Aploustata mathimata Logikhs

Day 1,358, 06:29 Published in Greece Greece by Faethongr

Ορμώμενος από αγνό μίσος για όσους απολαμβάνουν το καλοκαίρι σε κάποια παραλία αλλά και απυηδησμένος από την αδυναμία μου να συννεννοηθώ με μερικούς από τους συμπαίκτες μου αποφάσισα να γράψω λίγα λογάκια περί λογικής...



δεν θα σας απασχολήσω με τον δύστροπο και σπασ***ίδικο κλάδο της Τυπικής Λογικής με τον οποίο καταπιάνονται φιλόσοφοι, μαθηματικοί και γλωσσολόγοι. Θα αναφερθώ στους τύπους εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων όταν πρόκειται για την επικοινωνία μεταξύ μας στο παιχνίδι. Ενίοτε παρατηρώ πλήθος παρεξηγήσεων στην επικοινωνία μας και αναρωτιέμαι πού μπορεί να έγκειται αυτό ακριβώς. Ας δούμε μερικές γενεσιουργούς αιτίες και τύπους «λογικής» που συντελούν στην δυσπραγία της επικοινωνίας μας:

α. Η Λογική «γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες»

Old time classic! Θα μπορούσε να οριστεί ως ο αυθαίρετος ορισμός αιτιατού, δηλ. θεωρούμε, χωρίς να είμαστε απολύτως σίγουροι γιατί, ότι κάτι έιναι κακό και κατόπιν, ως άλλοι σκύλοι του Παβλόφ αντιδρούμε σχεδόν μηχανικά στο ερέθισμα. Στο παιχνίδι είναι η αντίδραση που βλέπουμε όταν κάποιος επιτίθεται αυτομάτως σε κάποιον άλλον λόγω κόμματος, εθνικότητας, μονάδας χωρίς να γνωρίζει ακριβώς γιατί αντιδρά. Π.χ. Τούρκος = κακός γιατί είναι Τούρκος (όπως τείνω και εγώ να πιστεύω συχνά)



β. η Λογική «γιατί; γιατί κλάνει το γατί...»

Ανάλογη της προηγουμένης αιτιολόγησης, με την διαφορά ότι εδώ ακυρώνεται η αναγκαιότητα του αιτιατού. Π.χ. σε μια συζήτηση «γιατί βαράς ρε κατά της χώρας σου;» η απάντηση μπορέι να είναι «γιατί έτσι γουστάρω», οπότε κάθε περαιτέρω κουβέντα είναι άκαρπη και περιττή.



γ. η Λογική «μαζί τα φάγαμε»

Ουσιαστικά πρόκειται για γενίκευση, εμπεριέχει μια δόση αλήθειας αλλά παραβλέπει προκλητικά τις επιμέρους παραμέτρους, δηλ. πόσο έφαγε ο καθένας. Γνωστή τακτική στην απονομή ευθυνων όπου ο κλεφτράκος εξισώνεται με τον αρχιμαφιόζο. Το προκλητικόν της Λογικής μπορεί να προκαλέσει λεκτικούς προπηλακισμούς.




δ. Η Λογική «από μπρος παρθένα...»


Αληθινή δήλωση αλλά με απόκρυψη σχετικών ζωτικών δεδομένων, π.χ. όταν ο αρχηγός της ομάδας ρωτάει αν βάρεσες κατά τα ΒΟ και εσύ απαντάς ναι αλλά αποκρύβεις το γεγονός ότι βάραγες στου κουτρούλη τον γάμο όλη την ημέρα και μόνο στο τέλος έριξες καμιά ντουφεκιά.



ε. η Λογική «Ο αστυνομικός είναι μπουζούκι»

Είναι η γνωστή λογική «Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο άρα και ο αστυνομικός είναι μπουζούκι» (Α=Γ, Β=Γ άρα Α=Β). Λογικοφανής μέθοδος που συγχέει όρους, συνωνυμίες...συμβαίνει διαρκώς στις συζητήσεις μας έστω με λιγότερο χτυπητά παραδείγματα,

ς’ η Λογική της «επιβεβαίωσης του επομένου»

Τώρα πάμε στα βαριά: είναι η αρχή ότι αν Α τότε Β, επομένως όταν Α τότε Β. Κλέβω ένα παράδειγμα από το διαδίκτυο:

Εάν κάποιος είναι άνθρωπος (Α), τότε είναι θνητός (Β).
Η Άννα είναι θνητή (Β).
Άρα, η Άννα είναι άνθρωπος (Α).


(η Άννα βεβαια μπορέι να είναι μια κούκλα, ένα σκυλάκι κτλ.)

η Λογική αυτή είναι συχνή στις γενικέυσεις και υπεραπλουστεύσεις, π.χ. (edited μετά από ορθή υπόδειξη του efprepios_Rev):

''εάν κάποιος είναι στην Libertad, είναι άπλυτος
Ο Faethongr είναι απλυτος,
επομένως ο Faethongr είναι στην Libertad''


το οποίο μπορεί μεν να ισχύει, αλλά και η υπόθεση και το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο.


ζ’ η Λογική «αφεντικά και δούλοι...»


Κοινώς όλα κουλουβάχατα. Είναι η γενίκευση που τα παίρνει όλα σβάρνα, για καλό («όλοι οι καλοί χωράμε») ή για κακό («μαζί με τα ξερά καίγονται με τα χλωρά»). Είναι η Λογική που ταυτίζει το καλό πρότυπο με τα υπόλοιπα ομοειδή, π.χ.

ο Σωκράτης είναι Έλληνας
ο Σωκράτης είναι φιλόσοφος
άρα
(κάθε Νέο)έλληνας είναι φιλόσοφος.




η’ Τέλος η Λογική του «τι λίγοι τι πολλοί»

Εδώ είναι το δικό μου πρόβλημα με πολλούς. Π.χ. λέω ότι «όσοι είναι ηλίθιοι, ψηφίζουν Χ» και ο συνομιλητής καταλαβαίνει ότι «όσοι ψηφίζουν Χ είναι (ανεξαιρέτως) ηλίθιοι» (σκέφτηκα να αναφερθώ σε αληθινό κυβερνών κόμμα χρεωκοπημένης χώρας αλλά το απέφυγα), το όποίο δεν ισχύει κατ’αναγκη. Το ίδιο όταν χρησιμοποιούμε την λέξη «μερικοί» ορισμένοι ακούμε «όλοι».



ελπίζω η μικρή μου παράθεση λογικών σφαλμάτων να βοηθήσει στην βελτίωση της επικοινωνίας μας και στην αποφυγή παρεξηγήσεων οι οποίες βέβαια εντείνονται από το ότι ο γραπτός λόγος των shouts και του chatting δεν επιτρέπει την παράθεση αναλυτικών απόψεων, αλλά και στο ότι η τεχνολογία έχει καταστρέψει την ικανότητα της προσοχής...αυτά