Despre politica cu incepatorii

Day 1,516, 00:30 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Cristinutaa

Ieri m-am pomenit abordand total incorect o problema cu unul dintre incepatori: alegerile pentru presedintia partidului.

Scuzele mele de dupa pentru felul in care am pornit discutia nu cred ca au rezolvat situatia, dandu-mi seama prea tarziu ca ar fi fost corect din partea mea sa nu intervin si sa las persoana sa se convinga singur de niste adevaruri si ca reactia "nu e corect" as fi avut-o si eu la inceput.

Va voi explica despre ce e vorba. Am incercat ieri sa prezint acelui incepator situatia alegerilor in fiecare partid. Ne place sau nu sa recunoastem, partidele apartin in mare parte UM-urilor, iar acestea au cam peste tot un candidat inaintat de conducerea UM-ului pentru a castiga alegerile si cam acesta este votat, TO reprezentand mai degraba o actiune de luare a partidului impotriva dorintei reale a grupului care formeaza partidul de facto.

Voi lua un exemplul clasic: PUR. Era candidatul oficial unualibro, inaintat de Esperanto, UM caruia ii apartinea in mare parte partidul, deci era cam clar ca acesta va fi votat de majoritatea. Apare Fornok, care castiga alegerile desi componenta de baza a partidului(nu cea pe care o include el) va vota pe altcineva. Asta inseamna TO: luarea partidului cu forta impotriva dorintei membrilor ce il formeaza (nu a celor ce au intrat doar pentru alegeri).

Cunoasterea persoanei care ar trebui sa castige este sau nu dictatura?

Bon, incepatorul a incercat sa o califice drept dictatura. Poate are dreptate intr-o anumita masura.

Eu va propun sa incepem prin a studia cuvantul "dictatura". Acesta vine de la verbul "a dicta".

Deci, din momentul in care nu se spune clar: votati pe ..., iar membrii partidului decid singuri, nu poate fi calificata drept dictatura.

Daca nu se da ordin, de unde se stie?

Foarte simplu se explica cu ajutorul a 3-a notiuni: autoritate, renume si istorie.

Din momentul in care ma uit in lista cu candidati si nu cunosc aproape pe nimeni in afara de 1-2, e clar ca ceilalti nu prea au cum sa castige.

O sa iau un parti😛 Fratia Zimbrilor.

Sa analizam situati pe lista de acum:
Adrian Sinicici ---> Cine-i asta?
gdyma ----> Parca suna a ceva cunoscut, dar tot nu am idee cine-i.
SnAAke ----> A inceput la un moment sa se manifeste, dar prea tarziu si prea putin.
AlexDonea ---> membru mai vechi, conducator al partidului actual... am mai auzit de el.

Conform analizei listei actuale, AlexDonea o sa castige.

Desigur, s-ar putea sa gresesc.

Totul depinde de autoritatea persoanei in grupul din care face parte, de cat este de cunoscut si daca nu are conflicte inca nerezolvate cu acel grup de persoane... ceea ce am numit eu istorie.

Dictatura? Nu as zice ... e normal tinand cont de situatia actuala a Moldovei. Cand va fi mare concurenta datorita unei activitati admirabile, atunci va fi o democratie pronuntata.

Mi s-a mai reprosat: Cei mici nu au posibilitatea sa se afirme in politica.

Total gresit! Toti avem sansa si posibilitatea, trebuie doar sa constientizam ca nimic nu cade din pod. Autoritatea, renumele se capata. E nevoie de implicare, activitate si un pic de diplomatie.

Am fost si eu ca voi. Am vrut chiar sa candidez iarna asta la presedintie pe cand eram inca noua. Si stiti de ce nu candidez? Pentru ca nu cred ca merit. Eu nu vad accederea la putere ca o premisa pentru a face ceva, ci vad munca ta si activitatea ca o premisa pentru a accede la putere.

Nu putem cere un privilegiu pentru ca apoi sa-l folosim pentru a face ceva bine, ci trebuie sa facem ceva bine pentru a merita un privilegiu.

Eu mai am mult de lucru pentru a ma simti ca am dreptul sa candidez.