Art platit: despre Jedi, vise si alte bazaconii

Day 2,369, 01:58 Published in Romania Romania by Alter Dio

Un articol de 100 de lei nu poate fi nu stiu ce mare opera de arta, nici o profunda analiza plitica sau economica sau, doamne efreste, militara.
Un articol de 100 de lei trebuie sa valorize exact 100 de lei, ca sa nu strici piata cu discounturi prea mari sau cu supracalitate, moartea comertului cu cuvinte. Ati observant ca unii dau articole, nenumarate, destul de bine scrise, gratis?

Ei bine, asta e un atac marsav la statutul jurnalistului online. Jurnalistul online de Erepublik nu e un blogger, pentru ca un blog nu costa nimic insa ca sa scrii ceva aici, trebuie sa halesti, muncesti sis a te bati din cand in cand. Asta costa.

De ce atunci, de ce oare ceva care costa ar trebui facut gratis? Pentru ca romanii s-au obisnuit sa foloseasca torrente, sa sparga banci si sa cloneze carduri? Pentru ca en plac lucrurile de-a moaca si culmea, chiar cand sunt furate sau gratuite ne plangem de calitatea lor? (“ bah… am furat ieri un portofel. Ce imputit de om, avea in el doar 14 lei cinzeci. – Ce te plangi bro, eu am furat o masina si nenorocitu’ dracului nu avea roata de rezerva in portbagaj. Ce teapa frate… “)

Cerutul banilor pentru articole devine, daca va ganditi putin, un motor si argument al lucrului bine facut. Al stoparii hotiei. A demnitatii umane in cea mai pura forma de manifestare a sa: cea digitala.

Multumindu-va pentru citirea acestui inutil preambul, iata si articolul – platit, tin sa va spun, dar fara sa afecteze plata integritatea demersului journalistic ca nu suntem la antene une sa alte numere- :


Este un caz rar ca stapanii de clone sa isi numeasca cu numele lor real contul. Au existat cazuri in istorie, chiar celebre, daca e sa ma refer doar la dsalageanu, Craciun sau […..] (am sters inca patru nume, pentru ca in prealabil am luat legatura cu proprietarii numelor si au acceptat sa achite cate 2 lei si patruzecisicinci de bani pentru eliminarea numelor lor din lista. Sumele se calculeaza ca procent din valoarea articolului, inmultind valoarea totala cu raportul intre numarul de litere al numelui si contorul total de litere al articolului, in caz ca cineva va fi interest in viitor. Astfel, numele scurte costa mai putin).
Dar mei tare decat toti pare sa fie pana la urma Sas Dragos, caruia ii dedic acest articol de preamarire, pe care de altfel l-a si platit. Totusi nu il voi preamari in mod exagerat, pentru ca o suma similara a fost achitata de Kelstein pentru a il face de rusine pe acelasi Sas Dragos, rezultatul fiind un articol echilibrat.


[Sas cu o clona, fac gratare. Gratarele din stanga sunt reale, cele din dreapta clonate]


Sas este de drept precum se stie –s-a si vorbit la televiziune despre asta, RL, intr-o emisiune de scazut interes la orele 12 noaptea, de catre un fals analist politic de cea mai joasa speta- mostenitorul a doua titluri nobiliare: Dux Transilvaniae et Princeps Siculorum (duce al Transilvaniei si principe al secuilor).
Exista un plan ascuns al secuilor care joaca Erepublik, se zice, de a il instaura pe Sas din nou Principe sub numele regal de Botond Szasz al II-lea (a mai existat o clona pe nume Botond, szekely kiraly, care a fost ucisa printr-o regretabila confuzie de epoca istorica, de catre o alta clona denumita de unii Iancu, de altii Calu’ si Capitanu’ , expusa in mareata ei inexistenta de catre un cronicar care scria reviste X-s-ceva-dupa numite, pe rand banate, eu prinzand in timp 11 banari successive)

In realitate, toate acestea sunt speculatii, barfe si minciuni.
Realitatea e mai simpla si mai … realista.
Sas nu doreste sa devina Rex si Dux. Nu. El doreste sa fie rapit de o nava a Federatiei sis a devina Jedi cu diploma de absolvire, sa isi caute de lucru undeva intr-un desert intr-o cetate de Jedi, ca toata tinerimea de buna calitate.

Succes, draga Dragos! Nu uita: totul e posibil. Urmeaza-ti visul!