Cap. I ZIZIMERUL - the beginning

Day 1,594, 09:48 Published in Romania Romania by Ucuitoru

P.S.(desi e la inceputul articolului): cititi articolele anterioare, in ordine cronologica, pentru o mai buna intelegere a articolului pe care il cititi in momentul de fata.



Cap. I ZIZIMERUL – the beginning

Nume: Protopopicitorescovici
Prenume: Bulămeratov

El este.

Parintii sunt mandrii de el. Ii stiau prenumele inainte de al concepe. El era “mantuitorul” generatiilor predecesoare. EL era cel care va prinde zizimerul. In cadrul arbolelui genealogic al familiei Protopopicitorescovici se gasesc nume pe care poate multi dintre voi le cunoasteti. Amintim doar pe cativa dintre ei:

Euclid din Alexandria, de la care a mostenit gandirea euclideana. Inca de mic copil, Bulămeratov, jucandu-se in nisip cu degetele, si-a dat seama ca “doua drepte nu inchid un spatiu intre ele”, "de la un punct pana la orice punct se poate duce o linie dreapta" si "din orice centru si orice raza poate fi descris un cerc". Asta pana cand il lua maicasa’, Petiula, in brate si il intreba: “Bulisor, cum ai reusit sa iesi din tarc si sa ajungi in curte? Dragu’ de tine, uite ce te-ai murdarit pe degetele.

Hipocrat din Cos, de la care a mostenit itinerarul (sa-i spunem itinerarism), cat si capacitatile autovindecatoare. La nastere, Bulămeratov suferea de Morbus sacer sau “boala sfanta”, sau pentru cei din zilele noastre, simplu…epilepsie. Prunc fiind, Bulămeratov, vede cauza acestei boli într-o turburare a funcției creierului. În stadiul de dezvoltare a cunoștințelor sale, Bulisor nu a putut fi la adăpostul unor erori inerente varstei sale. Astfel în concepția sa, pe care azi am numi-o "teorie umorală", Bula recunoștea existența a patru umori: sângele, flegma sau limfa, fierea galbenă și fierea neagră; un dezechilibru între ele ar produce boala sau ar antrena moartea. Si-a adus aminte de ipoteza localizării proceselor psihice în creier. A distins gândirea (pneuma logistikon) de trăiri și a asertat că există fluide vitale. Incercand sa readuca echilibrul intre ele, a scuipat de 3 ori , indeajuns pentru a se vindeca si deajuns de repede pana cand mama sa sa-l ia in brate si sa-l alinte: “Bulisor, nu-ti plac biscuitii razaliti cu mere?”

Sofocle din Colonos (Colonos….un fel de Pantelimon al Atenei, din acele vremuri) de la care a mostenit dramatismul dar si dragostea ascunsa in versuri. In clasa intaia a fost aplaudat la scena deschisa pentru simplele versuri de dragoste, dragoste pe care o nutrea fata de colega sa de banca. O singura data a fost pe scena, o singura data a recitat poezia, tragedia a fost ca parintii fetei au luat-o de la acea scoala si s-au mutat in alt oras. Poezia suna cam asa…

Fundal musical recomandat: Miruna

Dragă Miruna, îţi spun printre şoapte
Îmi place cămaşa ta de noapte
Dar, mai ales, vreau să-ţi dau de ştire
Să mi-o laşi ca amintire
Să mi-o laşi ca amintire

Nespus de frumos dormeai o noapte blândă
Zâmbeai prin somn, iar eu stăteam la pândă
Să nu te trezesc, să tulbur visele tale
Dar vreau să-ţi iau şi costumul de baie
Să te-admir cu şi fără costumul de baie

În grădina botanică
Într-o duminică, ea se plimba
Ne-am fotografiat
Cu un vechi aparat automat

Un celebru şi bun coleg de gradinita
Spunea c-aveai blugii rupţi la spate
Veneai spre casă când afară plouă
Cu troleibuzul 89
Blondă şi tristă, cum ne-ai plăcut nouă

Cu pălăria de paie cu panglică mov
Ieşeai din clădirea de pe strada Snagov
Uşor te-ndreptai spre Calea Moşilor
Să-ţi iei bluză pepit de la Bucur Obor
Bluză pepit de la Bucur Obor

Venind din practică
Poşetă galbenă ea îşi luă
În magazine-a intrat
Fustă şi-a cumpărat maxi-nflorat

Dragă Miruna, ce rost are
Să-ţi cumperi toate lucrurile acestea
Cheltuieşti o sumă prea mare de bani
De fapt, ştii foarte bine ce-ţi spuneam
În seara aceea printre şoapte
Îmi place cămaşa ta de noapte
Dar, mai ales, vreau să-ţi dau de ştire
Să mi-o laşi ca amintire
Să mi-o laşi ca amintire

Acum mă priveşti într-o poză cu zimţi
Atunci aveai nervi, dar şi buze fierbinţi
Şi te-auzeam cum strigai printre şoapte
Unde-i cămaşa mea de noapte
La mine-i cămaşa ta de noapte
Plâng pe cămaşa ta de noapte…

A fost prima si singura lui iubire. Miruna. Cat a plans Bulisor…A intrat in depresie, nimeni nu mai intelegea ce se intampla cu el. A incercat sa se sinucida, prin inec, in timp ce facea baie…s-a scufundat (liniste deplina…se auzea doar apa care curgea din cada) moment in care i-a revenit in minte un cuvant EVRIKA! Cuvant folosit de predecesorul sau, Arhimede, un tip foarte de treaba, care la vremea lui a fost pus la un test de catre regele lui. I-a demonstrat ca coroana sa nu era din aur pur doar prin simplul fapt ca un corp scufundat într-un fluid, este împins de jos în sus de către fluid, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocuit de acel corp. Fierarul regelui i-a furat o parte din aur, inlocuind-o cu argint in faurirea coroanei. Dacă coroana are o densitate mai mică decât a aurului, va disloca mai multă apă datorită volumului mai mare, producând o fortă mai mare decât cea a eșantionului de referință.

[plaf, plof]

In timp ce se gandea la astea, Bulisor a fost trezit de 2 palmi si urletele tatalui sau, Costel : “Fu**-ti maria matii de copil, nu vezi ca-i rece apa deja si noi te asteptam la masa?!?!”

Suparat, fara nici un chef, s-a clatit, a iesit din cada, a dat drumul la apa sa curga, s-a sters si inainte sa iasa din baie a auzit niste zgomote ciudate venite din canalizare…[glup, glup. Gloooop]. Cand s-a uitat in cada a vazut, A VAZUT, scurgandu-se, ce ii era menit sa vada si sa prinda……..

ZIZIMERUL!!!


Cap. II. Zizimerul - educatia
- articol care il voi publica la 100 de abonati 🙂