Doctrine si atitudini politice I

Day 370, 00:21 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Urmare a deselor sesizari din media eRomaneasca privitor la lipsa unei prezentari doctrinare a partidelor politice, a lipsei unei dezbateri publice de teme prin care societatea civila eRomaneasca sa fie informata despre intentiile si programele acestor partide, redactia noastra a avut idea de a solicita un interviu presedintilor primelor 5 partide politice.
Astfel am redactat o scrisoare de intentie, cuprinzind si un set de 5 intrebari, considerate de noi ca fiind definitorii pentru o doctrina politica, cit si pentru informarea cititorilor nostri despre atitudinile diverselor partide in ce priveste diferitele domenii ale eSocialului.

Acum 3 zile am trimis acestor personalitati publice, respectiv: Alex Craciun-Presedinte eUGD, smif-Presedinte PeL, elena.coman-presedinte eRBP, redbool21-Presedinte PMR si dsalageanu-Presedinte RoU, urmatoarea scrisoare:
„Salutari domnule Presedinte
pentru un singur caz formula de adresare a fost modificata cu doamna Presedinte.
Va inoportunez, poate, in speranta de a lamuri, cel putin pentru cititorii ziarului nostru, citeva aspecte privitor la doctrina Partidului pe care il conduceti si planurile de viitor ale acestuia.
Iata, asadar, intrebarile la care, respectuos, va rog sa raspundeti pentru cititorii ziarului nostru:
1. Pe care dintre urmatoarele le considerati prevalente: Interesul Public sau Interesul Privat?
2. Care considerati ca trebuie sa fie rolul statului in economia nationala si cit de profund trebuie sa se implice acesta (statul)?
3. Data fiind pozitia de lider militar mondial a eRomaniei, considerati ca este necesara o dezvoltare in continuare a acestui domeniu sau o prezervare a pozitiei actuale? Cum considerati ca s-ar putea realiza aceasta?
4. Privitor la protectia sociala a eCetatenilor ce masuri concrete credeti ca trebuie adoptate si cum intelege partidul dumneavoastra sa le implementeze?
5. Pentru imbunatatirea relatiilor externe ale eRomaniei si a imagini sale publice, care considerati ca sunt actiunile ce trebuie intreprinse.
Va multumesc anticipa pentru amabilitatea de a fi raspuns pentru cititorii ziarului nostru si va doresc succes in activitatea dumneavoatra.
Marius Ovidius”


Pe cale de consecinta, personalitatile apelate au raspuns solicitarii noastre, in functie de programul si de agenda domniilor lor, evident in modalitatea pe care au considerat-o cea mai potrivita.

Prima personalitate publica ce a avut amabilitatea de a raspunde solicitarii noastre a fost doamna elena.coman, presedinte al eRomanian Brain Storming Party.
De cum a intrat in redactia noastra, toti membri redactiei au simtit distinctia si civitatea acestei persoane deosebite, a carei simpla intilnire poate transforma o atmosfera tensionata de munca si idei, a unei redactii, intr-o lume minunata a bunului simt cizelat pina catre perfectiune, menita sa inspire vise si idealuri.
Va transmitem pe aceasta cale, stimata doamna, omagiile si aprecierea tuturor membrilor redactiei noastre.

Iata si raspunsurile doamnei elena.coman:
1 .Pe care dintre urmatoarele le considerati prevalente: Interesul Public sau Interesul Privat?
R1. Fiecare dintre noi reprezinta un interes privat. Prin urmare, as putea spune ca important pentru mine este aspectul privat al "Interesului Public". (Oricum, intrebarea este retorica. Nu cred ca ar indrazni cineva, indiferent de reputatia pe care o are, sa declare ca important este Interesul Privat)
2. Care considerati ca trebuie sa fie rolul statului in economia nationala si cit de profund trebuie sa se implice acesta (statul)?
R2. Oare consideri ca in momentul de fata "statul" se implica doar partial? Ce te face sa crezi asta?
Revenind la intrebarea ta. Rolul statului in economia nationala este unul esential. "Ele", "statul" si "economia nationala", considerandu-le entitati, relationeaza intr-o maniera de reciprocitate. Statul are obligatia de a mentine echilibrul in toate evenimentele economice la nivel national (si, dupa parerea mea, nu numai la nivel national, intrucat efectele economiei globale ne influenteaza pe toti).
"Profunzimea statului" nu imi este un termen foarte familiar. Ce intelegi tu prin profunzime la nivel de impicare a unui stat intr-o anumita activitate?
Daca te referi la nivelul de implicare al celor de la conducerea statului, raspunsul est unul relativ... relativ la tipul de personalitate care ne conduce "statul" la modul cel mai serios. In functie de temperamentul, caracterul, modul si nivelul de implicare personala si impersonala a Conducatorului Statului, vom avea si rezultatele corespunzatoare. Nu exista loc de minus in implicare. La acest nivel de entitati, culorile lipsesc cu desavarsire. Lucrurile sunt fie albe, fie negre.
3. Data fiind pozitia de lider militar mondial a eRomaniei, considerati ca este necesara o dezvoltare in continuare a acestui domeniu sau o prezervare a pozitiei actuale? Cum considerati ca s-ar putea realiza aceasta?
R3. Liderul Militar Mondial, reprezentat de segmentul militar din eRomania, a ajuns acolo datorita eforturilor unor oameni inteligenti, dedicati si inspirati. Dezvoltarea continua este o parte a secretului cheii succesului in orice domeniu, indiferent daca s-a ajuns sau nu in varful piramidei.
Consider ca, in acest moment, conducerea eRomaniei, se ocupa la modul concret si eficient de acest domeniu.
4. Privitor la protectia sociala a eCetatenilor ce masuri concrete credeti ca trebuie adoptate si cum intelege partidul dumneavoastra sa le implementeze?
R4. Pentru a raspunde la o astfel de intrebare, trebuie mai intai sa amintim semnificatia notiunii de "Protectie Sociala". "Protectia Sociala" este menita sa asigure cetateanului de rand eliminarea riscului de scadere drastica a nivelului de trai in cazuri exceptionale. In eRepublik aceasta s-ar putea manifesta in special in cazuri de razboi, momente de criza in care majoritatea soldatilor nostri isi refac foarte greu wellness-ul din cauza lipsei de fonduri financiare proprii.
"Protectia Sociala": este un domeniu care poate aduce foarte multe beneficii cetatenilor din toata lumea. Aceasta ramura de activitate este foarte importanta in economia nationala, aducand un aport esential de flux financiar-economic (nu vorbesc din puncte de vedere documentate, ci doar din punctul meu de vedere).
Partidul eRomanian Brainstorming Party are membri prea putin activi, recunosc, pentru a se putea arunca in declaratii in media, mai mult sau mai putin pompoase. Putem spune, insa, ca suntem deschisi propunerilor externe, si promitem ca, in limita timpului disponibil, vom raspunde cu cea mai mare bunavointa ideilor voastre. Nu fugim de responsabilitate, asadar, nu ezitati sa ne comunicati orice doriti dumneavoastra si credeti ca poate veni in ajutorul si folosul eRomaniei.
5. Pentru imbunatatirea relatiilor externe ale eRomaniei si a imagini sale publice, care considerati ca sunt actiunile ce trebuie intreprinse.
R5. Pentru ca tot am vorbit de "Protectie Sociala", aceasta ar putea deveni un punct de plecare al unui proiect de anvergura, care sa implice cat mai multe state in aceasta cauza comuna si destinata bunastarii cetateanului de rand.
De asmenea, pot fi intreprinse numeroase alte proiecte care sa implice si sa dezvolte activitati de nivel global. (Ca o idee personala, popularea altor tari care exista in real life, dar sunt "nelocuite" in eRepublik... )
Imaginea eRomaniei este una destul de controversata, avand in vedere corelarea cu imaginea Romaniei reale pe care o fac, probabil, foarte multi din jucatorii straini. Probabil aici vom avea de lucru mai mult, daca ne dorim, sa reusim sa ne facem o imagine mai buna ca si natiune, in ochii cetatenilor straini.
Multumesc frumos pentru interviu.
Numai bine,
Ela

Mai multe zile, dupa aceasta intilnire, membri redactiei au alergat intre Ministerul de Externe, portofoliu detinut de domnul Alex Craciu, Ministerul Finantelor Publice, portofoliu detinut de domnul smif, comandamentul VM si Ministerul Media, institutii in care este implicat domnul dsalageanu, sau birourile companiei ANL, condusa de catre doamnul redbool21.
In tot acest timp, redactia noastra, pe linga articolele pe care le-a scris pentru informarea dumneavoastra, stimati cititori, a luat legatura cu reprezentanti ai Ministerului Media, pentru valorificarea cit mai pertinenta a acestui demers al nostru, respectiv pentru ca domniile lor sa realizeze in continuarea prezentului o dezbatere publica.

Urmatoarea personalitate ce a raspuns intrebarilor noastre este domnul dsalageanu, presedinte RoU, care, plin de optimism si bune intentii ne-a transmis urmatoarele, printre nelipsitele rotocoale de fum:
1.Pe care dintre urmatoarele le considerati prevalente: Interesul Public sau Interesul Privat?
Interesul privat. Interesul public este un concept difuz si infirm, care poate scuza orice. Singura forma de interes public pe care o accept este suma interesului privat dintr-o societate. Adica, orice tip de interes public trebuie sa poata fi tradus la nivel individual. Deci, atentie la interesul public care nu serveste nimanui.
2.Care considerati ca trebuie sa fie rolul statului in economia nationala si cit de profund trebuie sa se implice acesta (statul)?
Cu toate ca in RL sunt un liberal radical, in Erepublik economia cere un interventionism de stanga. Statul trebuie sa faca jocul cat mai interesant si sa stimuleze cat mai multa interactiune, astfel incat vad ca foarte utile interventii de finantare / dezvoltare a afacerilor, consultanta, asistenta in domeniul exporturilor, etc. Nu-mi plac in schimb firmele e stat, le accept cu greu pe cele din domenii strategice.
3.Data fiind pozitia de lider militar mondial a eRomaniei, considerati ca este necesara o dezvoltare in continuare a acestui domeniu sau o prezervare a pozitiei actuale? Cum considerati ca s-ar putea realiza aceasta?
Piata militara este deosebit de volatila. Este suficient sa nu facem nimic, si vom pierde acest poll-position in 6 saptamani sau mai repede. Consider necesara integrarea noilor cetateni, cresterea organica a bazei militare precum si asigurarea unor rezerve strategice de gold. Mai mult, sustin adoptarea unei doctrine de descurajare a inamicilor nostri, precum si in extinderea optiunilor de raspuns.
4.Privitor la protectia sociala a eCetatenilor ce masuri concrete credeti ca trebuie adoptate si cum intelege partidul dumneavoastra sa le implementeze?
Infiintarea cooperativelor economice, companii unde angajatii sunt totodata si patroni, cred ca este una din cele mai bune masuri pe termen lung, care a fost testata cu succes de Romania Unita. De asemenea, cred ca cetatenii au nevoie de informare si consiliere, in vederea cunoasterii propriilor optiuni in joc. Nu in ultimul rand, cred ca putem, la nivel de tara sau partid, sa sprijinim cetatenii cu imprumuturi pentru infiintarea de afaceri sau de operatiuni media.
5.Pentru imbunatatirea relatiilor externe ale eRomaniei si a imagini sale publice, care considerati ca sunt actiunile ce trebuie intreprinse.
Cred ca trebuie sa sa ne concentram cercul de aliati si sa ne integram economiile la un nivel superior. O integrare militara, bazata pe relatii diplomatice inter-personale, cred ca ofera un echilibru relativ fragil sigurantei noastre. In afara de asta, cred ca avem nevoie de o doctrina coerenta in domeniul militar - politica externa si cred ca trebuie sa ne jucam cartea de superputere militara, atata timp cat avem aceasta optiune. Cu cat mai mult vom juca aceasta carte, cu atat mai mult ne vom mentine acest statut. Si, sa nu uitam ca, daca vom ezita sa jucam acest joc de pe aceste coordonate, urmatoarea superputere, oricare ar fi ea, va avea mai putine scrupule...

Intre timp, domnul smif, presedinte al PeL, ne-a transmis ca prefera sa comunice electoratului domniei sale orice atitudine a sa prin publicatia prorpie.
De asemenea, suntem inca in asteptarea raspunsurilor domnilor Alex Craciun, presedinte eUGD si a domnului redboll21, presedinte PMR.

Marius Ovidius,
Redactor (fara sef)
Indymedia

Later edit:

Desi foarte ocupat cu problemele de stat si cu organizarea campaniei, domnul Alex Craciun, presedintele eUGD, si-a facut timp astazi pentru a raspunde intrebarilor noastre.
O prezenta agreabila si distinsa care tradeaza, totusi, consumul zilnic, numeroasele probleme ale unui om de stat, toate acestea stapinite si coordonate printr-o remarcabila organizare si stapinire de sine.
Iata, asadar, raspunsurile domniei sale:

1.Pe care dintre urmatoarele le considerati prevalente: Interesul Public sau Interesul Privat?
1. Ambele sunt la fel de importante, din cauza experientei noastre din RL am ajuns sa credem ca interesul privat e un lucru rau, desi nu e asa atat timp cat fiecare cetatean ii respecta pe ceilalti, practic interesul public poate fi o suma a intereselor private.
2.Care considerati ca trebuie sa fie rolul statului in economia nationala si cit de profund trebuie sa se implice acesta (statul)?
2. Intr-o societate care nu e inca foarte dezvoltata, asa cum e cazul in erepublik, orice individ suficient de bogat poate da totul peste cap, singurul care poate interveni pentru a pune ordine in toate este statul. Statul are in mana moneda, legile si taxele.In plus statul trebuie sa ajute initiativele private, asa cum spuneam si mai sus si interesul privat e important, statul fiind doar o suma a cetatenilor, daca afacerile merg bine si statul va merge bine.
3.Data fiind pozitia de lider militar mondial a eRomaniei, considerati ca este necesara o dezvoltare in continuare a acestui domeniu sau o prezervare a pozitiei actuale? Cum considerati ca s-ar putea realiza aceasta?
3. Cu siguranta e necesara o continua dezvoltare, avem avantajul faptului ca acest joc e "made in Romania" si astfel am ajuns printre primele tari ca si populatie si crestere a populatiei, dar probabil ca la un moment dat, date fiind estimarile privind dezvoltarea si targetul jocului, vom pierde acest avantaj, de aceea e foarte necesar sa acordam o atentie sporita acestui domeniu, avem nevoie de lideri, avem nevoie de oameni activi, avem nevoie de organizare, avem nevoie de resursem, nu in ultimul rand ar trebui gasite solutii pentru cresterea ratei de mentinere in joc pentru a ne putea creste media.
4.Privitor la protectia sociala a eCetatenilor ce masuri concrete credeti ca trebuie adoptate si cum intelege partidul dumneavoastra sa le implementeze?
4. E destul de greu de vorbit la capitolul protectie sociala despre masuri concrete, mai ales in conditiile in care primariile au fost desfiintate, cei mai multi dintre primari faceau foarte bine un lucru: protectie sociala, erau mult mai aproape de comunitate, avea legatura cu un numar mai mic de de cetateni, le cunosteau nevoile. Daca s-ar porni acum un proiect de stat pentru protectie sociala, pana la urma de stat trebuie sa fie, fraiele ar fi in mainile a prea putini oameni, iar acestia cu siguranta ar fi acuzati cel putin de subiectivism.
O sansa ar fi noul sistem electoral in care membrii congresului vor reprezenta regiunile, s-ar putea infiinta SO-uri regionale pentru protectie sociala, dar ma tem ca si aici ne vom lovi de acuzele referitoare la interesele personale, acuze ce sunt la moda in zilele acestea
5.Pentru imbunatatirea relatiilor externe ale eRomaniei si a imagini sale publice, care considerati ca sunt actiunile ce trebuie intreprinse.
5. Cu siguranta trebuie sa ne intarim relatiile cu actualii aliati, e destul de greu sa imbuntatim relatiile cu tari cu care avem probleme in RL, dar asta s-a reusit in erepublik si speram ca vom reusi sa o facem si in continuare. E foarte important sa ne pastram consecventa, sa ne ajutam aliatii si sa evitam sa fim duplicitari.

Avem speranta ca, indata ce programul domniei sale ii va permite, si domnul redbooll21 va da curs solicitarii noastre.

In continuare vezi si
http://www.erepublik.com/en/article/doctrine-si-atitudini-politice-ii-dezbatere--701609/1

Adaugam si raspunsurile domnului smif, sosite de curin😛
Din pacate, RL si ultimele actiuni din eRepublik (alegerile pentru Congress, razboiul din Western Cape), dar si intalnirea eRepublik de un an m-au intarziat in elaborarea acestui raspuns. Stiam ca azi este ultima zi in care pot face asta si prin publicarea in ziarul meu puteam sa mai trag un pic de timp.
Profit de aceasta ocazie ca pe langa raspunsul la intrebarile primite sa fac si unele lamuriri despre cum vede Partidul Liberal Societatea si Statul Roman in ansamblu.

smif - Presedinte PL

1*La intrebarea privind Interesul Public si Interesul Privat:

O conditie de existenta a societatii liberale este stabilirea unei distinctii ferme in spatiul public si cel privat.
Intimitatea pe care o presupune spatiul privat este indiscutabila si ea trebuie protejata, in cazul oricarui individ indiferent de pozitia sa sociala.
O societatea care permite spatiului public sa legifereze in mod nelimitat asupra spatiului privat nu este o societate liberala.
O forma particulara a distinctiei dintre privat si public este separarea opiniei de autoritate: fiecare cetatean este liber sa aiba propriile idei, iar autoritatea nu poate institui in nici un fel vreun monopol al opiniei.
Maturitatea unei societati este in mod direct dependenta de afirmarea si mentinerea separatiei dintre spatiul public si cel privat.
Societatea si statul sunt si trebuie sa ramana separate. Statul exercita puterea pe care i-o deleaga societatea. Exercitarea puterii de catre stat este legitima in masura in care nici unul din actele puterii nu intra in contractie cu respectarea vointei majoritatii si a drepturilor fundamentale ale omului.

2* La intrebarea privind implicatia Statului in economia nationala:

Statul liberal trebuie sa fie neutru. El nu poate privilegia, sub nici un motiv, vreun individ sau vreun grup de indivizi.
Statul este de aceea obligat sa administreze sectoarele economice publice in care actioneaza respectand in mod absolut legile concurentei economice.
Cu alte cuvinte: odata implicat in economie, statul trebuie sa tinda in mod constant sa fie un actor ca orice altul in jocul liber al pietei.
Singurul monopol acceptabil este cel in care concurenta nu pare a juca nici un rol: de pilda, experienta istorica a facut din domeniul apararii nationale un asemenea domeniu rezervat autoritatii statului, iar in cazul nostru in eRepublik acest domeniu al apararii nationale se reflecta in construction in Defense System si Hospital, la nivelul Q5.

3* Privitor la pozitia de lider militar mondial a Romaniei si despre planurile de viitor pe acest segment:

Spun si acum, ce am spus de fiecare data, fiindu-mi o vorba foarte draga: EVOLVE OR DIE!
Dinosaurii erau stapanii acestui pamant in RL, dar s-a ajuns ca o rasa sa o conduca, rasa umana care spre comparatie cu acea a dinosaurilor, era mai mica, mai putin numeroasa, dar a avut puterea de a evolua si a ajuns ce este acum.
Noi trebe sa evoluam, pe toate planurile pentru a ne mentine primii. Cei mici si putini vor fi cei multi si mari (exemplu USA care aproape si-a dublat populatia in 30 de zile). Noi suntem mari, momentan, dar vom ajunge mici.
Conteaza cum stim sa ne pastram forta actuala, atat economica dar si militara dar si sa crestem si sa ne intarim.
Din punct de vedere militar, la aparare, consider ca trebuie sa ne blindam, la propiu toate regiunile original romanesti plus cele din Republica Moldova, cu sisteme defensive Q5 si spitale Q5.
Iar din punct de vedere a organizarii, cred ca trebuie sa devenim si mai organizati, sa participam in cat mai multe teatre de operatiuni atat ale aliantilor nostri din Atlantis, cat si independent.
Soldatii nostri trebuie sa fie antrenati, sa aiba experienta razboiului, si sa stie sa se coordoneze cu efortul general.
Doar un efort comun, prin implicarea cat mai multor persoane poate aduce rezultatul dorit.

4* Referitor la cum intelege Partidul Liberal protectia sociala si implementarea acesteia:

Solidaritatea sociala nu este nici inventata si nici nu este rezultatul decretelor legislative ale unei forte politice. Ea este asemeni unui tesut al organismului social.
Solidaritatea sociala modereaza efectele perverse ale concurentei si diviziunii politice, care nu pot fi eliminate decat distrugand societatea: ele au fost si vor ramane caracteristici esentiale ale lumii politice.
Partidul Liberal intelege prin protectie sociala, ajutorul care este acordat atat sub forma materiala (citizen fee, gifs), cat si puterea care este data cetatenilor prin informarea lor corecta.
Totdeauna am considerat ca un cetatean informat este un cetatean puternic si bogat.
Solidaritatea sociala trebuie sa coexiste din secunda unu a vietii din Noua Lume, pana in momentul cand vom parasi aceasta lume cu ratiunile economice. Formele de solidaritate sociala au diferite exprimari in viata noastra de zi cu zi: de la acordarea de gifturi(ex Biserica eRomana), organizarea de tombole concursuri cu premii in bani, gifturi, case (Concursul organizat de OchiReci la Primaria Iasi, actuala regiune Moldova; FESTIVALUL BERII TIMISOREANA organizat de ovidiu303, programele de acordare de case ale lui Shoby de la Primaria Constanta, programul ANL al lui redbool21, viitoarea ZI NATIONALA organizata de scaraosky).
Ce vreau eu sa subliniez este ca toti indiferent de partidul din care facem parte suntem legati de aceasta solidaritate sociala, fie ca suntem cei care organizeaza, care sponsorizeaza sau beneficiaza de aceste programe.
Fluxul solidaritatii sociale este in ambele sensuri.
Dar intotdeauna trebuie sa existe si un beneficiu, de ambele parti. Acordarea de gifturi nu trebuie sa fie considerata ca o solutie de adunat voturi, ci ca o unealta in cresterea bunastarii fiecarui cetatean, care la randul sau, produce mai mult, firma la care lucreaza incaseaza mai mult, statul incaseaza taxe.
Se observa un lant de efecte, tip DOMINO. Daca investesti de jos, la baza acestui lant, efectele benefice se observa pana la ultimul participant si anume statul.
Noi ca politicieni, trebuie sa fim liantul intre piesele acestui joc, care sa motivam cetateanul, firmele sa conlucreze pentru binele propiu si al Statului.
Daca incercam sa manipulam dupa buna noastra voie, nu vom avea efectul scontat ci vom reusi sa ne scandalizam zilnic in presa, si toate piesele de vor daramana de la simplu cetatean pana la entitatea Statului.
Investind in oameni, investim in noi.
Partidul Liberal a elaborat proiectul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, de la ce firme trebuie sa detina acesta, ce salarii si ce bonificatii altele decat materiale sa ofere, precum si pachetul de informatii strict necesar pentru dezvoltarea unui nou cetatean pana la momentul in care acesta a inteles pe deplin jocul si si-a format o idee, si a ajuns in momentul in care si-a sarbatorit majoratul si isi poate alege singur destinul de acum (XP Level 6 - Poate vota).
Pachet informational care va ajunge la noul nascut atat prin intermediul Mesajului Prezidential, cat si prin informari zilnice.
Repet pe aceasta cale, ca inca avem nevoie de o persoana dedicata, care sa poata oferi zilnic acestui proiect minim 2 ore pe zi.

5* Referitor la politica externa a Romaniei:

Romania trebui sa isi pastreze imaginea de superputere. Prin orice mijloace. Trebuie sa pastram relatii bune cu tari vechi prietene cum este Suedia, sa cultivam un concept ce cooperare la nivel de ATLANTIS, pe orice nivel, lucru la care acum mi se pare ca ATLANTIS este deficitar.
Iar pentru dusmani, SANGE. Haituire pe toate nivelele. Slabirea puterii lor inseamna cresterea puterii noastre. Iar cum "PRACTICE MAKES PERFECT" trebuie sa facem cat mai dese astfel de exercitii.
Ni s-a creat o imagine la nivel international cum ca ne-ar fi frica de un conflict direct cu orice tara din PEACE. Am dovedit ca nu ne este frica si ca ne putem mobiliza exemplar, atat la demonstratia de forta din Slovacia si Ungaria dar si in luptele ATLANTIS unde Romania a fost cea care a dus greul luptelor.
Consider ca se impune o reanalizare interna la nivel de ATLANTIS si Romania sa isi ocupe locul meritat inauntrul aliantei.