Doğu Anadolu geri çekilme planının içyüzü

Day 829, 03:27 Published in Turkey Croatia by TOY OF THE WINDS
For my non-turkish friends, sorry for disturbing your subscription alerts. 😛 this is an article about military strategies to our new players.


Selam olsun dostlarıma,

Son Doğu Anadolu planı uygulanırken ve bundan öncede çeşitli planların uygulanması sırasında medyada bilip bilmeden, araştırmadan, sormadan yorumlar, yazılar yazan kişilerin hala var olduğunu gördüğümden, toplumda büyük bir askeri bilgi eksikliği olduğunu farkettim. Bu nedenle bu makalemde genel savaş stratejileri hakkında bilgiler verip daha sonra Doğu Anadolu'da yapmış olduğumuz taktiksel geri çekilme planını anlatacağım.

Saldırı inisiyatifi ne demektir?

eRepublik savaş kuralları gereği ülkeler her istediği an birbirlerine saldıramazlar. Eski strateji oyunlarındaki gibi A kişisi saldırır B kişisi savunur, B kişisi saldırır A kişisi savunur mantığı vardır. Aynı anda hem A hem B birbirine saldıramaz. eRepublikte ise bu kural biraz daha karışıktır. Saldırı inisiyatifinin kimde olacağını durumlara göre tek tek açıklayalım;

1) A ülkesi B ülkesine savaş ilan eder. Savaş yasası meclisten geçtiği andan itibaren ilk 24 saat içinde saldırı inisiyatifi A ülkesindedir. B ülkesi hiçbir şekilde A ülkesine saldıramaz. 24 saat dolduğunda her iki tarafta birbirine saldırmakta serbesttir.

2) A ülkesi B ülkesine saldırmıştır.

a- Eğer aktif olan cephe A tarafından kazanılırsa, cephe bitiminden itibaren gelecek 24 saat boyunca saldırı inisiyatifi yine A ülkesinde olacaktır. B ülkesi hiçbir şekilde A ülkesine saldıramaz.
b- Eğer A ülkesi aktif olan X adlı cepheyi kazanamayacağı ihtimalini düşünüyorsa, bu cephe bitmeden önce eğer sınırı varsa yeni bir Y cephesi açma hakkına sahiptir. Bu sayede A ülkesi son açtığı Y cephesinin bitimine kadar B ülkesinin geri saldırı ihtimalinden kendisini korumuş olur. A ülkesi bunu isterse X-Y-X-Y şeklinde günlerce devam ettirebilir.
c- Eğer A ülkesi aktif olan X cephesini yeni bir cephe açmadan kaybederse, veya B ülkesi A ülkesinin yeni açtığı Y cephesinden X cephesi bitmeden hemen önce çekilir ve A ülkesinin tekrar yeni cephe açmasına fırsat vermezse, A ülkesi penaltı durumuna düşer. Bu andan itibaren 24 saat boyunca saldırı inisiyatifi B ülkesine geçmiş olur. 24 saat dolduğunda her iki tarafta birbirine saldırmakta serbesttir.
d- Eğer A ülkesi saldırmış olduğu X cephesinden kendi isteğiyle çekilirse ve ortada açık olan bir başka cephe (Y,Z,...) yoksa yine penaltı durumuna düşer. Bu durumda B ülkesi 24 saat boyunca saldırı inisiyatifini kazanmış olur. 24 saat dolduğunda her iki tarafta birbirine saldırmakta serbesttir.


Ülke bloklamak ne demektir?

Diyelimki B ülkesi A ülkesinin saldırısı altında ve devam etmekte olan X adında bir cephe var. Bu durumda B ülkesi savaşta olduğu diğer ülkelerin (C,D,E,....) hiçbirine 'saldırı inisiyatifine sahip olsa bile' yeni bir cephe açamaz, saldıramaz. Bu tabloda A ülkesi B ülkesini bloklamış demektir.

B ülkesi isterse A nın saldırısı altında olan X bölgesinden geri çekilip saldırı inisiyatifine sahip olduğu diğer savaşlarda (C,D,..... savaşları) cepheler açabilir. A ülkesi ile olan savaşta, son bölgeden geri çekildiği için B ülkesi hükmen yenik sayılır. Bu nedenle bu savaşta inisiyatif hala A ülkesindedir. Sadece kuru bir çekilme ile B ülkesi A ülkesine saldırı yapamaz.

A ülkesi B ülkesinin X cephesinden çekilip bloktan kurtulmasına mani olmak isterse bu bölgede bir de isyan başlatabilir. İsyan olan bölgeden geri çekilinemez. X adlı bölge B ülkesinin orijinal (yani oyun tarafından en başta ülke kurulurken verilen) bir bölgesi ise burada isyan çıkartılamaz.

MPP nedir, nasıl çalışır ?

MPP kısaltması 'ortak koruma antlaşmasının' ingilizcesinden gelir. 'Müttefiklik' olarakta bilinir. (Mutual Protection Pact) MPP yasası başkan tarafından sunulur ve ilgili iki ülkenin meclisleri tarafından ayrı ayrı imzalanır. MPP lerin süresi meclisten geçtiği günden itibaren 30 gündür. İmzalanması için her ülkenin hazinesinden 100er altın oyun sistemine aktarılır. (Bu para hiçbir ülkeye gitmez, oyundan silinir.) Bir MPP bitmeden aynı MPP yasası tekrar verilebilir. Bu durumda MPP bitimine kalan süreye bir 30 gün daha eklenir.

MPP lerin aktifleşme şartları ve sonuçları şu şekildedir;

1) A ülkesi B ülkesinin orijinal topraklarına saldırdığı an,

a) B ülkesinin müttefiği olan tüm ülkeler savunmaya katılır. Bu ülkelerin kullanıcıları kendi ülkelerinden B ülkesinin savunmasına yardımcı olurlar.
b) Eğer B ülkesinin müttefiği olan C adlı ülkesinin aynı zamanda A ülkesine sınırı var ise, A ile C arasında ücretsiz yeni bir savaş açılır. Açılan bu savaşta inisiyatif yine 24 saat süresince A ülkesine aittir.
c) Eğer D adında bir ülkenin hem A hem de B ülkeleri ile müttefiklik antlaşması varsa; A ülkesinin D ile olan antlaşması otomatik olarak D ile katıldığı diğer tüm savaşlarıda dahil olmak üzere düşer.

2) A ülkesinin saldırısı bitip inisiyatif B ülkesine geçtiğinde, B ülkesinin yapacağı saldırılarda daha önce o savaşa dahil olan tüm müttefikleri saldırıya yardımcı olurlar. B ülkesi eğer A ülkesinin orijinal bölgelerine saldırırsa 1. maddedeki tüm durumlar B içinde geçerli olur.

3) Bir savaşta aktifleşmiş olan müttefiklik antlaşmaları, bitiş tarihinden önce yenilenmezse biten antlaşma ülkesi otomatik olarak savaştan düşer. Bu saatten sonra antlaşma yeniden imzalansa bile 1. maddedeki şartlar oluşmadığı sürece bu ülke savaşa tekrar dahil olamaz.

Savaş, cephe ve isyan masrafları, savunma duvarı yüksekliği.

-Cephelerin açılış masrafı olduğu gibi savaş ilanınında belli bir ücreti vardır. Bu ücretin hesaplanma formülü şu şekildedir;
(200 Altın) + (savaş ilan edilecek ülkenin savaşabilecek nüfusu / 10)

-Cephe açılış masrafı ve isyan masrafı aynıdır; cephe masrafları ülke hazinesinden, isyan masrafları ise isyan çıkaran kişinin hesabından karşılanır.
(50 Altın) + ( saldırılacak cephedeki nüfus / 4 )

-Savunma duvarının yüksekliği iki etmene bağlıdır. Hesaplanma formülü şu şekildedir;
Bölge nüfusu x 100 x (1 + Savunma Sistemi / 10)

___________________________o_o_o________ _____________________________

Şimdi gelelim Doğu Anadoludan çekilme planına,

Neden çekildik?

Saldırı inisiyatifi bölümünün 2. maddesinin b şıkkında anlattığım gibi, eğer ki biz bir tepki vermeseydik Yunanistan günlerce Kardeniz-Doğu Anadolu- Karadeniz-Doğu Anadolu şeklinde saldırmaya devam edecekti. Bu cephelerin saldırı masrafı (formüldende bakılabilir) düşük olduğu için Yunanistan için bir sorun oluşturmamaktaydı. Çünkü yunanistanın saldırmasıyla birlikte yanlarındaki 8 müttefik ülkede oyuncularını eğitim ve sağlık için savaştırabiliyordu. Yani cepheye harcadıkları masrafın karşılığını misliyle alabiliyorlardı. Aynı şey bizim müttefiklerimiz içinde geçerliydi fakat iki toprağımız işgal altındayken oturup Yunanistanın sıkılmasını bekleyemezdik.

İçinde geri çekilme olmayan bir inisiyatif alma yöntemi yokmuydu?

Teorik olarak vardı. Fakat mantıken uygulanması aşırı derecede saçma olurdu. Peki neydi bu? 10 gün önce Bulgaristan ile MPP antlaşması imzaladık. Yunanistanın saldırmasıyla birlikte MPP konusunun 1. maddesinin b şıkkında anlattığım gibi Yunanistan-Bulgaristan savaşı açıldı. Eğer Bulgaristan Yunanistana saldırıp bloklasaydı biz inisiyatifi geri alabilirdik. Fakat bu planın saçma olan kısmı, Bulgaristanın saldırısıyla birlikte Yunanistan 16 adet müttefiği savaşa dahil olacaktı. Bunun sonucu olarak ya Bulgaristan ya da Türkiyenin haritadan silinmesi kaçınılmaz olurdu.

Bahsedilen planın 4 ayrı ihtimali nelerdi?

1) Yunanistan saldırdığında İran savaşının aktif olacağını bilip, bunu göze almaz ve yeni bir saldırı başlatmadan inisiyatifi bize bırakır. Bizden aldığı tüm bölgeleri kaybeder. (en kolayı bu idi, Yunanistan bunu seçti)

2) Biz geri çekilir çekilmez 'T' dakika içinde bölgeyi geri vermek amaçlı Doğu Anadolu da isyan başlatırlar. Bizim çekilmemizin üzerinden 24 saat geçer. Bu anda inisiyatif iki tarafındır. Kim önce saldırırsa inisiyatfi o kapar. T dakika sonrada Doğu Anadolu isyanı bitecek ve iran sınırı kapanacaktır. Yunanistan bir yolunu bulup bizim bu T dakika içinde saldırmamızı engeller. İsyan bitip sınır kapandıktan hemen sonra yeni bir saldırı başlatır, inisiyatifi alma girişimimiz ilk seferinde başarısız olur. Bizim bu planımızı anlayan Yunanistan Ege bölgesini isyanla bize verir. Kendisine saldıracak 3. bir cephe şansı çıkarır. Bundan sonra geri çekilme yoluyla inisiyatif alma şansımız kalmaz. Avucumuzu yalarız.

3) Yunanistan Doğu Anadoluda isyan çıkarır. 24 saat dolmadan önce İran savaşının açılmasını göze alır, Karadeniz veya Güneydoğu Anadolu bölgemize saldırı başlatır. İsyan sonuçlanır, bölge Türkiyeye geri verilir. Bundan sonraki ihtimaller;

a -Yunanistan Doğu Anadoluya saldırırsa Türkiye yine geri çekilir, İran Yunanistana saldırıp bloklar. İnisiyatif bize geçer bölgeleri geri alırız.
b - Yunanistan Doğu Anadoludan yine geri çekileceğimizi bilip Akdenize saldırma masrafını göze alır sırasıyla Akdeniz Karadeniz Akdeniz şeklinde saldırmaya devam eder. Biz ise Akdenizden çekilemeyiz. Ama Karadenizden de çekilerek Yunanistanı ya Marmaraya ya da Doğu Anadoluya saldırmaya mecbur bırakabiliriz. Yunanistan bunlardan herhangi birine saldırdığında oradan da geri çekiliriz ve ya İran ya Bulgaristan bu bölgelerden birine saldırmak suretiyle Yunanistanı bloklar. İnisiyatifi geri alıp 3 gün içinde tüm bölgeleri geri alırız.

4) Yunanistan 3. maddede anlattığım eli görüp, en başından Haifada ve Doğu Anadolu da isyan çıkarır. 24 saat dolmadan önce İran savaşının açılmasını göze alır, Karadeniz veya Güneydoğu Anadolu bölgemize saldırı başlatır. İsyanlar sonuçlanır bölgeler geri verilir. İran sınırı kapanmış, fakat savaşta olduğumuz israil sınırı açılmış olur. Bundan sonra Yunanistan Karadeniz- Akdeniz şeklinde devam eder. Eğer Karadenizden çekilecek olursak israil devreye girer Akdenize saldırıp bizi bloklar, Yunanistan bu sürede isyanla Karadenizi ve Ege bölgesini geri verir, saldırabileceği 3 cephe ile tekrar bloklamaya devam eder. Avucumuzu yalarız.

Yorum: Burada yunanistanın yapabileceği en mantıklı hamle 2. ve 4. ihtimaldir. 2. ihtimal T süresi 2 dakikadan daha az ise çok kolay uygulanabilirdi. Nitekim biz bölgeden geri çekildiğimizde Yunan başkanı oyunda idi ve hızlı düşünebilse bunu uygulayabilir çabucak Doğu Anadoluda isyan başlatabilirdi. 4. ihtimal ise Yunanistana 2 kez Akdeniz cephesi masrafı yapmasına ve İsrailin daha fazla MPP açmasına neden olurdu. Fakat bu bizim çabalarımızı tamamen boşa çıkarabilir, Yunanistan uzun süre bizi bloklayarak israili güvence altına alabilirdi.

Not: Yunanistanın bizim bahsedilen o T süresi içinde saldırmamızı engelleyebilmek için yapabileceği işlemler şunlardır;
-Meclisimize soktukları Yunan vekilleri veya içimizdeki karaktersiz vekilleri kullanarak, hazineye göndermiş olduğumuz cephe açımı parasını, herhangi bir hesaba 'Donate' yasası vermek suretiyle kilitlerler. T süresi dolmadan önce hazineye para göndermezsek cephe açamayız. Göndersek bile oyundaki hatalar nedeniyle çoğu zaman gönderilen para hazinede hemen görünmemektedir. Bunu isteyen deneyebilir.
-Bizimle savaş halinde olmayan herhangi birkaç ülke ayarlayıp bu T süresi içinde bu ülkelerden bize sahte MPP teklifleri atarak hazinedeki altınları bloke edebilirler. ( MPP yasası sunulunca yasa sonuçlanana kadar hazineden 100 altın bloklanır )
-DDOS atakları kullanarak T süresi içinde bizim başkanımızın saldırı başlatmasına engel olabilirler. Bildiğiniz gibi DDOS atakları sadece Türkler tarafından değil diğer ülkeler tarafındanda zaman zaman kullanılmıştır. Bunu oyun yöneticileri kendileride itiraf etmiştir.

Bu planı neden daha önce uygulamadık?

İran başkanı oyunda olmadığından Yunanistanı bloklayamazdı, İran'daki başkan indirme yasasını beklemek durumundaydık.

Karadeniz bölgesi cephesi açıkken inisiyatif bölümünün 2. maddesinin D şıkkını uygulasak olmaz mıydı?

Uygulayabilirdik, yine aynı kapıya çıkardı ama fazladan bir bölge daha vermiş olurduk, boşu boşuna geri alırken bir cephe masrafı daha fazladan verirdik.


SON SÖZ

Planın kurgulanması süresince ihtimalleri değerlendirmemde yardımcı olan Burakkocamis ve BattalGaziye teşekkürler. Burada yazanlara ek olrak birşey öğrenmek isteyen olursa PM atsın, Makaleye cevabıyla birlikte ekleyebilirim.

Buradan sonrası biraz sert olacak, burada hedeflediğim kişiler Savunma Bakanlığına aptal muamelesi yapan, sorup öğrenmek yerine saçma sapan hakaretler savuran kişilerdir.

-Sadece askeri konularda değil, diğer konulardada bilgi sahibi olmadan aptal aptal yorumlar yazmayın.
-Bütünün güvenliği önemli olduğunda gerekirse bir bölgeyi feda ederiz, zorunuza gidiyorsa oynamayın. Bana kimse sanal milliyetçilik yapıp 'toprak vererek strateji olmaz' demesin. Eğer gerçek hayatı buraya karıştıracaksak tarihten size bir sürü örnek verir lafımı da koyarım! Örnek1: Açın okuyun; Gazi Osman Paşa Plevne Savunması....
-10-15 günlük oyuncular oyunu öğrenmeden hiçbirşey bilmeden altından kalkamayacakları laflar etmesinler, bu lafları edip kimseden saygı beklemesinler....
-Yeni oyuncuların oyunu öğrenip mantıklı eleştiriler yaptığı, adam gibi soru sormayı bildiği sürece başımızın üzerinde yeri vardır, buradaki insanların saçmalayanlarla uğraşacak ne vakti ne sabrı var...



*teknik562* Genelkurmay Başkanı * 😛


[EKLEMELER]

Sorusu olan PM atıp sorsun, gerekli ise diğer kullanıcıları da bilgilendirmek için buraya ekleyeceğim.

Soru: Savaş ekranında vurduğumuz an duvar neden değişmiyor?
Cevap: Kullanıcıların vurdukları hasar puanları ilk önce eRepublik merkezine ulaşır, belli süre aralıkları ile toplam vuruş duvara eklenir/çıkarılır Eşzamanlı olarak görebilmemiz şu anki oyun yazılımı ile mümkün değil.

Soru: Savaş ekranlarında en başta görünen kişiler neye göre seçiliyor?
Cevap: Bu kişiler o savaşta toplam olarak en yüksek vuran kişilerdir. Savaş süresince daha yüksek vuran olursa onun ismi görünür. Yani sürekli değişebilir.

Soru: Tank nedir? Kime denir? Nasıl olunur?
Cevap: Ülkenin en yüksek hasar verebilen oyuncularına denir. Misal şu an Q5 silah ve 100 can ile 400 üzeri hasar verebilen oyuncular tanktır. Malesef oyun sistemine göre yeni başlayan oyuncular eskilere yetişmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle elimizde kalan tankları sevelim onları koruyalım 😃