Alvin Toffler si Al Treilea Val

Day 1,066, 00:01 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Integrarii Sociale

Pornind de la o discutie cu Mikael Kanto pe chatul #moldova despre Alvin Toffler si cartea sa “Al Treilea Val”, mi-am adus aminte ca scriitorul avea in aceasta carte un capitol dedicat minoritatilor.

Pentru inceput, sa va spun ca Toffler impartea civilizatia in 3 faze sau valuri, cum le denumeste el. Primul Val reprezenta faza agricola, Al Doilea Val reprezenta faza industriala, iar Al Treilea Val era civilizatia contemporana, omenirea.

“Nu putem inghesui lumea embrionara de maine in spatiile tihnite de ieri. Nici atitudinile sau starile de spirit conventionale nu mai sunt potrivite”.

In capitolul “Democratia Secolului XXI”, Toffler transmite mesajul ca generatia actuala are ca principala sarcina politica, renuntarea la cliseele proprii erei industriale si edificarea unor noi structuri de guvernare, prin considerarea a trei principii – cheie: principiul “puterii minoritatilor”, principiul “democratiei semidirecte” si principiul “impartirii deciziei”.

Principiul puterii minoritatilor porneste de la premisa ca regula majoritatii – fundamentul legitim al erei celui de Al Doilea Val- devine din ce in ce mai desueta. Principiul majoritatii a insemnat intotdeauna o sansa in plus pentru cei saraci, fiindca ei erau majoritatea. Azi insa, suntem martorii unei cotituri istorice, cei saraci nefiind neaparat si cei mai numerosi. Ei au devenit in multe tari o minoritate si vor ramane, daca nu va interveni vreun holocaust economic.

Se desprinde astfel ideea ca ar trebui sa acceptam diversitatea si sa schimbam institutiile politice mostenite de la Al Doilea Val, ceea ce ar duce la evolutie sociala si la democratia bazata pe minoritati a secolului XXI. Absenta institutiilor politice adecvate este cea care exacerbeaza astazi, in mod inutil, conflictul dintre minoritati, ducandu-l pana la violenta si in consecinta, intrunirea majoritatii devine din ce in ce mai greu de realizat. Astfel, ar trebui sa modernizam intregul sistem si sa intarim rolul diferitelor minoritati, permitandu-le sa formeze majoritati.

Daca politica a fost “pre-majoritara” in timpul Primului Val si “majoritara” in era celui de Al Doilea Val, se presupune ca pe viitor va fi “mini-majoritara” – o fuziune intre principiul majoritatii si puterea minoritatilor.

Intorcandu-ne la Erepublik, constatam ca minoritatile nu sunt nici rusii, nici moldovenii, nici romanii, nici sarbii sau cine-o mai popula eMoldova. Minoritatile sunt grupurile, grupuletele, bisericutele care s-au format in decursul timpului. Aceste minoritati ar putea deveni o majoritate daca ar lucra impreuna.

Facem o fuziune?

Cu stima,
QueenOfTheDamned
Ministrul Minoritatilor din Moldova