Cum s-a sinucis democratia

Day 2,773, 05:47 Published in Romania Romania by vladb

Democratie-“Formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea” (DE😵.

Termenul isi are originile in greaca veche: dēmokratía si inseamna puterea poporului-oamenilor, demos😛opor, oameni si kratos😛utere.Antonimul termenului era aristokratía 😛uterea elitelor.

Democratia are urmatoarele caracteristici:
1) Sistem politic pentru a alege si inlocui guvernarea prin alegeri libere si corecte. (De obicei guvernarea se face prin regula majoritatii).
2) Participarea activa a cetatenilor in viata politica si civica.
3) Protejarea drepturilor tuturor cetatenilor.
4) Stat de drept in care regulile si legile se aplica egal tuturor cetatenilor.
Cam asta e introducerea (multumiri Wikipedia).

Ca si in RL aceste caracteristici pot fi aplicate in buna masura si in ER. In ER cetatenii voteaza Presedintele-care foarte important propune guvernul, si congressmani.Deosebirile fata de RL sunt ca puterea juridica este in afara game playului fiind reprezentata de catre Admini si Moderatori, si ca de multe ori deciziile comunitatii in materie politica,economica se pot subjuga schimbarilor de game play-un fel de dezastre naturale in RL 🙂

Ca si jocul, comunitatea eRomania a trecut printr-o serie de schimbari.In ER eRomania a fost o mare putere, nu a suferit de complexul de tara mica din RL si a fost chiar un imperiu, the famousest
si chiar cel mai memorabil (amandoua articolele sunt scrise de catre autori care nu au fost chiar fani ai eRomaniei).O parte insemnata din comunitatea eRomania de astazi sunt jucatori care au prins acele vremuri, stiu ce este nevoie pentru a ajunge acolo, in secret poate spera ca acele momente pot fi re-editate, sunt obisnuiti cu rigoarea de a intelege ca o litera poate face diferenta intre succes si insucces(Shanxi-Shaanxi), cu nopti nedormite pentru campanii epice(dar nu in sensul de acum) si cu bucuria de a realiza lucruri remarcabile.Toate aceste succese au fost obtinute cu ajutorul unor oameni pregatiti, unor lideri, a unei comunitati unite in sensul unui scop si mai ales prin cunoastere la un nivel foarte bun a mecanismelor jocului si capacitatea de adaptare la schimbarile jocului.

Incet incet jocul s-a schimbat, s-a schimbat si comunitatea eRomania.Partidele politice serioase obisnuiau sa aiba o scoala in care isi cresteau oamenii pe care ii propuneau ca vMoFA, guvernatori BNR, MoFA si apoi CP.La un moment dat orice partid serios putea sa aiba cel putin 2 oameni potriviti pentru fiecare din aceste roluri, si altii in spate care lua fie roluri mai mici, fie putea fi consultati cand se lua decizii - care invatau “secretele meseriei”. O parte din acesti oameni au ajuns sa infiinteze aliante care au dainuit ani sau sa ocupe functii in aliante ce au permis eRomaniei sa aibe o influenta mai mare decat i-ar fi permis damageul pe care il dadea. Schimbarea a constat in ruperea acestui sir (mai putini useri, mai putin interesati, joc mai “light”), astazi partidele politice nu se mai pot lauda ca au o scoala in care ar putea forma acesti useri,care sa preia rolurile necesare guvernarii.Scena politica s-a schimbat si prin aparitia partidelor extrem de populiste (populism a existat in politica dar cu o doza mai redusa), care a dus incet incet la crearea a 2 poli in politica romaneasca.In mare cetateanul a ajuns sa aleaga de fapt intre 2 factiuni si nu intre 5 cum ar fi normal in cadrul alegerilor cu 5 partide,cu toate ca partidele chiar si in interiorul unui bloc nu au aceleasi idei,structura si oameni, batalia mediatica a fost sa nu iasa “celalalt”.

In acelasi timp a intervenit si diluarea liniei UM-partid, aceasta fiind si una din ideile mele “recurente”.
Ating acest subiect pentru a sublinia si efectul produs asupra UM-urilor, ele fiind locul unde userul cu inclinatii militare invatau strategie militara, unde, cum si cat sa loveasca, valoarea mutarii in alte regiuni (cand mutatul era ceva foarte scump si nu gratis ca acum).Din acesti useri se ridicau urmatorii MoD, si multi dintre ei au avut rol crucial in succesul campaniilor.Cu decaderea partidelor au decazut si UM-urile, nu mai au puterea de a invata userii noi la acelasi nivel (poate prea absorbite de batalia politica), am vazut useri care sunt membrii de UM dar nu stiu cum se calculeaza damageul, iar daca va uitati prin comentarii o sa observati multi useri carora le lipsesc cunostinte de baza in mecanica jocului.

In acelasi timp au aparut si un nou nivel de useri in ER dar nu cred ca e un conflict de generatii cum vor unii sa dea impresia, e un lucru mai simplu si mai complicat: e usor navigand prin mediul online sa crezi ca daca un articol in ER are sectiune de comentarii e acelasi lucru cu sectiunea de comentarii al unui ziar mai mult sau mai putin de cancan unde comentarii cu ciocane, carici si alte simboluri falice sunt acceptabile.Nu e un conflict intre generatii ci un conflict de valori.
Apoi a aparut un nivel foarte mare de demagogie, pentru ca cineva a explicat mai bine decat as putea eu puteti citi un savuros articol.
Cand am zis ca in eRomania o parte a comunitatii citeste si face diferenta la nivel de litera e usor de inteles de ce comenturi fara logica, fara acoperire nu fac decat sa duca spre virulenta.

Toate aceste lucruri pot conduce majoritatea tacuta spre cateva posibile optiuni: parasirea jocului, parasirea comunitatii, radicalizarea absoluta sau o absenta din viata politica si civila (a 2-a caracteristica a democratiei) care de fapt sunt cauzele principale care duc spre subrezirea democratiei.
Astazi, ca protectori ai democratiei se erijeaza niste useri despre care cu siguranta faptele vorbesc mai mult decat declaratiile, mareti eliberatori, PTO-eri prin tari arabe, PTOeri cu clone prin eRomania.
Intotdeauna am preferat sa cred faptele si nu vorbele iar faptele vorbesc despre valorile democratice ale unora.

Cum orice comunitate are nevoie de o guvernare iar intr-un joc cum e ER relatiile externe au o pondere destul de importanta in viitorul unei comunitati si cum orice partener al eRomaniei trebuie sa stie cu cine sa discute probabil in viitorul scurt si mediu singura optiune este ca dictatura sa domine peisajul si modulul politic sa fie unul secundar cu ceva zvacniri de cateva zile.
Restabilirea democratiei (in adevaratul ei sens) tine de comunitatea eRomania.

In final am un mesaj pentru cei care au dorit sa reinterpreteze liberalismul:
Davai ceas,davai palton,
Davai democratie,
Halal tovarasie