Article Design Guide [PART 1/3]

Day 1,102, 13:43 Published in Greece Greece by Thanasis Klaras
Στο τμήμα αυτό του «Οδηγού δημιουργίας Άρθρων» θα αναφερθούν κάποιες συμβουλές και «άτυποι κανόνες» της αρθρογραφίας, καθώς και θα παρουσιαστεί το πώς γίνεται να εισάγουμε στο κείμενό μας bold, italic και underlined text!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1. Πάντα, γράφουμε το άρθρο μας πρώτα σε έναν κειμενογράφο (πχ ms word, wordpad, openoffice word). Αυτό διότι είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούμε το άρθρο μας και επίσης να το έχουμε αποθηκευμένο για οποιαδήποτε «ατυχία».

2. Ποτέ δεν αφήνουμε τον κειμενογράφο να εισάγει αυτόματες αλλαγές στο άρθρο μας (αριθμούς, κουκίδες κτλ). Επίσης, μην αλλάζετε τους χάρακες στον κειμενογράφο σας. Αν γίνoυν αυτά, θα οδηγήσουν στο να μην εμφανίζεται το άρθρο μας…

3. Χρησιμοποιούμε παραγράφους, ελληνικούς χαρακτήρες, σωστή ορθογραφία και όχι κεφαλαία ώστε να γίνει το άρθρο μας πιο οικείο στον αναγνώστη. Άρθρα – σεντόνια, greeklish και κακή ορθογραφία είναι ιδιαιτέρως απωθητικά και δύσκολα θα το διαβάσει κάποιος.
Χρησιμοποιείτε τίτλους που να τραβάνε τον αναγνώστη.

4. Οι admins (έλεος) κατάφεραν να κάνουν τους τίτλους που είναι γραμμένοι με ελληνικούς χαρακτήρες, να μη φαίνονται! Μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα αυτό, χρησιμοποιείστε τίτλους είτε με λατινικούς χαρακτήρες, είτε στα αγγλικά. Επίσης, μη βάζετε emotions γιατί απλά δε φαίνονται!

5. Πάντα πρωτού πατήσουμε το κουμπί "Publish" επιλέγουμε όλο το άρθρο μας μαζί με τους κώδικες και πατάμε copy ώστε αν κάτι δεν πάει καλά να το έχουμε αποθηκευμένο στη μνήμη του υπολογιστή μας!


ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ είναι στην ουσία, όλες εκείνες οι εντολές που δίνουμε ώστε να φαίνεται το κείμενό μας bold, italic, underlined, να εισάγουμε εικόνες και links. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 τύπους κώδικα. Τον bb code και τον html code. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε κατά κύριο λόγο με τον bb code διότι είναι ευκολότερος και ελαφρύτερος!

Κάθε τι θέλουμε να κάνουμε έχει έναν κωδικό στον bb code. O κώδικας πάντα εισάγεται με [,] και τελειώνει με [/,], μαζί με τον αντίστοιχο κωδικό.





BOLD TEXT

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια λέξη, φράση ή παράγραφο να είναι bold πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό “b”. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν έχουμε τη φράση “Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους” και θέλαμε να φαίνεται bold τότε πρέπει να το γράψουμε ως εξής:



Και θα φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους


ITALIC TEXT

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια λέξη, φράση ή παράγραφο να είναι italic πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό “i”. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν έχουμε τη φράση “Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους” και θέλαμε να φαίνεται italic τότε πρέπει να το γράψουμε ως εξής:



Και θα φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους


UNDERLINED TEXT

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια λέξη, φράση ή παράγραφο να είναι underlined πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό “u”. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν έχουμε τη φράση “Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους” και θέλαμε να φαίνεται underlined τότε πρέπει να το γράψουμε ως εξής:



Και θα φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους


ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

Τέλος, μπορούμε σε μια φράση να συνδυάσουμε και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Δείτε δύο παραδείγματα:



που φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους

και



που φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους





Στο επόμενο άρθρο: “Πώς φτιάχνουμε και εισάγουμε εικόνες”!