eMoldova - Direcții militare de acțiune - discuții publice.

Day 2,239, 07:35 Published in Republic of Moldova Indonesia by ABeR1

.


Articolul de față se dorește a fi o simplă prezentare a unui punct de vedere.
Nu neapărat în calitate de Ministru al Apărării ci în calitate de membru al comunității eMoldovei.

Toată lumea este la curent cu poziția actuală a eMoldovei pe scena politică internațională. Voi face totuși un mic sumar. În urma conflictului de durată cu eUcraina s-a hotărât o repolarizare militară spre CoT. Timp de mai bine de 1 an de zile eMoldova a fost menținută pe hartă în urma unei politici de bună conviețuire cu toți vecinii direcți. Integritatea teritorială s-a menținut inclusiv pe durata celei mai negre perioade a alianței CoT. În acest moment eMoldova nu este inclusă în nicio alianță globală încercând să-și mențină o "neutralitate" militară până în momentul în care comunitatea va considera că acest lucru trebuie schimbat. Dacă e să fim realiști nici nu avem cum face o alegere în acest sens. Sigura alianță reală este TWO.

Poziția pe hartă nu a fost niciodată favorabilă unei dezvoltări militare. În acest moment eMoldova are ca vecini direcți eUngaria, eRomânia și (parțial) eUcraina - spun parțial pentru că între eUcraina și eUngaria se duc lupte constante soldate cu cuceriri și reveniri pe hartă a diverselor regiuni eucrainiene. Poziția eMoldovei nu poate avea decât două tipuri de evoluție pe termen lung:
- eMoldova va fi o țară seacă (fără lupte directe) din perspectivă militară dar va fi o țară integră din punct de vedere teritorial
- eMoldova va fi o țară în permanență amenințată de vecinii direcți, mult mai puternici din punct de vedere militar și va fi forțată în permanență să lupte pentru revenirea pe hartă

Cu alte cuvinte și pe scurt dacă nu am păstra relațiile de bună înțelegere cu vecinii cu siguranță ne-am găsi în situația eUcrainei, de a lupta în permanență pentru libertate.

Întrebarea e simplă. Ce ne dorim cu adevărat?

O liniște politică pe plan extern, o liniște militară ce ne omoară treptat pe plan intern prin lipsa de acțiune, prin lipsa de interacțiune și prin îndreptarea luptelor din plan extern spre planul intern (altfel spus decât să ne batem ca chiorii cu alții ne batem ca chiorii între noi).

Saaaaau... sărim fără parașută într-un viitor incert renunțând la constanța și siguranța pe care am avut-o atâta timp alegând calea unui război care ar avea menirea să ne scoată din amorțire, ne-ar oferi ocazia să organizăm acțiuni comune, ne-ar forța să strângem rândurile, să descoperim puncte comune, să renunțăm la orgolii mici sau medii în favoarea unui bine mai mare, ne-ar da ocazia să trăim periculos... și da, ne-ar face să suferim economic și/sau politic - de ce să nu recunoaștem și părțile negative.

Poate mulți vor fi înclinați să aleagă calea unui AirStrike, pentru a ieși din cleștele vecinilor direcți.

Voi încerca să prezint cât se poate de scurt de ce un război dus împotriva eUngariei sau eRomâniei ar fi de preferat.

1. eMoldova are nevoie în primul și în primul rând de un șut puternic în fund - șut ce va avea menirea să ne trezească, să ne readucă la adevăratul potențial militar
2. Un AirStrike se bazează în primul rând pe 1 atac în forță, atac ce trebuie câștigat. eMoldova nu are în acest moment puterea militară de a organiza o acțiune de acest calibru - indiferent împotriva cui o îndreptăm.
3. Aprinderea unei alerte de AirStrike va motiva țara atacată să reacționeze la o capacitate mult peste cea pe care o anticipăm noi în acest moment. E dreptul lor să-și apere teritoriile și o vor face dând tot ce au. Pentru ei va fi totul sau nimic. Pentru noi vor fi 100.000cc în joc.
4. 100.000cc (ca să nu mai socotesc pâinea) ar putea însemna doar 12-14 ore de lupte - în eventualitatea în care primul atac este respins. Aceeași sumă poate fi folosită pentru a deschide 10 RW-uri ducând la 120-140 de ore sigure de lupte. Dacă cel puțin unul din aceste RW-uri este victorios la 120-140 de ore se vor adăuga alte 12-14 ore de lupte în care inamicul va încerca să recucerească teritoriul.
5. eMoldova trebuie să reînvețe să lupte organizat. Câte unități militare știu exact de cât damage dispun? Câte unități militare pot lupta coordonat unde este necesar și când este necesar?
6. Un AirStrike aranjat cu o altă țară va fi exclus din start datorită zidului de protecție pe care îl are eMoldova. Nici un guvern străin nu va fi de acord să le intrăm pe teritoriu urmând ca ei să fie forțați să lupte practic împotriva unui zid de 12 miliarde.
7. În cazul unui AirStrike vor exista întotdeauna factori externi pe care nu-i vom putea controla. Pur și simplu vrea unitatea X să lupte în AirStrike împotriva eMoldovei sau mai rău țara Y pentru ca eMoldova să nu aibă succes. Ce faci? Cum te bați cu ei?
8. NU există aliați la nivel de AirStrike. eMoldova trebuie să înțeleagă că nu poate să aibă pretenția ca semnând un MPP de 10.000cc țara X va lupta de partea eMoldovei. Un aliat înseamnă mai mult decât acea plată și un vot la nivel de guvern. Țările trebuie să fie apropiate, UM-urile trebuie să comunice, ajutorul trebuie în primul rând oferit și apoi cerut ori o atitudine de genul: hai să semnăm 10 MPP-uri și să băgăm un AirStrike e din start sortită eșecului. De 100.000cc, banii de MPP-uri mai bine plătești mercenari... dar hei, decât să plătești 100.000 pe mercenari nu mai bine îi plătești pe cei din propria comunitate? Să lupte ei... așa cum spuneam mai sus în 10RW-uri nu un singur AirStrike.
9. DA, un AirStrike e un lucru fenomenal și dacă îl duci la bun sfârșit poți fi mândru că ai participat la el. Dar dacă ar fi așa de ușor toate țările ar face AirStrike după AirStrike. Cât de greu e să strângi 100.000cc? Nu atât de greu pe cât să câștigi AirStrike-ul odată lansat.
10. Decât un AirStrike ce are 10% șanse de reușită mai bine un război desfășurat aici, cu eUngaria sau eRomânia. Va fi de lungă durată și ne va asigura timpul necesar revigorării militare. Vom reînvăța să luptăm împreună, să câștigăm, să evităm greșelile și să consumăm resurse doar atunci când este absolut necesar.
11. Eu personal nu voi conduce o acțiune ce nu are minim 90% șanse victorie. Prefer să-mi înaintez demisia decât să irosesc niște resurse ce ar putea fi utilizate mult mai bine altfel.



TW sau război pe bune?

Ambii vecini sunt deja "ocupați" cu luptele lor.
eUngaria are luptele cu eUcraina, eRomânia le are pe cele cu eBulgaria.
Mă îndoiesc sincer că vor fi de acord să-și îndrepte forțele militare într-un război împotriva eMoldovei, ba mai mult, să facă în așa fel încât eMoldova să mai și câștige anumite lupte.

2246 e ziua în care se topesc bombonelele de Crăciun. Asta înseamnă că sunt 6 zile în care s-ar putea duce tratative pentru un TW, ce, repet, prin prisma priorităților de mai sus - va fi cu siguranță refuzat.

Dacă e să socotim că 2-3 zile sunt necesare unui guvern serios (de nivelul eUngariei sau eRomâniei) de a prelua atribuțiile, de a se pune la punct cu direcțiile de acțiune, de a asigura practic continuitatea și dacă mai socotim faptul că o lege de NE durează 24 de ore pentru a fi votată nu rămâne prea mult timp pentru negocieri.

Deși nu bombonelele de Crăciun ar trebui să fie prioritatea. Dacă eMoldova consideră că ar fi bine de explorat această direcție ignorăm pierderile la nivel de bombonele și găsim o cale mai sigură. Va fi ciudat însă să discuți un TW ca la final să dai lege de NE dacă ți se refuză TW-ul. Părerea mea.

eUngaria sau eRomânia?

Eu aș alege-o pe cea din urmă. Aș merge pe eRomânia.

De ce?

Dacă tot e să ne cucerească cineva mai bine să fie eRomânia. De ce să nu-i "ajutăm" pe ei să fie un imperiu și să-i ajutăm pe unguri? De ce să nu se bucure că în sfârșit eRomânia e "Mare"? De ce să nu se bucure Asante și tabăra unionistă că în sfârșit s-au unit cu eRomânia? Evident că va fi o anexare teritorială și atunci anti-unioniștii vor avea și ei motive să lupte pe toate fronturile. În plus cu eRomânia se va putea discuta altfel pe parcurs - chiar dacă nu vor primi bine deloc NE-ul. eRomânia nu va fi cu adevărat un inamic tot așa cum eMoldova nu va fi niciodată un inamic pentru eRomânia. Alegând eRomânia va exista cu siguranță și destul timp și destule motive pentru a "agita" puțin apele interne, pentru a ne trezi și pentru a găsi imboldul de a continua.

Cu eUngaria? Am avea siguranța unui dușman de lungă durată. Așa cum eUcraina are acum. Cu ei chiar va fi necesar să luptăm la modul serios, dacă ne vom dori să revenim pe hartă.
Edit: Pe de altă parte am putea păstra MPP-ul cu eRomânia, am putea semna un MPP cu eUcraina și am agita destul de tare apele în zonă cu un NE pe eUngaria. S-ar putea organiza lupte comune cu unitățile eRomâniei sau eUcrainei.


O ultimă variantă desprinsă din comentarii: NE pe eUcraina.
Personal nu agreez ideea. Teritoriile eUcrainei sunt extrem de volatile. Azi sunt, mâine dispar sub unguri. Dar o luăm în calcul.


Direcțiile de mai sus sunt prezentate în manieră publică.
Rugămintea mea este ca fiecare persoană să-mi adreseze întrebări, să prezinte argumente sau contraargumente.
Nu guvernul ar trebui să decidă calea ce o va urma eMoldova pentru că nu doar guvernul va suferi în momentul în care vom fi sub ocupație.
Este și trebuie să fie decizia comunității iar Congresul ar trebui să respecte această decizie.

Nu aruncați legi de NE în următoarele 48 de ore.
Comportați-vă responsabil.

1. Discutăm. - (etapă în desfășurare)
2. Facem lista de soluții
3. Votăm soluția
4. Aplicăm soluția

Ăștia ar trebui să fie pașii.

Ce va urma după declanșarea războiului?

1. eMoldova va pierde scutul de apărare deschizând practic opțiunea unui AirStrike aranjat
2. Pierderea scutului va face însă din eMoldova și o țintă mai atrăgătoare pentru statele de dimensiune medie.

Cu alte cuvinte... odată deschisă ușa războiului nu o vom mai putea închide degrabă. Asta înseamnă însă că nu vom muri de plictiseală degrabă.

Ce trebuie toată lumea să înțeleagă... indiferent de direcția ce o vom alege: nu poți avea și stomacul plin și slănina în pod.


În secținea de mai jos voi răspunde întrebărilor adresate la nivel de comentarii

DoDrew:
Î: E pregatit guvernul sa faca saritura fara parasuta? 🙂
R: Când faci o alegere nu fă alegerea care îți convine ȚIE ca om sau GRUP. Fă alegerea care e necesară comunității. Eu am parașută indiferent ce se va alege. Am trăit un an de zile fără lupte. Pot să trăiesc 10 ani fără guverne sau partide. Dar EU am aceleași drepturi ca tine sau oricine altcineva. De ce TU nu ar trebui să poți decide ce se va întâmpla cu tine? Da, guvernul e pregătit să sară. Comunitatea decide cât de sus sau jos.