Economie, salariati - angajatori

Day 496, 01:29 Published in Romania Romania by Kara Kalla

Asta e a doua oara cand am rabdarea necesara sa scriu acest nenorocit de articol pentru ca publish-ul m-a scos din joc si s-a dus dracu si tot ce muncisem eu la articol o ora. Asta e, noi sa fim sanatosi...

Cei care ma cunosc cat de putin stiu ca nu scriu un articol in presa decat daca este imperios necesar sau daca ceva ma deranjeaza cu adevarat. De data aceasta atentia nu poate sa nu se indrepte catre marile proiecte economice, catre preturile foarte mici la materia prima si la exorbitantele salarii din eRomania.

Voi face un scurt calcul sa vedeti la ce ma refer exact:

PS: asta este una din recentele mele experiente neplacute ca angajator de rand, care investeste bani de la el, plateste taxe la stat si niste muncitori „extraordinari”.(generally speaking)

*** 1 salariat produce 20 ron pe zi si intreaba la un interviu cam cat ar primi el daca vine sa lucreze la firma x. I se spune: 18 Ron va fi salariul tau astfel ca dupa plata taxelor sa ramana si angajatorul cu 1 Ron profit(nu ma intereseaza calculele, e doar o varianta). Stie cineva ce va zice salariatul? CUM??? 18 Ron? Pai eu pana acum am avut 43 Ron si pe piata am vazut salarii pentru skill-ul meu de 45 de Ron. Incerci sa iti bati joc de mine?Si nu ca sunt invidios, dar cum eu cu skill 9.6 pe manufacturing nu primesc de la nimeni salariu mai mare de 53 RON si cei cu skill de 4-5-6 au salarii de 43-45-48 RON???Bun. Dupa ce mi s-a intamplat de vreo 20 de ori ceva asemanator intamplarii relatate mai sus deja m-am cufundat in ganduri(mama ce cult suna, parca nu sunt eu). De unde mama zmeilor au altii bani sa le plateasca lor salariile astea? Le cresc banii in pomi?

Pai nu pot fi decat doua izvoare ale acestei probleme si anume:

1.Firmele de stat – pe care nu le condamn, ba dimpotriva le sustin pentru ca am vazut cu totii cat de mult au ajutat la diferitele razboaie in care aveam nevoie de arme. Singura problema aici e ca au crescut gradul de asteptare al eromanilor cand vine vorba de salarii. Cred ca limitarea firmelor la personalul care face parte din respectiva organizatie ar fi super ok, pentru a lasa cealalta parte a populatiei sa revina cu picioarele pe pamant.

2.Daca stau sa ma gandesc bine, era o vorba a celor mai batrani: Nu greseste cine mananca 10 paini, greseste cine i le da. (am folosit un termen mai academic : „greseste” pentru ca varianta originala era putin mai aspra si nu vreau sa ma amendeze CNA-ul). Asadar, cine plateste asa-zisele 10 paini si de unde sunt banii astia? Pai cel mai probabil, din cat m-am informat, firmele care platesc atat sunt firmele noilor veniti care nu au primit o educatie economica minima pentru erepublik, cei care nici nu stiu exact cu ce se mananca jocul, dar care au invitat 6-7-8-10 colegi, i-au ridicat pana la lvl 6 (sincer sa fiu nu e chiar asa greu de facut asta) si au primit aur. Si acum, ce sa facem cu atata aur daca nu o firma? Ca de... Si firma, ca sa aiba angajati, plateste salarii enorme, ca aur este de unde...

Si uite asa restul firmelor, care nu au DELOC profit, dar nu au nici 100 de colegi de invitat, nici bani reali de investit in eRepublik, ajung sa ramana cu foarte putini angajati, si pe aceia sa ii plateasca din aurul castigat din Hard Worker medal sau din salariul personal.

Personal, cred ca pentru ameliorarea situatiei create ar trebui ridicat nivelul de la care un cetatean poate detine o firma.

Si fac apel pe aceasta cale la cei care dau aceste salarii fara nici o justificare in profit: „nu asa se face economia, incercati sa faceti o firma si sa o mentineti daca aveti MANCAR 1 RON PROFIT PE ZI!” Nu valoarea profitului in sine conteaza, pentru ca pana la urma cu totii incercam sa diversificam si sa crestem economic eRomania, dar consider necesara macar egalizarea cheltuielilor cu retragerile din firma, daca si acel 1 ron e prea mult. E de bun simt.

Pentru cei care cred ca vorbesc prostii: incercati sa va faceti o firma.

Pentru toti ceilati: va rog un vot!

P.S. Multumiri lui valy84 pentru calculatorul de productivitate1 . Aici vede fiecare cat produce si cat merita de fapt.

Adaug aici si mesajul primit de la o corporatie pe care am intrebat-o de ce are salarii mari si vinde asa ieftin si cum reuseste sa se mentina:
"Am cumparat firma de cateva zile si incerc si eu sa-mi dau seama cum e cu productivitatea si salariile. salariile le-am pus si eu in functie de cele afisate la human resources, dar am inceput sa le scad pentru ca merg in pierdere. De vandut, vand la americani, obtin un pret putin mai bun decat la noi." Cred ca ar trebui sa li se explice inainte de a cumpara o firma ca nu e chiar asa roz totul. Ar trebui sa se informeze ei din proprie initiativa care e treaba cu firmele inainte de a face pasul asta.

Cu deosebita stima,

Kara Kalla.