eDicţionarul Explicativ al Cuvintelor de Spirit (eDECS) – Vol. VI (lit. N-P)

Day 835, 00:49 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Danaos
Din ciclul „Cultura de masă şi scaun la cap”

Cuvânt înainte

Acest al VI-lea volum, în care am inclus literele N-P, apare după o muncă mai susţinută, datorată numărului crescut de cuvinte; cu toate acestea suntem conştienţi că şi de data aceasta am lăsat pe dinafară altele, la fel de importante pentru noi, ca şi pentru cei cu simţ deplin al hazului. Cerem cu umilinţă iertare, şi ne asumăm orice consecinţe negative derivate din acest neajuns sau din altele necunoscute nouă.

N

naţiune – cuvânt cu multiple semnificaţii, ce ţin mai ales de nivelul de aderenţă la o extremă sau alta a celor care îl folosesc, de care se prevalează oricine şi oricând, în scop de obicei propagandistic.
necinstit – cuvânt desuet, a cărui sens nu poate fi înţeles fără o prealabilă pregătire practică într-un domeniu sau altul, pe care nu-l mai foloseşte nimeni decât în scopuri electorale, în directă legătură cu importanţa funcţiei celui în cauză.
nulitate – denumire peiorativă dată unei persoane active care încearcă din răsputeri să se remarce în vreun fel, ajungând astfel să producă prea multe valuri, încât să nu i se facă observaţii pe merit.

O

oaste - grup de persoane pregătite fizic şi psihic să atace la orice oră din zi şi din noapte pe oricine ar îndrăzni să atenteze la idealurile naţionale, şi să se apere în aceeaşi măsură, cu condiţia să existe mereu cineva care să le spună cum.
oficial – cuvânt prin care este desemnat orice act sau manifestare, aparţinând de nivelul superior al statului, adresată, după caz, unor categorii de cetăţeni sau tuturor, şi care nu suportă nici o contestaţie.
onoare – cuvânt lipsit de semnificaţie reală, folosit însă mult prea des în limbajul uzual ca să se poată face abstracţie de valoarea lui mediatică, în special când este vorba de o persoană ce urmează să acceadă în sfera puterii.
operaţiunea autobuzul – acţiune comună, întâlnită cu precădere în ziua alegerilor, prin care partidele politice dau dovadă de mărinimie faţă de acei cetăţeni cu drept de vot care doresc să voteze o persoană aflată la distanţă.
ordin – îndemn sau cerinţă expresă, care vine de obicei din partea unei persoane cu simţ de răspundere nelimitată, adresată tuturor cetăţenilor în stare să poarte o armă în mână de a face act de prezenţă pe câmpul de luptă.
org – abreviere intrată definitiv în uzul curent, prin care se desemnează un anumit gen de proprietatea privată, sau cu capital de stat, ce permite deţinătorului să opereze tranzacţii nelimitate, fără ca acestea să-l afecteze direct.
organizare – acţiune menită să adune laolaltă persoanele cu interese comune, în scopul afirmării personale sau, uneori, al grupului pe care îl reprezintă, atât în plan politic, cât şi militar.
oştire – sinonim al cuvântului oaste, folosit atunci când se uită existenţa celuilalt, cu sensul de a confuza pe bizonul în căutare de aventură şi glorie eternă.

P

pact – act adiţional, încheiat între două sau mai multe parţi, prin care se recunoaştere ca legală orice acţiune menită să aducă bani în pungă, să mărească baza materială sau să permită o mai mare libertate de acţiune, în defavoarea adversarului comun.
paramilitar – termen generic sub care este cunoscut orice grup armat, desprins din grupul principal, sau creat din nimic, sub imboldul de moment al unui ofiţer cu mare dorinţă de afirmare a propriei superiorităţi în faţa celor care îl urmează.
paranoia – boală comună de care suferă anumiţi cetăţeni cu drepturi depline şi experienţă pe măsură, care le afectează clarviziunea şi puterea de concentrare în momente cruciale, astfel încât ajung să emită tot felul de injurii fără acoperire la adresa fostelor cunoştinţe.
partid – grup de persoane inegale din toate punctele de vedere, care se regăsesc, inexplicabil, adunate la un loc, cu scopul de a face uz de un drept, în general, mai puţin înţeles, dar deţinut de fiecare.
patrie – loc de suflet şi de odihnă, unde fiecare persoană cu adâncă trăire emoţională se retrage ori de câte ori au loc evenimente importante, în vederea creării unei stări potrivite cu situaţia de fapt.
patriot – persoană cu spirit înflăcărat şi mare simţire naţională pentru care ideea de viaţă nu are sens decât sacrificată în numele neamului, însă numai în măsura în care cel care urmează să-şi verse sângele este evident altcineva.
patriotism – o sinteză incoerentă de idei şi cuvinte înălţătoare, aflată de obicei în opoziţie evidentă faţă de realitatea imediată, pe care le regăsim invariabil în limbajul monden al persoanelor cu fire mai mult decât sensibilă.
patron – persoană cu greutate mare în aur, sau alte valute, aflată mereu în căutare de noi posibilităţi de creştere a bunăstării personale, fără ca prin aceasta să afecteze vizibil statul sau, după caz, statele în bugetul cărora face economie.
politică – cuvânt învechit ca formă, însă mereu actual, prin care se recunoaşte de regulă orice manifestare activă sau pasivă a cetăţeanului în vederea creşterii prestigiului şi stimei personale, a mândriei că aparţine naţiunii române, dar mai ales a propriei pungi.
prieten – persoană grea încercată, menită să suporte consecinţele atunci când se aşteaptă mai puţin, şi care primeşte de cele mai multe ori lovituri în coaste fără să crâcnească, din considerente de obicei neînţelese.
principiu – idee fundamentală, şi de aceea extrem de neclară, ce stă la baza formării gândirii fiecărui cetăţean în calitate de factor de decizie, care urmează să se călăuzească, de obicei, după instinctele proprii.
prioritate – cuvânt manipulat de limbajul cotidian, prin care se încearcă, de obicei înaintea alegerilor, inducerea în mintea cetăţeanului a ideii că tot ce urmează să se facă în viitor va fi spre binele său.
prostie – cuvânt cu sens obscur şi de obicei ocult, care nu se foloseşte decât în ocazii deosebite, sau atunci când unele persoane, superioare ca model de trăire colectivă, decid să se adreseze publicului, într-un mod franc, spunând tare ceea ce gândesc.
purtător de cuvânt – persoană însărcinată să dea glas ideilor venite de-a gata, în scopul cunoaşterii semnificaţiei lor adânci, fără ca prin aceasta să fie alterat nici sensul original şi nici conţinutul sau forma în care au fost emise.