Cum functioneaza jocul [RL]

Day 695, 05:36 Published in Romania USA by Shadow Figure

Am stat 8 ore pe zi pe erepublik pana era sa ajung presedintele eRomaniei si apoi m-am lasat. In timpul eliberat am incercat sa inteleg cum functioneaza politica din RL.

Cum am ajuns la dezastrul intern actual, la regretul Uniunii Europene ca ne-a primit ca membru. De ce Vanghelie – un individ cam la fel de analfabet ca Ceausescu – este un influent politician. Raspunsul apare cand ma uit la vecinii mei din Berceni – Ferentari, sectorul 5. Oameni fara educatie si fara perspective, care viseaza sa faca ceva manareli care sa le aduca bani fara efort. Ca Vanghelie. Voteaza un semi-analfabet cu inteligenta smecherului de cartier pentru ca acesta ii reprezinta . Nu m-ar vota pe mine sau pe tine. Si privind in ansamblu, cei care ne conduc acum – fosti comunisti si securisti, corupti, parveniti, nepotisti si incompetenti - reprezinta o buna parte din cetatenii Romaniei.

Dar nu reprezinta cea mai buna parte. Estimez ca la alegerie de luna viitoare peste 50% din populatie nu se va prezenta la vot. Si din cei care voteaza multi nu cred in cel pe care pun stampila, doar aleg raul cel mai mic.

Cine voteaza si cine nu? Anumite categorii sociale sunt mult mai active politic decat altele. Bugetarii, pensionarii si oamenii de la tara sunt cei care voteaza in general. Putem observa ca actiunile clasei politice se axeaza pe atragerea voturilor acestor categorii. De cealalta parte, studentii, tinerii in general, si oamenii cu o anumita educatie care lucreaza in sectroul privat nu voteaza. Acestia din urma au ales sa “pedepseasca” mizeria politica prin absenta de la vot. Este o solutie buna?

Nu. Clasei poltice ii convine de minune absenta lor. Se pot concentra pe atragerea, mult mai usoara, a voturilor de la bugetari si pensionari. De exemplu, cu o promisiune de crestere a salariilor si pensilor - care odata pusa in practica nu inseamna nimic defapt, din cauza dezastrului din economie. De cealalta parte, ca sa imi promita o crestere salariala mie - angajat in sectorul privat – ar trebui sa creasca, in general, nivelul intregii economii.

Deci pentru ei este extrem de convenabil ca pot ignora complet tinerii si angajatii din sectorul privat. Ca sa nu mai fie ignorati acestia ar trebui sa voteze – astfel politicienii ar fi obligati sa lupte pentru voturile lor.

Cu cine sa voteze? Sigur, cu cineva competent din afara sistemului corupt. Dar, daca este ales si ajunge in sistem, nu o sa devine si el corupt? Da, in cel mai rau caz, dar tot nu este acelasi lucru. Este falsa logica ca un corupt competent este mai rau pentru ca ar fura mai mult. Dintre un corupt incopetent, ca cei care ne conduc acum, si un corupt competent este preferabil ultimul.

In concluzie eu as vota un tanar educat ca Remus Cernea – opusul celor care ne conduc acum. Nu ma intereseaza daca voi l-ati vota pe Cernea sau pe altcineva, dar vreau sa stiu ce parere aveti voi despre logica de mai sus.

Ps. Ar fi trebuit sa scriu pe blog, dar nu am un blog si imi place feedback-ul jucatorilor de erepublik.