eDicţionarul Explicativ al Cuvintelor de Spirit (eDECS) – Addenda

Day 842, 00:15 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Danaos
Din ciclul „Cultura de masă şi scaun la cap”

Acest eDicţionar a apărut prin grija următoarelor persoane:


Danaos – autor, coordonator şi interpret

Googoodoll – cap limpede, colaborator permanent şi entuziast

Maniu – susţinător necondiţionat, nerezervat şi nedisimulat

Alţi susţinători, sprijinitori, critici, etc


Cuvânt înainte

Am ajuns în sfârşit la final. Cu acest nou volum încheiem munca la eDicţionarul Explicativ al Cuvintelor de Spirit (eDECS). În Addenda am inclus, aşa cum spuneam altădată că vom face, toate cuvintele omise în celelalte volume, din diferite motive, care au ţinut sau nu de noi.
Nu avem, evident, pretenţia că am epuizat tot fondul de cuvinte existent la această dată, şi nu ne arogăm meritul de a fi găsit cele mai bune definiţii; tot ce vrem de fapt, şi am urmărit prin acest eDicţionar, este să aducem un dram de lumină în calea celor mai întunecaţi la mine, datorită posesiei unui simţ al umorului mai dezvoltat decât de obicei. Dacă am reuşit înseamnă că nimic n-a fost în zadar, şi în aceasta constă recompensa noastră; dacă n-am reuşit înseamnă că zeul a fost mai puţin darnic cu noi, atunci când ne-a dat a înţelege că deţinem o fărâmă din ceea ce se cheamă, cu un cuvânt comun, haz...


A

atmosferă boemă – gen de convieţuire umană, caracterizată în general printr-o stare de bună dispoziţie generată de hazul unora pe seama altora, fără a se pierde măsura şi farmecul intelectual al ideilor, chiar şi atunci când aburii alcoolului pun stăpânire pe minţile celor mai lucizi dintre cetăţeni.

B

bre – cuvânt aparţinând vocabularului boieresc, folosit de obicei în sens binevoitor faţă de cineva care se află mai jos în rang şi poziţie socială, prin care se încearcă doar o atenţionare scurtă asupra diferenţelor existente din totdeauna între o categorie şi alta.

C

comentariu – remarcă pe marginea unui articol de presă, făcută de obicei de oricine crede despre sine însuşi că, ştiind să scrie şi să citească, este în măsură să înţeleagă problema mult mai bine decât ceilalţi, sau chiar decât autorul.
Crâşma Lăutarilor Trişti – local concurent, aflat peste drum de Iunion, unde se cântă de obicei melodii de dor, jale şi alean unui singur cetăţean, existând teama că dacă s-ar afla mai mulţi în acelaşi timp s-ar lua la ceartă, sau s-ar apuca să recite versuri nepieritoare, iar lăutarii n-ar mai fi trişti.

D

diplomaţie – domeniu rezervat cunoscătorilor de limbi, cu acces limitat şi grad mare de selecţie artificială, în care activează de regulă o serie de cetăţeni activi din punct de vedere politic, recunoscuţi pentru relaţia de apropiere şi afinitate faţă de şeful lor, dar şi faţă de poporul în mijlocul căruia urmează să-şi desfăşoare activitatea.

E

elită – grup de cetăţeni cu potenţial economic şi interese vizibil superioare, care aspiră mereu la mai mult, nemulţumindu-se cu puţinul oferit de activităţile zilnice, şi care vor activa întotdeauna într-un domeniu în care meritele lor sunt cel mai bine puse în valoare, chiar dacă au sau nu legătură cu statul în care sau născut.

F

filosof – persoană veleitară şi cu pretenţie de intelectual, ajunsă la un nivel ridicat de recunoaştere a cetăţenilor, într-un mod nejustificat şi prin mijloace mai puţin înţelese, însă extrem de evindente în ochii unui cunoscător, care poate astfel să atragă tuturor atenţia asupra falsităţii sale.
FM – abreviere uzuală care desemnează un grad militar superior, aflat la capătul carierei unui soldat activ, spre care tinde fiecare recrut intrat în rândurile armatei, din motive lesne de înţeles, ce ţin în special de mândria personală, dar şi de recunoştinţa binevoitoare a statului, tradusă de obicei în aur.

M

manelist – o categorie aparte de cetăţeni, care rezistă din fericire foarte puţin într-o atmosferă viciată de boemie, însă, atunci când supravieţuiesc totuşi şi se stabilesc într-un loc, ajung să facă de obicei carieră în alte domenii decât cele în care folosirea intensă a neuronilor este indispensabilă.

S

spam – termen greu de conceput de unii oameni, poate şi datorită faptului că nu a fost tradus, lăsându-se astfel la latitudinea fiecărui cetăţean să înţeleagă ce vrea, care poate fi aplicat tuturor manifestărilor fără sens din presa scrisă, şi mai ales a celor care nu au nici o legătură cu lumea noastră.

V

V2 – abreviere folosită cu multă speranţă de majoritatea cetăţenilor pentru versiunea a doua, ce urmează să ne schimbe tuturor vieţile într-un mod radical, astel încât nici unul dintre noii veniţi să nu poată să mai recunoască trecutul, mult prea întunecat pentru a putea fi adus la lumină, şi a ne face cinste.

Sfârşit de opus