Cultură pe pâine

Day 2,522, 04:46 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MINISTERUL CULTURII MOLDOVA



Pâine și circ dacă avem nimic nu ne lipsește în eRepublik drept urmare uneori te pălește foamea... și când te pălește apăi musai să faci ceva s-o ostoiești așa că începem în forță ediția de azi a Ziarului Ministerului Culturii.



Da, concurs, un nou concurs - al treilea deschis și sper eu unul ce va avea și participanți. Toate fetele să apeleze la mine. Caut concureți și nu am! (mă rog, asta-i din alt film) Mda, va fi un concurs culinar așa că fetele musai să deschidă frigiderul, să taie o ceapă, să ungă o tavă cu ulei... numai să avem cu ce acoperi foamea.

Condiții: (deja dacă încep cu de-astea lumea își dă ochii peste cap)
- bucătarul sau bucătăreasca să fie musai cetățeni ai eMoldovei
- să gătească un fel de mâncare de la omletă până la tort de mireasă
- să facă 2-3-4-5-6 (câte s-or putea) fotografii ale procesului de creație - adicătelea, cum omucideți oul, cum torturați aluatul, cum învinețiți vinetele
- să facă una bucată fotografie cu produsul final ÎNAINTE de a fi mâncat dar neapărat să apară un bilețel ceva cum că e produs făcut special pentru fomiștii eRepublik - vă dau eu jos un exemplu - dacă faceți ciorbe sau supe nu e necesar să puneți biletul în oală, e destul să-l puneți într-o farfurie.
- să se scoată articol de laudă care să miroasă la fel de bine ca mâncarea gătită și să se lase link la Minister, să le plouă-n gură cititorilor.
- evident că puteți pune la muncă soția, prietena, mama și voi doar să faceți partea de documentare - recomandarea se adresează bărbaților care orișicum doar asta fac prin bucătărie
- nu se acceptă imagini luate de pe mastărșăf.ro sau orice blog de bucătărie.

Timp limită?
Bine că ați întrebat: până pe 1 noiembrie.




Se apropie săptămâna de final așa că hai să vedem ce e de făcut.





Concert simfonic la Filarmonica Nationala "Serghei Lunchevici"





Spectacolul "Copiii foametei. Mărturii"

Autor: Alexei Vakulovski.

"Copiii foametei. Mărturii" - dezvăluie trăiri legate de suferințe omenești ale locuitorilor din Antonești, de pe urma foametei din 1946 -1947. Un spectacol care te face să tresari, să te cutremuri și să rămâi îngrozit: "Doamne ferește!".

Rădăcini de papură, bețe de răsărită, ciocleje, măcuc, buruiene, lobodă, urzică, știr, ghindă, lăstar de covrigei –un fel de iarbă, rumeguș, coajă de copac, pir, pur, ștevie, troscot, giandră - cu acestea ajungeau "să-și potolească" foamea cei din Antonești. E de groază: au ajuns și la mâțe, câini și... oameni: "Doamne ferește!".

Problema este pusă în flagrant: foamea a fost "pregătită" de activiști, care strângeau grâul din hambarele oamenilor, le furau banii. "Doamne ferește!".

E povestea din care fiecare dintre noi am avea ce învăța: sacrificiu, sinceritate, noblețe, omenie – de asta au dat dovadă în acele vremuri grele oamenii din Antonești.





Concert Wonder City

JazzCafe te invită la un nou concert cu trupa Wonder City.

Ne vom relaxa sub ritmurile brit-pop & acoustic-rock.

Atmosfera va fi redată de:

Cristi Condrea - Vocal,chitara,
Mihai Postoronca - Percutie,
Den Nedson - Bass.













Iubirea la prosti









Spectacolul "Douăsprezece scaune"

Durata spectacolului - 3 oră 15 min (cu pauză).

Locul evenimentului : Teatrul "Mihai Eminescu"

"Douăsprezece scaune" de Ilf şi Petrov – comedie muzicală despre corupţie şi birocraţie, după piesa cu acelaşi nume, o nouă adaptare, toată trupa în scenă. Subiectul, acelaşi: goana după bogăţii, corupţie, temă actuală şi în Md. Eroii –puţin modificaţi (caractere naţionale). Ostap Bender, „maestru al combinaţiilor”, cu cei doi amici ai săi – Ippolit Matveevici şi părintele Fiodor sunt meru în căutarea comorii ascunse.









Spectacolul "Copita de argint"

Locul: Teatrul "Licurici"

Autor - Pavel Bajov

Spectacolul este în limba rusă.





Spectacolul "Puişorul Cu-Cu-Liţă"

Locul: Teatrul ”Guguță”

Autor: Aurica Plăcintă.

Există oare pe lumea asta vreun copilaş care nu vrea să aibă casă, nu vrea să aibă părinţi? Dar credeţi cumva că păsărelele, animăluţele şi toate vietăţile sunt altfel? Nu, nu, nu! Şi ele vor să aibă părinţi, şi ele vor să aibă casă! Şi puişorul Cuculiţă din spectacol vrea acelaşi lucru, dar el nu înţelege de ce e singur pe lume şi de ce e atât de trist. Dar nu-i nimic, bunul Dumnezeu are grijă nu doar de oameni, ci şi de vietăţi. Oare cine-i construieşte lui Cuculiţă casă în pădure şi cine-l învaţă





Concert The Carters

Locul: "44"-Jazz Cafe

Programul este compus din cele mai bune piese cum din trecut atât si din prezent, interpretate în gen acustic. În general vor fi interpretate piese în stil pop, pop rock, RnB, soul, blues, reggae. Vocalul alt femenin combinat cu instrumente acustice dau pieselor un colorit viu, neobișnuit.

Voce - Valeria Turcan,
Chitară - Alexandru Golovin,
Taste - Eugen Apostaliuk,
Percuție - Afanasie Bâtka.










Oscar si Tanti Roz


OSCAR ȘI TANTI ROZ
/dramă/
de Eric-Emmanuel Schmitt
Regia: Petru VUTCĂRĂU

*OSCAR SI TANTI ROZ este un proiect social. La fiecare bilet cumpărat, 10% se duc în fondurile de susținere a copiilor bolnavi de cancer din R. Moldova.

Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Aceste epistole sunt scrise într-un stil amuzant, copilăresc, însă deloc naiv. Sub expresiile jucăușe se ascunde drama, iar durerea se revarsă printre rânduri. Întregul spectacol este un vârtej de emoții amestecate: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul.





Spectacolul "În largul mării"

Locul: Teatrul "Mihai Eminescu"

Una dintre piesele celebrului dramaturg polonez Sławomir Mrożek, „În largul mării”, a fost jucată în premieră, duminică, 11 mai, la Chișinău. Montat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” în colaborare cu Ambasada Poloniei în Republica Moldova, spectacolul „În largul mării” are o distribuție de excepție din care fac parte Anatol Durbală, Emil Gaju, Petru Oistric și Valentin Zorilă, regia fiind semnată de Petru Hadârcă.



Spectacolul "Aventurile lui Castanel"

Locul: Teatrul "Licurici"





Spectacolul "Hai la drum spre Phantarun"

Locul: Teatrul ”Guguță”

"Hai la drum spre Phantarun" de Laurentiu Budau.

Vrei să ştii ce i se poate întămpla unui leneş şi lăudăros? Vină să o cunoşti pe Maimuţica-Pica, care pe deasupra mai este mincinoasă şi fricoasă. Să o ajutăm împreună cu Rusta-Lăcusta, Zebra-Debra şi Rafa-Girafa să treacă de toate obstacolele în drumul ei spre circul Trombonini.





"A ruginit frunza din vii "- Festival - Concurs International de Muzica Corala editia a VII





Chirita in provincie





Gypsy Jazz & Latino guitar

JazzCafe te invită la un program nou!

Nicu Bodiu te va ajuta să te relaxezi în atmosfera muzicii live de chitară rebelă care va interpreta melodii năstruşnice.

În program vei avea parte de jazz deosebit - gypsy jazz, melodii energice şi pozitive de la începutul secolului trecut.

Cuprins de flacăra pasiunii, aflat în mreaja pieselor zvăpăiate, vei călători într-o lume a paradisului pierdut!





Russian Party

În fiece duminică, clubul DECADANCE invită iubitorii de distracție, la cea mai incendiară petrecere de weekend "Russian Party"! În exclusivitate, pentru clubberii cei mai pretențioși vor răsuna hituri celebre mixate "made in Russia"!

Feel the beat cu "Russian Party"! Lasă-te condus de muzică și bucură-te de cadouri din partea partenerului general TM "Boris Jelzin".

În fiecare duminică ai ocazia să primești o doză de bună dispozţie pentru întreaga săptămână, de aceasta va avea grijă DJ Gianni Rosso şi barmenii care vor servi cele mai spectaculoase cocktailuri.

Primii oaspeți vor fi serviţi cu cocktailuri pe bază de vodka "Boris Jelzin" gratis!





Dacă e ceva ce am trecut cu vederea dați un semn prin comentarii.





Ministerului Culturii continuă să oferă populației primul set de credite în gold pentru artă.





Ce înseamnă acest lucru?
Simplu.
Banca de Cultură oferă credite nerambursabile în gold persoanelor ce vor promova în perioada următoare cultura în modului media.
Cu alte cuvinte, dacă veți scrie articole despre cele șapte arte veți fi recompensați cu 2 gold.

Autorii pot propune maxim 2 articole până pe data de 5 noiembrie semnalizate prin link-uri la nivelul ziarului Ministerului Culturii.
În plus articolele trebuie să fie publicate în presa eMoldovei de persoane având cetățenie emoldoveană.


Și pentru că niciodată nu e prea multă cultură vom inaugura și o serie-concurs de șapte episoade dedicate celor șapte arte sub titlul:



* Da, știu că imaginea e cu cele 9 muze dar n-am găsit ceva mai bun în 48 de ore de căutare.

Cum va funcționa concursul?
Folosiți acest formular pentru a trimite conținutul dorit.
Până vineri seara se vor accepta înscrieri la prima temă: Cinematografia.
Puteți trimite orice de la topuri de filme preferate, la recomandări, la prezentări de actori sau regizori și lista poate fi continuată cu orice are legătură cu Cinematografia. Conținutul poate avea și imagini sau link-uri atâta timp cât ele sunt deja scrise în formatul acceptat de eRepublik la nivelul articolelor.
Orice persoană cu cetățenia eMoldovei are dreptul să înscrie unul sau mai multe materiale la fiecare din cele șapte teme. Se va acorda 1 gold pentru cel puțin un material înscris pe temă. Cu alte cuvinte puteți înscrie oricâte materiale dar veți fi recompensați o singură dată la tema deschisă.
Materialele trebuie să aibă minim 300 de caractere.
Ele vor apărea ulterior în Ziarul Ministerului Culturii.

Vă aștept cu interes participarea.

Sâmbătă vom lansa și prima Ediție a unui concurs de Ghicitori!
La orele 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 se va posta o imagine parțială pe care voi va trebui să o recunoașteți. Primul răspuns corect va fi premiat cu 1 gold.

Tema primei ediții va fi: postere de film.
În cazul de față se va ghici numele filmului din moment ce pot exista mai multe versiuni ale posterului de promovare.

Și ca să nu spuneți că n-ați înțeles voi posta un exemplu:



Filmul în cauză fiin😛 "Hunger Games" (Jocurile foamei) - numai nu scăpăm de foame bag samă!

Imaginea originală:




Îți mulțumesc că ai rămas cu mine până la final și sper că mica ta călătorie în lumea culturii nu a fost atât de groaznică poate pe cât te așteptai să fie.

Nu uita de concursuri și... dacă ai sugestii nu ezita să le adaugi mai jos în secțiunea de comentarii.

Până la următoarea noastră întâlnire nu uita să te bucuri de artă!


Cu stimă,
Ministrul Culturii