Article Design Guide [PART 3/3]

Day 1,123, 08:27 Published in Greece Greece by Thanasis Klaras

Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα, δε βρήκα το χρόνο ώστε να δημοσιεύσω το 4 και τελευταίο μέρος του Οδηγού Δημιουργίας Άρθρων. Τώρα που ησύχασε λίγο το κεφάλι μας από τον πόλεμο το μέρος αυτό μπορεί να δημοσιευτεί! Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με το πώς εισάγουμε links και banners στα άρθρα μας καθώς επίσης και με διάφορα scripts που διευκολύνουν τη ζωή μας!

LINKS

Τα links είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα άρθρα μας. Μέσω αυτών μπορούμε να παραπέμψουμε τον αναγνώστη σε κάποια άλλη σελίδα του διαδικτύου που πιστεύουμε ότι χρειάζεται στον αναγνώστη ή απλά ομορφαίνει το άρθρο μας, όπως πχ το profile ενός παίχτη στο παιχνίδι, οποιαδήποτε σελίδα του erep, σελίδες με πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι, τραγούδια στο youtube και γενικά οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα links στο παιχνίδι εμφανίζονται με ΜΠΛΕ χρώμα. Οτιδήποτε δούμε σε ένα άρθρο με μπλε χρώμα είναι link!

Ο πιο εύκολος τρόπος να βάλουμε ένα link στο άρθρο μας είναι να το αντιγράψουμε και να το πετάξουμε χύμα. Η μηχανή του παιχνιδιού αναγνωρίζει το link και το εμφανίζει. Αυτό όμως δε φαίνεται καθόλου ωραία, οπότε πάμε να δούμε έναν λιγάκι πιο σύνθετο τρόπο.

Για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε και πάλι κώδικα, αυτή τη φορά με τον κωδικό “url”.

Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να βάλουμε στο άρθρο μας τον την αρχική σελίδα του wiki του erepublik. Ανοίγουμε wiki και αντιγράφουμε το link πατώντας δεξί κλικ και copy. Ύστερα επιλέγουμε έναν Τίτλο ώστε να παραπέμπουμε τον αναγνώστη. Εμείς ας το πούμε “eRepublik’s Wiki!”.



Ο κώδικας που χρησιμοποιούμε είναι ο εξής:



Και έτσι το link μας από έτσι: http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page

Θα φαίνεται έτσι:

eRepublik's Wiki!

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο Τίτλος αποτελεί κείμενο και έτσι το κείμενο αυτό μπορούμε να το επεξεργαστούμε. Για παράδειγμα στον Τίτλο που επιλέξαμε πιο πάνω, μπορεί να θέλαμε το “Wiki!” να φαίνεται bold. Σε αυτή την περίπτωση θα το γράψουμε έτσι:



Και θα φαίνεται έτσι:

eRepublik's Wiki!



1. Υπάρχει μια πολύ καλή σελίδα που αν έχουμε ένα πολύ μεγάλο link μας το μικραίνει. Η σελίδα αυτή είναι ΕΔΩ. Απλά αντιγράφουμε το link μας εκεί, πατάμε και ύστερα παίρνουμε το μικρό νέο link μας!

2. Όσα γράφω εδώ (links, τίτλοι) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα shouts! Το 1 hint είναι πολύ χρήσιμο για τον πιο πάνω λόγο!



BANNERS

Έστω τώρα ότι έχουμε μια εικόνα. Θα μπορούσε να είναι μια εικόνα που θα κάνουμε κλικ πάνω της και να λειτουργεί η ίδια ως link. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ο αναγνώστης κλικ πάνω στη φωτογραφία και να μεγαλώνει ή κάποιος να φτιάξει κουμπάκια για το chat ή κάποιο forum ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει, εάν στον παραπάνω κώδικα αντί για γραπτό τίτλο βάλουμε τον κώδικα μιας εικόνας!

Η λογική του κώδικα είναι ίσως λίγο πιο σύνθετη, αλλά παραμένει απλή και είναι:



Σημείωση: Για τις εικόνες και τη χρήση τους έχουμε μιλήσει σε αυτό το άρθρο.

Έτσι λοιπόν, έστω ότι έχουμε θέλουμε να πατάμε στην παρακάτω εικόνα και να μας παραπέμπει στην αρχική σελίδα του wiki του erepublik.




Το link της εικόνας είναι:
http://img638.imageshack.us/img638/8706/erepublikwiki.gif

Το link της σελίδας είναι: http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page

Ο κώδικας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι:




Και θα φαίνεται έτσι:



Αν θέλουμε να πατάμε πάνω σε μια εικόνα για να μεγαλώσει χρησιμοποιούμε το ίδιο σκεπτικό. Ο κώδικας προφανώς θα έχει τη λογική:




ΧΡΗΣΗ SCRIPTS

Τα scripts είναι μικρές εφαρμογές που διευκολύνουν το παιχνίδι μας. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο script που αφορά τα άρθρα. Στην version 1 του παιχνιδιού υπήρχε ένα εκπληκτικό script που άλλαζε την εικόνα του παιχνιδιού. Όμως με την κατάργηση της v1 το μόνο που απέμεινε να λειτουργεί από εκείνο στο script είναι το κομμάτι της αρθρογραφίας. Ακόμα και για αυτό το λόγο, εγώ δεν το αποχωρίζομαι!

Για ενεργοποιηθεί το script αυτό (αλλά και μάλλον το σύνολο των scrits) χρειάζεται να εγκαταστήσουμε στο mozilla μας το Greasemonkey. Απλά το εγκαθιστούμε. Είναι ένα απόλυτα ασφαλές add on του firefox. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το greasemonkey άρα και τα scripts δουλεύουν μόνο με firefox ή chrome.

Αφού βάλουμε το greasemonkey κάνουμε install το eRep PLUS από ΕΔΩ!

Όταν το βάλουμε και αυτό, βλέπουμε στο λογότυπο του παιχνιδιού πάνω αριστερά να εμφανίζεται και η ένδειξη “Plus”!




Είμαστε έτοιμοι!

Τώρα, κάθε φορά που θέλουμε να γράψουμε ένα άρθρο, δουλεύουμε στο “Write article” σα να δουλεύαμε σε έναν κειμενογράφο. Επιλέγουμε τα κομμάτια που θέλουμε και τα κάνουμε bold, italic ή underlined, βάζουμε links και εικόνες!

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα scripts σχετικά με την αρθρογραφία. Όταν ανακαλύψω κάποιο καλύτερο, θα σας ενημερώσω!