Demnitate sau cum sa mori cu dreptatea in mana!

Day 2,225, 11:10 Published in Romania Romania by belzebut cel crunt

Prima intrebare logica de la care ar trebui sa pornim presupune aflarea definitie demnitatii. Ce este demnitatea, ce semnifcatie are cuvantul demintate? Conform dexului online demnitate inseamana: " Calitatea de a fi demn, atitudine demnă (2); autoritate morală, prestigiu. ♦ Gravitate, măreție. 2. (Mai ales la pl.) Funcție sau însărcinare înaltă în stat; rang. " Cuvantul provine din limba latina "dignitas" cu acelas inteles.

Atat in joc cat si in viata reala demnitate devine un lucrur din ce in ce mai rar. In razboi daca te opresti si incerci sa afli cat de lipsita de demnitate este sau nu este actiunea ce urmeaza sa o intreprinzi sfarsesti in sabia adversarului. In razboi nu ai timp de a analize, in razboi actiunea primeaza. Nici in politica nu iti permiti luxul de a-ti pune intrebari retorice cu privire la demnitatea declaratiilor tale. De cele mai multe ori primeaza interesele de grup, de tara, iar demnitate si moralitatea declaratiilor/actiunilor tale, revine spre a fi judecata de catre istorie.

In eRepublik, un spatiu virtual, unde repercursiunile actiunilor tale se estomopeaza extrem de repede si nu influenteaza asupra vietii nostre reale, situatia este cu atat mai grava. Daca ajungi sa te impiedici de principiul demnitatii actiunilor tale vei sfarsi prin a fi catalogat drept un jucator slab, timorat si lipsit de imaginatie. Nu de putine ori s-a murit prin presa eRepublikana si pe chat-uri cu dreptatea intr-o mana si cu demnitatea intr-alta, metaforic vorbind bineinteles.

Demnitatea, moralitatea, sunt principii ce cu greu isi mai gasesc locul in societatea zilelor nostre. Astazi banul corupe tot ce respira intr-o mai mica sau mai mare masura. Pana si in eRepublik banul dicteaza puterea in timp ce calitatea, demintatea si moralitatea sunt folosite doar ca mijloace de rafuiala politica.

Devine din ce ince mai greu sa iti menti demnitatea fara sa te izolezi oarecum de societatea in care traiesti. Fara sa te inchizi intr-o lume a ta pe care sa o poti controla si ghida dupa propiile principii. Fara sa devi o persoana cu prieteni ce pot fi numarati pe degetele la o mana, caci majoritatea indivizilor nu au timp sa reflecteze asupra demnitatii actiunilor lor. Majoritatea indivizilor unei societati sunt manti de un singur gan😛 "Cum sa fac bani mai repede sa imi satisfac nevoile?" Putini se opresc din aceasta goana sa reflecteaza asupra demnitatii si moralitatii actiunilor lor, cel putin atat timp cat acestea nu implica incalcarea legii.

Nu de putine ori chiar in cadrul jocului majoritatea dintre noi am fost pusi in situatia de a face un compromis. De a elima un rau mai mare prin acceptarea unui rau mai mic. Daca judecam la rece, un compromis presupune abatarea de la nu anumit set de norme si principii, deci pune in dicutia demnitatea si moralitatea celor care trebuie sa il faca.

Inchei prin a spune ca nu exista o forma pura a demnitatii si ca ea poate varia de la invidit la individ in fuctie de setul de valori la care se raporteaza acesta. Astfel ceea ce mie mi se poate parea lipsit de demnitate/imoral(conform setului meu de valori) altuia i se poate parea demn/moral, conform propiului set de valori. Setul de valori si norme ale unui individ este direct proportional cu nivelul de educatie. Deci demnitatea individului este in stransa corelatie cu nivelul de educatie primit de acesta.