Apotuxame omws?

Day 1,555, 04:30 Published in Greece Greece by Vags


Ποτε μια βουλή αποτυγχάνει? Αυτή η σκέψη ήρθε στο μυαλό μου αφού διάβασα το πρόσφατο άρθρο του Dihnekh με τίτλο Δυστυχώς αποτύχαμε. Δεν θέλω να κάνω ανάλυση των σκέψεων του Dihnekh, μπορείτε πολύ εύκολα να το κάνετε διαβάζοντας το άρθρο του. θα ήθελα, ωστόσο να αναλύσω τις δικες μου σκέψεις πάνω στο τι λογίζεται ως αποτυχία για μια βουλή.

Κατ' αρχάς ας αναρωτηθούμε, ποιο είναι το έργο της βουλής? Η βουλή νομοθετεί. Ψηφίζει για την αναθεώρηση φορων, κατωτατου μισθού, για ανανέωση mpp, για δωρεές, για καθαίρεση προεδρου, για επίδοση cs κτλ. Άρα, η λογική σκέψη είναι ότι μια βουλή χαρακτηρίζεται ως αποτυχημένη όταν αποτυγχάνει στο να επιτελέσει το έργο της με επιτυχία. Πάμε να δούμε αυτό το θέμα λίγο από πιο κοντά.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια βουλή υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Πχ ένας βουλευτής προτού προτείνει ψηφοφορία για κάποιο θέμα πρέπει πρώτα να το φέρει προς συζήτηση. Αρκετοί βουλευτές αγνοούν αυτές τις διαδικασίες, είτε επειδή θεωρούν τον εαυτό τους ολίγον τι υπεράνω νομου, είτε λόγω αγνοιας των κανονισμών (το χειρότερο σενάριο). Οποιαδήποτε παράβαση των κανονισμών αυτών σημαίνει και αποτυχία της βουλής? Δε θα το έλεγα τόσο ως αποτυχία της βουλής, αλλα ως αποτυχία του βουλευτή. Μπορεί ωστόσο να ιδωθεί και ως αποτυχία του θεσμού της βουλής (και όχι της βουλής ως σύνολο προσωπων) να διδάξει τους κανόνες στους βουλευτές.

Ποιος είναι ο ρόλος της βουλής? Κανονικά, ο ρόλος της βουλής είναι ισότιμος με αυτός της κυβέρνησης: η βουλή πρέπει να έχει λόγο σε θέματα οικονομίας, εσωτερικών και εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο τον τελευταίο καιρό η βουλή έχει μετατραπεί στην ουσία σε έναν απλό διεκπεραιωτή των εντολών της κυβέρνησης, έχοντας χάσει το ρολο του εταίρου, με τον οποιο δουλεύει σε αρμονια. Ναι, παραδέχομαι ότι αρμόδιο για τη χάραξη της κάθε πολιτικής είναι το εκάστοτε υπουργείο, ωστόσο δεν μου αρέσει να βλέπω μια βουλή η οποια περιμένει έτοιμες προτάσεις από τα υπουργεία και κοιτάζει επιφυλακτικά κάθε πρόταση που προέρχεται από το εσωτερικό της.

Ποιος είναι ο ρόλος του βουλευτή? Ο βουλευτής λογίζεται ως εκπρόσωπος των πολιτών -αν και δεν είμαι σίγουρος αν οι ίδιοι οι βουλευτές το βλέπουν έτσι. Άρα το γενικότερο καθήκον του είναι να πράττει με γνώμονα το κοινό καλο της χώρας, η οποια είναι το σύνολο των πολιτών. Ποια είναι τα ειδικότερα καθήκοντα του? Αρχικά να ακολουθεί τους κανονισμούς, να συμμετέχει, να προτείνει και όχι απλά να ακολουθεί.

Ο Dihnekhs ανέφερε τη μικρή συμμετοχη ως μια από τις αιτίες της αποτυχίας της βουλής. Δεν μπορώ να διαφωνήσω σε αυτό. Για αυτό φταίει η αδιαφορία κατ αρχάς των αρχηγών των κομματων που επιλεγουν άτομα για τα οποια δεν είναι σίγουροι αν θα συμμετάσχουν ενεργά και έπειτα η αδιαφορία των ιδιων των βουλευτών που πάνε μοναχα για το μετάλλιο. Άρα, υπάρχει αποτυχία όταν το σύνολο της βουλής δεν συμμετέχει σε συζητήσεις? Σαφώς και υπάρχει.

Η μεγαλύτερη αποτυχία, ωστόσο, δεν είναι κάποια από τις παραπάνω, αλλα η έλλειψη της συζήτησης. Όταν οι βουλευτές αδυνατούν να συζητήσουν σαν ώριμοι άνθρωποι πάνω σε ένα θέμα -δεν παίζει ρολο αν διαφωνούν ή συμφωνούν, δεν είναι ανάγκη να υπάρχει συμφωνία για να γίνει μια πολιτισμένη συζήτηση- και αρχίζουν το ασύστολο "τρολλαρισμα", τις ειρωνείες, τις συνταγές μαγειρικής κτλ, ΤΟΤΕ η βουλή αποτυγχάνει πραγματικά. Και σε αυτό ftaine οι ίδιοι οι βουλευτές που δεν μπορούν να φερθούν ώριμα, το προεδρείο επειδή δεν μπορεί να εμπνεύσει την ομαλή διεξαγωγή συζήτησης, οι αρχηγοί των κομματων που στέλνουν παρδαλά κατσίκια στη βουλή και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι φυσικά.

Οποτε, φιλε υποψήφιε βουλευτή, έχεις κάθε δικαίωμα να πας για αυτό το αξίωμα που τόσο επιθυμείς. ΑΛΛΑ από τη στιγμή που εκλεγείς, αρχίζουν οι υποχρεώσεις σου. Η πιο σημαντική είναι το να συζητάς σαν άνθρωπος. Έχουμε 300 ζώα εκεί έξω, είναι δικη σου επιλογή να γίνεις ένας από αυτούς, ή να γίνεις ένας βουλευτής που συμμετέχει - κρίνει -σκέφτεται -προτείνει και προσφέρει.

Filika,