Codul Muncii IMPORTANT

Day 174, 10:50 Published in Romania Republic of Moldova by Athena the Goddess

CODUL MUNCII

TITLUL I
Dispoziţii generale

CAPITOLUL I
Domeniul de aplicare


Art. 1. - (1) Prezentul cod reglementează totalitatea raporturilor individuale şi colective de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum şi jurisdicţia muncii.

(2) Prezentul cod se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea
nu conţin dispoziţii specifice derogatorii.

Art. 2. - Dispoziţiile cuprinse în prezentul cod se aplică:

a) cetăţenilor eromâni încadraţi cu contract individual de muncă, care prestează muncă în eRomânia;

b) angajatorilor, persoane fizice şi juridice;


CAPITOLUL II
Principii fundamentale

Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.

(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.

(4) Orice persoana angajat sau angajator poate semna contracte de munca postate pe forumul publik eRepublik in care sa fie prevazute drepturi si obligatii pentru fiecare parte.

(5) Orice contract de muncă încheiat cu nerespectarea dispoziţiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.


Art. 4 - (1) Relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe.

(2) Pentru buna desfăşurare a relaţiilor de muncă, participanţii la raporturile de muncă se vor informa şi se vor consulta reciproc, în condiţiile legii şi ale contractelor individuale de muncă.

Art. 5. - Cetăţenii români sunt liberi să se încadreze în muncă în oricare alt stat, cu respectarea normelor dreptului internaţional al muncii şi a tratatelor bilaterale la care România este parte.


TITLUL II
Salarizarea

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 6. - (1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului i de muncă.

(2) Pentru munca prestată în baza contractului de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în RON.

Art.7 . - (1) Salariile se stabilesc prin negocieri individuale între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora.


Art. 8. - (1) Salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii. Fac abstractie acestei reguli salariile angajatilor Ministerului Invatamantului sau prevederi din Contractul de munca.

(2) În scopul promovării intereselor şi apărării drepturilor salariaţilor, confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul.

CAPITOLUL II
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Art. 9. - (1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. Ministerul Invatamantului este obligat sa acorde salariile minime stabilite de Guvern pentru fiecare pricepere si ramura in parte.

CAPITOLUL III
Protecţia drepturilor salariaţilor/angajatorilor în cazul transferului

Art. 10 (1) Daca angajatii doresc schimbarea locului de munca si intreruperea contractului de munca ei trebuie sa anunte angajatorul printr-un preaviz de minim 3 zile.
(2) Daca angajatorul doreste intreruperea contractului de munca ei trebuie sa anunte angajatul printr-un preaviz de minim 3 zile.


CAPITOLUL 2 - Greva

Art. 11.
Salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale.

Art. 12.
(1) Greva reprezintă încetarea voluntară şi colectivă a lucrului de către salariaţi.

(2) Participarea salariaţilor la grevă este liberă. Nici un salariat nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la o grevă.

Art. 13
Participarea la grevă, precum şi organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezintă o încălcare a obligaţiilor salariaţilor şi nu pot avea drept consecinţă sancţionarea disciplinară a salariaţilor grevişti sau a organizatorilor grevei.

Art. 14
Modul de exercitare a dreptului de grevă, organizarea, declanşarea şi desfăşurarea grevei, procedurile prealabile declanşării grevei, suspendarea şi încetarea grevei, precum şi orice alte aspecte legate de grevă se realizeaza doar prin intermediul Sindicatului Muncitorilor.

Art Organizarea Grevei de catre Sindicatul Muncitorilor se realizeaza doar prin acceptul Ministerului de Finante si al Ministerului de Interne

Am decis sa modific codul datorita criticilor aduse celui anterior, din nou astept comentarii si sugestii
L-am modificat conform structurii creionate de capitanul panait
Nu uitati, la Oglinda de va abonati , veti fi foarte invatati.