25

Day 3,070, 14:17 Published in Romania Romania by daniels22026

Pentru ca am nevoie de 25 de comentarii la un articol, va ofer doua optiuni generoase. Una simpla, comentati ceva! Saluturi, injuraturi, blesteme, urari, lumanari, etc. Si gata! Ati scapat de cateva paragrafe de valoare indoielnica. Merci frumos!

A doua optiune e sa cititi despre Modelul Standard, un ansamblu de cateva teorii care definesc particulele subatomice. Hai sa structuram oleaca informatia, sa salvam timpul. Pe cai!

Mai intai o poza, icoana Modelului Standar😛




1. Modelul Standard este esenta intregii materii din univers, adica aproximativ 5% din masa universului. Stelele, gaurile negre, teroristii, camera video din chaturile porno, fularul, etc, pana si boul sau vitelul, toate reprezinta materia si au in componenta numai particule definite in tabloul de mai sus. Mai sunt si altele, care nu se regasesc simbolic in tabel, pentru ca habar n-avem ce sunt, dar stim sigur ca exista . Nu stim ce este materia neagra, vreo 25% din masa universului. Si iarasi nu stim ce este energia neagra, adica vreo 70% din masa universului. Materia neagra stim sigur ca este acolo, intrucat influenteaza gravitational materia obisnuita. In rest nu stim nimic despre ea. Dar si mai putin stim despre energia neagra, adica spatiul aparent gol. Care nu e gol!!! Cele mai mari secrete sunt acolo, in spatiu gol, in nimic. Poate nu va vine sa credeti dar nimicul NU EXISTA! Decat uneori prin buzunare, dar ma rog, sa nu deviem.

2. Care credeti ca este primul criteriu maret de clasificare a particulelor subatomice? Ocuparea spatiului!!! Avem o data fermionii, coloanele I, II si III din tabel care ocupa spatiu. Adica nu pot sa stea doua particule in acelasi loc. Suna rezonabil, dar mai exista si bosonii, adica ultimele doua coloane din tabel. Astia pot sa stea, ba chiar prefera sa stea unii peste altii in acelasi loc din spatiu. Treaba lor, au niste obiceiuri ciudate.

3. Fermionii, adica particulele care ocupa spatiu, se impart in doua categorii. Aia mov si aia verzi. Glumesc. Cei mov se numesc quarci, si formeaza impreuna protoni si neutroni, adica particule din nucleul atomic. Iar cei verzi se numesc leptoni si sunt foarte usori comparativ cu quarcii.

4. De-acum ne uitam la prima coloana din tabel, caci restul fermionilor nu prea conteaza. Printre leptoni, e si electronul verde, ala din coltul stanga jos. Hai ca toti am auzit de electron, macar atat!!! Stiti ca se roteste in jurul nucleului atomic, da?! Sa mai sapam un pic, numai pe prima coloana din tabel. Vedeti aia doi quarci mov, up and down?! Ei bine, daca luam la nimereala trei bucati diferite din astia doi quarci, putem alcatui protonul sau neutronul. Adica doi up si un down. Sau doi down si un up. Si gata! Cam asta e nucleul atomului si electronii care se rotesc in jurul nucleului.

5. Tot in prima coloana, mai avem si neutrinul. Asta nu intra in componenta nimanui, ci doar circula prin univers. E foarte mic, n-are sarcina electrica, n-are nimic, vai de steaua lui! Dar circula cu viteze mari prin orice. Trilioane de trilioane de neutrini, emisi in soare trec prin noi, prin branza si fasole, prin intreaga planeta, ca si cum n-ar fi acolo. De ce? Pentru ca, am uitat sa va zic, distanta dintre nucleul atomic si electroni este imensa comparativ cu dimensiunile particulelor. Adica 99,99999% din volumul ocupat de materie, este alcatuit din spatiul gol! Asa ca neutrinii au pe unde sa treaca. Va puteti imagina pereti de plumb de trilioane de kilometri grosime. Degeaba. Neutrinii strabat acesti pereti ca si cum nu ar fi nimic acolo. Foarte rar se intampla sa nimereasca cate un nucleu atomic.

6. Restul fermionilor din tabel, cei de pe coloanele II si III, nu sunt foarte interesanti si nu prea exista prin univers, pentru ca sunt instabili. Ma rog, ceea ce conteaza e ca fermionii vin in 3 familii, I, II si III. Ei bine, nu stim de ce sunt 3 familii, iar asta e extraordinar de important. Daca vreunul dintre voi are vreo intuitie, va rog sa-mi ziceti in comentarii, si daca iau premiul Nobel, va promit sa impart banii cu voi.

7. Ultimele doua coloane sunt bosonii, aia despre care v-am mai zis ca pot si chiar prefera sa stea unii peste altii in acelasi loc din spatiu. Singurul boson pe care nu-l putem gasi experimental este gravitonul, adica cel care poarta informatia gravitatiei din univers. Nu-l putem gasi experimental pentru ca este prea mic. Sub graviton in tabel este bosonul Higgs, o particula care confera masa celorlalte particule. Existenta bosonului Higgs a fost dovedita experimental in 2012 la marele ciocnitor de particule LHC din Geneva, unde Romania ca tara nu participa pentru ca suntem idioti. Dar nu-i problema, romanii cerceteaza si ei la LHC alaturi de restul lumii, intrucat comunitatea stiintifica are nevoie de cat mai mult sprijin teoretic, din partea tuturor.

Merci frumos pentru rabdare. Pana la urmatoarea misiune cu articole promit sa nu mai plictisesc! Toate cele bune!

Si nu uitati de un comentariu mic acolo! o7