Drepturile eCetăţenilor! Fragment constituţional. [e-help]

Day 202, 11:40 Published in Romania Romania by elena.coman

Azi mi-am luat inima în dinţi, m-am hotărât şi am trecut la treabă.... Mă refer la introducerea de diacritice în Constituţia eRomâniei.

Şi tot aşa, parcurgănd articol cu articol... am întâlnit ceva care mi-a atras atenţia şi mi s-a părut demn de luat în seamă şi de împărtăşit.

Astăzi vă voi aduce la lumină "Drepturile eCetăţenilor!"

Chiar dacă este un copy/paste în esenţă, acest articol reprezintă o secvenţă importantă în activitatea tuturor eCetăţenilor din eRepublik... aşadar, lectură plăcuta, si luaţi aminte. S-ar putea să vă regăsiţi, unii dintre voi, printre aceste următoare rânduri.


== Cap. II Drepturile eCetăţenilor ==


Art. 14. Toţi eCetăţenii se bucură de drepturile şi libertăţile acordate de către această Constituţie şi au îndatoririle scrise aici.

Art. 15. Legea nu se aplică retroactiv, excepţie făcând doar cele mai favorabile legi penale sau administrative. Orice eCetăţean se supune legii şi este egal în faţa ei şi are dreptul la apărare şi beneficiază de protecţie în faţa legii în mod egal şi drept, fără discriminare.

Art. 16. Nimeni nu este mai presus de lege.

Art. 17. Dreptul de acces la funcţii sau demnităţi publice, civile sau militare este garantat, în limita legii, acelor persoane de eCetăţenie eRomână şi a căror domiciliu este în eRomânia.

Art. 18. Toţi eCetăţenii au dreptul la un (1) vot anonim la fiecare scrutin de alegeri şi dreptul la un (1) vot public la fiecare referendum.

Art. 19. Toţi eCetăţenii au dreptul de a crea partide politice, asociaţii sau uniuni (care vor îmbrăca forma de partid politic în Erepublik). Aceste grupuri, însă, nu pot viola drepturile altui eCetăţean.

Art. 20. Toţi eCetăţenii au dreptul de a trăi liberi de orice hărţuială din partea altui eCetăţean. Hărţuirea este definită ca orice cuvânt, acţiune sau purtare repetată sau persistentă care, îndreptată asupra unei persoane specifice, irită, alarmează sau cauzează angoasă emoţională substantială a acelei persoane şi nu are nici un scop.

Art. 21. Dreptul la libera circulaţie pe teritoriul eRomâniei, cât şi în afara lui, este garantat. Legea vă specifică condiţiile de exercitare a acestui drept. Orice eCetăţean are garantat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa oriunde în eRomânia sau să emigreze şi să se întoarcă în ţara de origine.

Art. 22. Autorităţile publice vor respecta viaţa reală intimă, de familie şi privată a fiecărui eCetăţean.

Art. 23. Orice persoană sănătoasă are dreptul de a hotărî singură ceea ce face cu viaţa ei, fără să încalce drepturile şi libertăţile altei persoane şi ordinea publică sau morală.

Art. 24. Dreptul la muncă nu va fi restricţionat. Oricine are libertatea de a-şi alege profesia sau ocupaţia, precum şi locul de muncă.

Art. 25. Dreptul la proprietate, cât şi datoriile către Stat sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi vor fi stabilite prin lege.

Art. 26. Accesul liber al oricărei persoane la activităţi economice, sarcini libere şi activităţile lor exercitate în limitele legii sunt garantate.

Art. 27. eCetăţenii au dreptul de a se adresa autorităţilor publice prin petiţii formulate doar în numele semnatarilor.

Art. 28. eCetăţenii au dreptul şi datoria de a apăra eRomânia.

Art. 29. eCetăţenii au obligaţia de a contribui la cheltuieli publice prin taxe şi impozite.

Art. 30. Sistemul legal de taxare trebuie să asigure o distribuţie echitabilă a poverii fiscale asupra fiecărui eCetăţean.

Puteţi citi [a url=http://ecetateni.com/wiki/index.php/Legislatura]aici[/a] Constituţia eRomâniei.

Nu uitaţi să votaţi articolul dacă vi se pare interesant şi subscribe!

Numai bine şi să aveţi o săptămână superbă alături de cei dragi!

Cu respect,
Elena Coman.