bonuslar için çok bölgeli ülkelere göz koymak lazım. Ukrayna iyi bir tercih, Belarus da gerçekten zayıf ama bundan sonra bir ülke daha işgal edilme planları varsa bu yazdığım durum göz önüne alınmalı.