Analiza alegeri presedinte August 2015

Day 2,816, 06:32 Published in Romania Romania by roboman

Salutare natiune.

Asa cum v-am anuntat in articolul Alegeri presedinte August 2015, alegerile au trecut si vom face o analiza statistica a acestora.

1. Prezenta la vot

In ziua alegerilor, adica in ziua 2815 in eRomania erau 2907 cetateni cu drept de vot.
S-au prezentat la vot 1094 cetateni.
Restul de 1813 cetateni nu s-au implicat in alegerea presedintelul eRomaniei.
Grafic situatia e cam asa:




2. Corectitudinea voturilor

Asa cum ne-am obisnuit dupa terminarea alegerilor Plato si echipa lui de observatori electorali isi rezerva dreptul de a verifica voturile si de a le anula pe cele considerate frauduloase.
La sfarsitul acestor alegeri votasera 1094 de cetateni.
Plato a anulat 0 voturi.
Deci voturi valide au fost 1094.

Graficul ar arata asa:



Alegerile acestea au fost curate 100%.


3. Rezultatul alegerilor

Acum trecem la partea cea mai importanta: Rezultatul alegerilor. Pentru unii invingatorul era previzibil, pentru altii aceste alegeri se doreau a fi o schimbare. Felicitari castigatorului dar si invinsilor.

La ora inchiderii, inainte de validarea lui Plato situatia era asa:



Dupa cele 6 ore in care s-au verificat voturile situatia arata asa:



Intre cele 2 imagine de mai sus e o diferenta de un vot la Stelistu96 care e din cauza ca cineva a mai votat dupa ultimul meu refresh inainte de DC. Dar asta nu influenteaza cu nimic rezultatul final.

Grafic situatia ar arata cam asa:



Deci il putem felicita pe noul presedinte al eRomaniei Stefan.cel.Mare .


4. Comparatie intre numarul de membri ai partidelor sustinatoare si numarul de voturi obtinute de fiecare candidat

Pentru cei interesati de statistici dar si pentru partidele implicate in aceste alegeri am facut o situatie comparativa intre numarul membrilor partidelor care au sustinut fiecare candidat si numarul de voturi pe care le-au obtinut acestia. Stiu ca vor fi carcotasi care vor zice ca nu pot sti ca cei care au votat cu x sau cu y sunt toti din partidele care l-au sustinut. Nici nu vreau sa zic asta, vreau doar sa arat cam care este importanta partidelor care sustin un candidat la alegeri.

Situatia ar fi cam asa:



Dupa cum se vede mai sus unii candidati au obtinut mai putine voturi decat numarul de membri din partidele care ii sustin, ceea ce arata ca nu toti membrii de partid sunt implicati cu adevarat in viata politica sau au avut alta optiune de vot decat cea a partidului din care fac parte.
Alti candidati au obtinut cu mult mai multe voturi decat numarul de membrii ai partidelor care i-au sustinut, reusind sa atraga de partea lor votul membrilor din alte partide sau al celor neimplicati politic.


Va multumesc pentru ca ati citit atricolul, va rog un vot daca se poate si o sa incerc sa va prezint astfel de analize la fiecare alegeri prezidentiale.