Candidez pentru Preşedenţia eMoldovei. O guvernare democrată şi transparentă.

Day 1,005, 00:46 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Spinu_Alexandru_T

Vă salut.

Zilele acestea am primit oferta mai multor persoane să candidez pentru preşedenţia ţării noastre, eMoldova. Am meditat asupra acestei propuneri, am discutat şi am acceptat în cele din urmă să candidez pentru prezidenţiale.

Deci, vin în faţa Dumneavoastră cu un program de guvernare. Din activitatea mea de congressman, puteţi fi siguri că voi depune absolut toate eforturile pentru realizarea acestuia.

1. Întărirea puterii legislativului (Congressului), aceasta pentru a crea un echilibru al puterilor în stat şi pentru ca să existe un control reciproc dintre istituţiile statului.

Prima ce ar trebui de făcut este ca Congressul să-şi creeze organele sale de conducere, atît cele de vîrf cît şi cele de rang mai inferior.
În primul rînd se impune alegerea preşedintelui Congressului şi a aparatului de conducere a acestuia ( Vicepreşedintele Congressului şi Biroul Permament spre exemplu). Sunt sigur că această măsură ar dinamiza activitatea Congressului, ar spori independenţa acesteia şi ar conduce, în final, spre disciplinarea Congressmanilor, aceasta prin prisma faptului că însăşi preşedintele Congressului va fi responsabil de activitatea acestuia şi va fi obligat să depună eforturi spre buna activitate a acestei instituţii.

În opinia mea, activitatea Congressului, ar trebui să constituie una din probleme de bază ale Administraţiei Prezidenţiale, pînă în momentul în care Congressul va fi pus pe picioare, ca la urmă să fie realizată cu bine separarea puterilor în stat, cel puţin la nivelul conducerii de vîrf ale acestora.

De asemenea, se impune crearea comisiilor parlamentarea, aceatsa pentru a mări eficienţa legilor propuse şi a activităţii statului, atît pe plan intern cît şi extern.

2. Alcătuirea unei Constituţii a statului Republica Moldova.

Aceată măsură va conduce la activitatea mult mai clară şi mai bună ale organelor puteriui de stat, la responsabilizarea demnitarilor şi spre un control reciproc mult mai eficient, fiecare demnitar, în funcţie de funcţia pe care o deţine, să aibă responsabilităţile şi drepturile sale în virtutea funcţiei pe care o va deţine.

3. Crearea unei Agenţii de monitorizare a activităţii Băncii Centrale a Moldovei.

Aceasta ar minimiza posibilitatea demnitarilor să folosească iraţional sau în interes propriu banii publici.

4. Raport săptămînal în faţa Congressului (la şediunţa acestuia) şi în faţa cetăţenilor (în articol).

Această măsură, sunt sigur, va disciplina activitatea Administraţiei Prezidenţiale, îndeosebi, activitatea preşedintelui statului.

5. Realizarea separării puterilor în stat.

Funcţionarii din guvern nu vor fi Congressmani.

6. Crearea Curţii Constituţionale.

Aceasta, ar monitoriza activitatea organelor statului şi ale demnitarilor în parte, pentru ca acţiunile acestora să fie încadrate, întru totul, în limitele Constituţiei statului.

7. Dialog permament cu antreprenorii.

Statul, în intenţa sa de a modifica legile de impozitare/taxare, este absolut obligat să coordoneze aceste acţiuni cu mediul de afaceri. Activitatea însăşi a economiei naţionale, are nevoie de un dialog permament dintre stat şi mediul de afaceri.
Din acest motiv, voi organiza şedinţe commune, ale guvernului cu antreprenorii din Republica Moldova, pentru a discuta impozitele, salariile (un subiect cu totul şi cu totul aparte) şi în general, condiţiile de activitate ale antreprenorului în ţara noastră.

8. Fondarea asociaţiilor muncitoreşti, ale antreprenorilor şi ale consumatorilor.

Aceasta va contribui esenţial la responsabilizarea demnitarilor în acţiunile sale, la democratizarea societăţii pe ansamblul acesteia şi la ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor dar, în acelaşi timp, va contribui esenţial la afirmarea drepturilor antreprenorilor şi la o dezvoltare prosperă a acestora.

9. Popularizarea intensă a jocului eRepublik, în Republica Moldova (Baby Boom).

Pentru această, va fi creată o comisie specială, în cadrul căreia să facă parte Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Comitetul de Întîmpinare (instituţie care necesită o reabilitare puterncă).
Popularizarea jocului va fi o sarcină primordială pentru stat iar eu îmi voi asuma toată răspunderea pentru realizarea acestui obiectiv.
Aceasta se poate de realizat printr-un program complex, ce va asigura locuri de muncă, postarea fişelor pe străzi (mă refer la RL), postarea comenatriilor pe bloguri şi saiturile cele mai populare din Republica Moldova.

Baby-boom-ul, va permite creşterea economică a ţării în perspectivă dar şi o puternică ascensiune militară.

10. Politica externă.

1. Relaţie strategică, de prietenie cu eRomânia. Colaborare intensă pe plan militar cu această ţară. Relaţie bazată pe demnitate şi respect reciproc, ca între două state independente, fiuecare avînd interesele sale dar conlucrînd acolo unde acestea se intersectează.

2. Relaţii normale, de prietenie, cu celelalte state învecinate şi apropiate, aşa precum cu eUkraina (cu care este necesar să intensificăm relaţiile bilaterale), un dialog cu eRusia, care să relanseze relaţiile noastre, să le plaseze pe o axă benefică pentru ambele state.

Deoarece statul nostru este unul mic pe hartă, este necesar să avem o politică externă foarte bine chibzuită şi paşnică, care să promoveze respectul şi prietenia faţă de restul statelor eLumii.

3. Deasemenea, este necesar să apărăm interesele companiilor noastre care activează în afara graniţelor ţării dar şi să ajutăm cetăţenii noştri care se află în afara hotarelor ţării. În acest scop, este necesar să constituim ambasade acolo unde avem cele mai multe interese şi unde se află cei mai mulţi cetăţeni eMoldovei dar şi companii ale acestora.

Deoarece statul nostru nu are un potenţial militar îndeajuns pentru a-şi apăra singur teritoriile, este absolut necesar să colaborăm militar cu statele care sunt gata să accepte această propunere, îndeosebi, statele învecinate. În primul rînd mă refer la eRomânia, împreună cu această ţară trebuie să ne recuperăm şi săî ne menţinem teritoriile pierdute.

Scopul politicii esternă va fi menţinerea frontierilor în limitele sale iniţiale: Chişinău, Basarabia de Sud, Basarabia de Nord şi Transnistria.

11. Politica internă.

În prim-plan se impune restabilirea ordinii în societate. În acest scop, din start, menţionez că nu voi pleda, pe timpul mandatului meu, pentru unire cu eRomânia. Este necesar să ne preocupăm de problemele noastre pe care le avem şi să lăsăm acest subiect.

Doi, în cel mai scurt timp, trebuie să reabilităm instituţiile statului.
Este necesar să ne lăsăm de orgoliile din trecut şi împreună, să contribuim la dezvoltarea şi prosperarea eMoldovei.

12. Mediatizarea intensă a populaţiei eMoldovei.

Ministerul Media se va ocupa intens de mediatizarea cetăţenilor eMoldovei, pentru ca aceştia să fie îndemnaţi să citească presa şi să se implice în activitatea cotidiană a statului.
Este o măsură absolut necesară pentru a pune capăt manipulării din timpul alegerilor atît în Congress cît şi celor prezidenţiale.

Consider această problemă ca fiind una foarte importantă, ce necesită o rezolvare cît mai grabnică.

13. Administraţia Prezidenţială.

Ţin să menţionez, voi scrie doar de pe organizaţia preşedenţiei, consider că aceasta este o măsură importantă pentru ca această instituţie să fie una transparentă şi accesibilă pentru cetăţean.
Miniştrii care vor fi numiţi vor fi oameni competenţi, cu experienţă şi cel mai important pentru mine, fără antecedente în trecut, care nu au furat sau nu au fost bănuiţi de furt al bunului public.
Am luptat şi voi lupta mereu cu corupţia şi cu iresponsabilitatea şi iraţionalitatea cheltuielilor banului public.

Nu voi numi un prim-ministru, consider că preşedintele trebuie direct să conducă pe oamenii care i-a numit, căci preşedintele este ales direct şi, deci, preşedintele îşi asumă întreaga responsabilitate a activităţii cabinetului de miniştri.

Bugetul statului, cheltuielile săptămînale, planul acestoora, va fi necesar să-l completeze fiecare minister iar Congress-ul să voteze dacă aprobă sau nu aceste eventuale cheltuieli ale banului public.

Deci, voi insista ca Coingressul să aprobe bugetul statului pentru fiecare tranzacţie, pentru fiecare zi şi pentru fiecare săptămînă.

Şedinţele guvernului vor fi absolut publice (cu excepţii, în cazul în care se vor discuta probleme ce ţin de securitatea statului) şi acestea vor fi regulate.

După ce voi propune miniştrii, întregulk cabinet îl voi propune în faţa Congressului, cu un program complex şi doar Congressul va decide dacă acest guvern merită sau nu să preia atribuţiile.


Doresc să avem o ţară democratică, în tot sensul acestui cuvînt.

În cel mai scurt timp, voi discuta cu preşedinţii de partid din eMoldova, pentru susţinerea candidaturii mele.

Vă mulţumesc.

p.s.: ca să nu apară întrebări şi discuţii deşarte, sunt născut în Chişinău, locuiesc în comuna Măgdăceşti, r. Criuleni, Republica Moldova, sunt un unionist în viaţa reală dar aici, am fost unionist, acum nu mai doresc unire deoarece am vazut cu toţii că aceasta este o opţiune care aduce doar probleme atît eRomâniei cît şi eMoldovei, însă doresc o relaţie bilaterală frăţească.

Spinu_Alexandru_T.