Economia, bat-o vina!

Day 1,593, 04:00 Published in Romania Romania by Vircati

Modificarile aduse modului economic au fost, de-a lungul timpului, numeroase si nu dintre cele mai fericite.

Ultima dintre acestea, solicitata de mai multe luni cam de toti cei care s-au perindat pe la conducerea statelor eRepublik, a privit insa ridicarea limitei legilor de donatii de la 99.999 cc la 400.000 cc.

Astfel, de la o situatie de penurie permanenta in ceea ce priveste posibilitatea asigurarii cheltuielilor statului, s-a ajuns la o situatie care permite sustinerea acestor cheltuieli, inclusiv a finantarii eforturilor de razboi la un nivel rezonabil.

Evident insa, posibilitatea retragerii zilnice din Trezorerie a 400.000 cc devine efectiva doar in masura in care (pe langa existenta legilor de donatie) acesti bani exista in Trezorerie.

In ceea ce priveste aceste sume existente in Trezorerie, de la un maxim de 5.961.000 in 1580 (ora la care colectez datele de acolo 🙂 ), in conditiile in acel moment a unei legi zilnice de donatie de 99.999, s-a ajuns in acest moment la 4.490.000 (cand apare acest articol).

Avem o diferenta in minus, rotund, de 1.500.000, timp in care au fost 7 legi de donatie de 99.999, 4 achizitii de DS la 98.000 si 4 legi de donatie la nivelul de 400.000. Cu alte cuvinte, iesirile au fost de, din nou rotund, 2.700.000, ceea ce inseamna incasari de 1.200.000, corespunzator unei medii zilnice de 100.000 (sumele intrate au fost mai mari la inceputul intervalului si s-au redus pe masura ce preturile au scazut).

Concluzia partiala ar fi, avand in vedere toate acestea, ca pentru a putea sustine alimentarea cu fonduri a guvernului, incasarile in Trezorerie trebuie sa creasca.

Cresterea incasarilor in Trezorerie se poate realiza intr-un singur mo😛 modificarea taxelor.

Nivelul acestora pana ieri, timp de aproape o luna, a fost de 5% Income Tax, 50% Import Tax si 5% TVA.

Ieri au intrat in vigoare doua legi:
Taxe Food
TaxeWeapons
legi prin care se modifica TVA la 7% la arme si 10% la paine.

Ratiunea acestor legi este evidenta: cresterea incasarilor in Trezorerie. De altfel, precedent adoptarii acestor legi, guvernul s-a prezentat in fata Congress-ului solicitand o modificare a sistemului de taxe, tocmai in sensul cresterii incasarilor in Trezorerie.

Evolutia incasarilor in urma acestei cresteri de taxe este insa departe de a asigura o crestere a incasarilor in Trezorerie. Adevarat, aceasta crestere exista, dar ea este de aproximativ 20.000, ceea ce inseamna ca incasarile totale ating cifra de 120.000.

O diferenta mare pana la 400.000 si chiar pana la o donatie curenta de 200.000 (care ar asigura in conditii normale cam toate cheltuielile - in sensul ca nu sunt campanii greu de sustinut ca echipare, cum a fost 1592 pe fondul luptelor cu Ungaria si Bulgaria, pe langa cele aliate, fiind “arse” 13000 arme q6).

Cu alte cuvinte, decizia Congressului de a lua in calcul doar o parte dintre propunerile guvernului este fara efect relevant pentru incasarile Trezoreriei, cresterile de taxe operate avand mai degraba efectul de a accentua tranzactiile care ocolesc piata eRepublik, o crestere a preturilor si o inrautatire a situatiei jucatorilor cu putere financiara mica si medie, adica cei care cumpara de pe piata.

Nu o sa intru in diferitele ratiuni care stau in spatele acestei modificari de taxe (care acopera tot spectrul de la naiv la interesat), ci doar o sa aduc in discutie, avand in vedere toate cele amintite, cateva idei:

1. In conditiile actuale, avand in vedere ca botul, dupa toate aparentele si evolutiile urmarite, nu mai actioneaza sau cel putin nu mai actioneaza identic - ultimele doua zile in care botul a cumparat pe preturi peste cele minime au fost 1576 si 1577, dupa cum o arata incasarile -, ci pe preturi minime (spre exemplu, azi se pare ca pretul de achizitie la arme a fost de 35.05 - coreleaza preturile minime de achizitie la produse si cu actiunea de pe Monetary Market a botului), doar ridicarea TVA nu are, covarsitor, decat efecte negative.
Daca se doreste cresterea incasarilor in conditiile mentinerii unei Import Tax la 50% sau la un nivel mai mare (vechiul argument aici fiind acela al botului, parand 🙂 insa ca in realitate este vorba de protejarea anumitor interese), TVA nu trebuie sa creasca.
La un Import Tax de 50%, cat este acum, TVA trebuie redus undeva la 3% (si oricum, nu mai mare la paine, daca jucatorii mai mici au si ei o importanta in jocul asta), iar Income Tax ridicat undeva la 7%.
Reducerea TVA va determina o reducere a preturilor in apropierea zonei de pret minim la care cumpara botul, va elimina o parte a tranzactiilor la negru si o crestere ca atare a incasarilor, sustinuta aceasta si de un Income Tax mai mare (acesta nu trebuie crescut insa foarte mult, privand de resurse din nou chiar jucatorii mai mici).
In concluzie, sistemul de taxe ar putea fi: Income Tax - 10%, Import Tax - 50%, TVA - 3%

2. Exista si varianta cresterii TVA la un nivel de 7-8%, dar doar in conditiile reducerii Import Tax la un minim acceptabil si ca protectie a producatorilor interni. Acest nivel s-ar putea situa pe intervalul 5-10%. Efectul acestei reduceri ar determina compensarea influentei date de cresterea TVA in sensul cresterii preturilor si chiar o reducere a preturilor in zona in care se realizeaza achizitii de catre bot.
In concluzie, sistemul de taxe ar putea fi: Income Tax - 10%, Import Tax - 5-10%, TVA - 7%

Recomandarea si probabil cea mai buna solutie (un mixt) in sensul cresterii incasarilor la buget, al protejarii cetatenilor mici, al protejarii producatorilor interni si al reducerii preturilor la nivel competitiv si pentru bot ( nu iau in calcul speculatorii - ei ar avea de pierdut), ar privi insa urmatorul sistem: Income Tax 10%, Import Tax - 10%, TVA - 3%.

In final, dincolo de absenta mea de pe chatul #ero.congress (determinata de motive pe care nu o sa le readuc acum in discutie), invit membrii Congressului sa ia in calcul toate aceste idei, chiar daca vin de la mine .

In rest, sa auzim numai de bine!

Vircati

Fiindca am fost intrebat, Jurnalul zilnic al BNR este in continuare accesibil in timp real la aceeasi adresa, asa cum a fost de la inceputul mandatului (link-ul poate fi regasit si pe #RoCongress).