3 martie in istorie , articolul zilei

Day 1,565, 02:01 Published in Romania Romania by Domnu' Liviu

Ziua de 3 martie in istorie :

- In 1878 Bulgaria isi recapata independenta de sub stapanire otomana in urma unui razboi in care trebuie amintit ca Romania a fost a treia forta beligeranta ca numar de militari dar si ca pierderi in urma carora se va castiga Dobrogea si Cadrilaterul cedate de fostul Imperiu Otoman .

- In 1861 Tarul Alexandru al Doilea , semneaza Decretul de Emancipare acordand libertatea celor 23 de milioane de șerbi reprezentand la acea vreme o treime din populatia tarii .

- In 1831 este adoptat imnul Statelor Unite ale Americii "The Star-Spangled Banner" ( Drapelul presarat cu stele ) , scris de avocatul Francis Scott Key , versuri inspirate din desfasurarea atacului asupra fortului britanic McHenry . Melodia a fost preluata dupacantecul "Anacreon in Rai" ( Anacreon , preot grec ) la vremea respectiva un cintec de bautura al societatii Londoneze Anacreontic melodie compusa de de compozitorul britanic John Staffor Smith .

- In 1918 se semneaza al doilea dintre cele doua tratate de la Brest-Litovsk (acum localitate in Belarus ) care incheia ostilitatile dintre Puterile centrale pe de o parte si Republica Ucraineana si Rusia Sovietica pe de alta parte . Dintre negocierile mai importante , stabilirea independentei tarilor baltice .


- 1847 Ziua de nastere a lui Graham Bell , inventatorul telefonului . dar si a multor dispozitive de detectare a deficientlor auditive culminand cu aparatul de detectare a corpurilor metalice in corpul uman .


Citatatul zilei :
3 martie 1794

« Le bonheur est une idée neuve en Europe » Louis Antoine Léon Saint-Just (Fericirea este o idee noua in Europa)





Articolul zilei

Dreptul Divin al Regilor .

Dreptul Divin al Regilor este o doctrina politica si religioasa de regalism absolut . Ea afirma ca un monarh nu este supus nici unei autoritati pamantesti derivandu-si drepturile de a conduce direct din vointa lui Dumnezeu Regele astfel nu este subiectul vointei poporului sau , aristocratiei sau oricarei alte clase sociale inclusiv (in
viziunea unora , in special in tarile protestante ) nici a bisericii . Conform acestei doctrine , doar Dumnezeu poate judeca un rege nedrept si orice incercare de a detrona regele sau a-i restrictiona puterile merge contrat vointei lui Dumnezeu si poate constitui erezie .
Unul din pasajele Scripturii care sustine idea dreptului divin al regilor este Romani , Capitolul 13 . Insusi Martin Luter , cind indemna autoritatile seculare sa starpeasca Rascola Taraneasca din 1525 in Germania , in scrierile sale "Impotriva Criminalilor" si "Hoarde de tarani hoti" si-a bazat argumentele pe Epistola Sfintului Pavel catre Romani 13:1-7 . Avind legatura cu filosofiile catolice vechi ( nu si curente) vazand monarhia in care monarhul este loctiitor al lui Dumnezeu pe pamant si de aceea nu se supune nici unei puteri inferioare . Cu toate acestea in jurisprudenta Bisericii Romano Catolice este supus legii divine si firesti care este privita ca superioara monarhului . Papa isi asuma din cind in cind , datorita neexistentei altei posibilitati si pe seama superioritatii spirituale aspura regatelor locul unui arbitru al legii firesti si divine , in detronarea regilor care au ofensat-o , de exemplu in atacarea libertatii Bisericii .

Credinta Crestina in general justifica supunerea catre monarh facand referinta la urmatoarele :
1. Vechiul Testament , in care o dinastie de regi a fost creata de Dumnezeu prin profetia lui Jacov care si-a conceput fiul Juda sa fie rege si sa pastreze sceptrul pana la venirea Mantuitorului . Mai tarziu Profetul Samuel a reinstituit dinastia de regi incepand cu Saul sub inspiratia lui Dumnezeu .
2. Noul Testament in care primul Papa , Sfantul Petru stabileste ca toti crestinii vor onora Imperiul Roman chiar daca ,la acea vreme era inca un imparat necrestin . In acelasi fel insusi Isus Hristos Proclama in Evanghelia lui Matei ca fiecare trebuie sa "Dea Cezarului ce e al Cezarului" care este initial , literar , platirea unor taxe care obliga pe cei ce foloseau moneda imperiului , dar mai detaliat interpretat , ca a oferi supunere si ascultare proclamatului rege (Matei 22:20-21) in esenta nefiind contrar constiintei .
3.Sprijinirea de catre preoti si Biserica a dinastiei de imparati in cepand cu imparatii Constantin si Teodosius , mai tarziu imparatii Imperiului Roman de Rasarit si in final imparatul Imperiului Roman de Apus , Charlemagne (Latina : Carolus Magnus , Carol cel Mare , Charles The Great )


In articolul urmator , teoriile opozantilor doctrinei Dreptului Divin al Regilor inspirate de Revolutia Franceza si Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii de la 4 iulie 1776 considerata o capodopera a ideilor iluministe ale vremii .

Surse : britannica.com ; larousse.fr ; thefreedictionary.com , wikipedia.org