[Analiză] Modulul Militar

Day 2,043, 11:17 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei





Tutorialul conține imagini redimensionate automat. Click pe ele pentru mărimea originală. De asemenea, articolele vor fi utilizați termenii prezentați în acest articol. Actualizare a acestei analize.

Modulul militar este cel care reprezintă, în cea mai mare parte, acest joc și se îmbină cu modulul media și cu cel politic.
Folosirea corectă a damage-ului, indiferent de valoarea lui, este extrem de importantă; de aceea vă recomandăm ca înainte de a lupta să verificați care sunt ordinele prin intermediul Ministerului Apărării sau al DO-ului Unității Militare din care faceți parte.
Soldații armatei eRomâniei sunt așteptati pe chat-ul oficial al diviziei din care fac parte, pentru coordonare și ordine actualizate în timp real.
- Pentru a primi access pe chat-ul diviziei contactează-ți comandantul sau căpitanul UM.

Respectarea ordinelor și atacul la GO (presupunând că semnalul este dat când trebuie și nu folosit în mod abuziv sau prea rar), face ca damage-ul dat să sporească șansele de victorie și asta deoarece, ”Baza unei țări puternice stă în organizare!”
Populația este cea care menține echilibrul (luptă constant, au loc oscilații minore, cu excepția cazului în care apar vânători de medalii), iar armata este cea care trebuie să îl destabilizeze, în momentele cheie ale luptei.
Unii jucători susțin că de la T90 începe adevărata luptă întrucât atunci se obțin rapid cele mai multe puncte (60 pe minut). O astfel de organizare este mult mai eficientă ca echiparea și GO-urile până în acel moment, deoarece "zidul" (bara de influență) trebuie menținut peste 50% timp de cel mult 25-30 de minute în loc de cel puțin 90 de minute.

”Degeaba ai o sabie mare și ascuțită (armata) dacă nu ai un trup viguros (populația) care să te ajute să o ridici de la pământ.”



Pentru a lupta trebuie să ai minim 10 Health și să fi localizat în țara de partea căreia vrei să lupți sau într-una aliată cu aceasta.
- Dacă este un RW, trebuie să te afli strict în țara care deține acea regiune, iar apoi vei putea alege țara de partea căreia vrei să lupți.

În orice război, armata este împărțită în 4 mari divizii, în funcție de XP; acestora li se acordă un număr diferit de CP (Campaign Points), iar BH-ului i se va acorda o sumă diferită de gold, astfel încât:


Damage-ul se contorizează pe “zid”, acesta indicând sub formă de procente damage-ul strâns de acea divizie a fiecărei dintre țările participante.
Scopul este menținerea zidului peste 50%, la fiecare divizie, astfel încât țara va primi Domination Points (Puncte de Dominație).

Domination Point-urile se acordă în fiecare minut, în funcție de cronometru.


Divizia care strânge prima un total de 1800 de puncte va câștiga runda și va acorda țării numărul de CP corespunzător acesteia.
- Runda poate dura minim 90 de minute (1 oră și jumătate), adică un total de 1800 de puncte, și maxim 120 de minute (2 ore), adică un total de 3600 de puncte.
- Cronometrul rundei este crescător, adică începe de la secunda 0 și se oprește atunci când o divizie atinge 1800 de puncte.

Țara care strânge prima un total de 83 CP va câștiga campania și regiunea.
- Între runde este o perioadă de pauză, de 5 minute, care începe imediat după ce toate cele 4 divizii terminat (au atins minim 1800).
- O campanie poate dura minim 755 de minute (12 ore și 35 de minute), maxim 1870 de minute (31 de ore și 10 de minute).
- Într-o campanie pot fi acumulate minim 83 CP și maxim 93.




Pentru a ucide inamicul, pur și simplu apeși butonul ”Fight”, acest lucru consumându-ți din Health..
- Adversarii cu care te lupți sunt luați aleator dintre toți jucătorii localizați în acel moment în regiunea pentru care se luptă, deci se poate întâmpla să lupți “contra” unor jucători din țara ta. Nu trebuie să te sperie acest lucru, este neimportant în bătălie, important este ca tu să lupți de partea țării tale sau a unei țări aliate. Dacă sunt prea puțini jucători apropiați de Strength-ul tău, aceștia se vor repeta.
- Fiecare lovitură consumă 10 Health, iar un inamic este învins din maxim 5 lovituri. Excepție fac personajele care apar pe la misiuni; acestea necesită un număr mult mai mare de lovituri.
- Dacă ai avut mai puțin Health decât era nevoie să omori inamicul, acesta va fi lovit și rănit, dar nu omorât.
- Damage-ul (precum și Experience și Rank Points) ți se contorizează doar după ce ai omorât inamicul, în funcție de Strength, Rank-ul Militar, arma folosită și câte lovituri ai dat.
- Data viitoare când intri în acea campanie, vei primi ultimul inamic neomorât.
- Pentru a reîncărca Health-ul consumând Food, dai click pe “Eat Food” în partea stângă, lângă butonul "Fight".



Dacă apeși pe butonul “ON”din partea dreapta-jos a Battlefield-ului, îți va apărea un Pop-up după ce omori inamicul, în care poți vedea realizările făcute în urma uciderii.
- Aceste pop-up-uri pot fi dezactivate bifând checkbox-ul “Don’t show this again”.



1 - Damage : Damage-ul determină cu cât ai contribuit în acel război, adunându-se din fiecare kill în damage-ul total al diviziei țării pentru care ai luptat. Îl primești pentru fiecare lovitură în funcție de Strength, Military Rank și Arma cu care ai luptat.
2 - Natural Enemy Bonus : Acestea este un plus la damage, care apare în cazul în care lupți pentru țara ta într-o luptă directă (nu RW) împotriva NE-ului acesteia (cum vor fi viitoarele lupte din viitorul apropiat împotriva Bulgariei) (poți verifica oricând NE-ul eRomâniei aici ).
3 - Rank Points : 10% din Damage. Se adaugă la Rank Points și te ajută să avansezi la Military Rank; la fiecare avansare în grad primești un EB și 5% mai mult Damage.
4 - Experience Points : Se acordă câte 1 pentru fiecare 10 Health consumat pentru a ucide adversarul.

Utilizarea armelor este importantă, dar nu obligatorie. Damage-ul variaza semnificativ în funcție de arma folosită.
Primul Sfat de la Minister: Jucătorilor noi le este recomandat să *NU* cheltuie banii pe arme, deoarece beneficiile aduse de acestea pentru ei ar fi nesemnificative. Este mult mai profitabil să cumpere pâine (sau să o primească de la darnicii colegi ai UM și să păstreze banii) și să poată lupta mai mult, decât să lupte cu arme. Raportul damage/preț este net superior în favoarea pâinii, în plus luptând mai mult veți primi și mai multe Experience și Rank Points.

• Jucătorului care acumulează cel mai mare damage într-o rundă i se va acorda medalia Battle Hero (BH) și o sumă de Gold corespondentă diviziei acestuia.
• Jucătorului care acumulează cel mai mare damage în întreaga campanie, indiferent de divizia din care face parte (până în prezent s-au luat și la divizia 1), i se va acorda medalia Campaign Hero (CH) și o sumă de 5 Gold.

Al Doilea Sfat de la Minister: Nu te avânta după medalia de BH înainte de a te consulta cu colegii mai mari. De asemenea, nu vă recomandăm să încercați să luați medalia atunci când este overkill (de la T60 zidul este peste 55😵, întrucât ar fi doar risipă de resurse. Dacă dorești să te distrezi (când îți sărbătorești eZiua de naștere sau alte ocazii speciale), strânge minim 50 de EB și vei face puțin tanking. Totuși, și în acest caz este recomandat să vorbești cu cei mai bătrâni și mai experimentați dacă merită.

Battle stats - Se află în partea dreapta-jos a Battlefield-ului (butonul cu un grafic pe el). Acesta îți oferă posibilitatea de a vizualiza top 5 damage dat de luptătorii fiecărei divizii, din fiecare runda, cât și despre top 5 damage dat de luptători per total în intreaga campanie până în acel moment, este foarte folositor în urmărirea BH-ului și CH-ului.
Guerilla Fight Help - Se află tot în partea dreapta-jos a Battlefield-ului (butonul cu un semn de întrebare). Acesta îți oferă un instructaj de bază pentru luptele de gherilă (Guerilla Fights sau GF).
GF Inventory - Și acesta se află în partea dreapta-jos a Battlefield-ului (butonul cu niște dungi și un omuleț). Acesta îți oferă posibilitatea de a te echipa pentru GF, în cazul în care dispui de averea necesară. Vom reveni asupra acestui subiect cu un articol separat.

Al Treilea Sfat de la Minister: Luptele de gherilă sunt rentabile garantat pentru toți jucătorii cu Strength peste 10000-15000 și un rang minim de World Class Force (Forță Mondială). Dacă adopți o strategie corespunzătoare cu adversarul primit, vei putea câștiga un minim de 50% influență în plus comparativ cu situația în care nu alegi GF.

- Nu poți pica în luptele de gherilă cu jucători cu aceeași cetățenie ca tine sau din țări cu care statul tău are MPP (Alianță).
- Poți vizualiza doar statisticile țării pentru care lupți.




Damage-ul dat de fiecare jucător este determinat de Strength-ul, Military Rank-ul și Arma folosită de acesta.

Strength-ul se poate mări prin Train în Training Grounds (TG).
- Pentru toți jucătorii recomandăm ridicarea la reduceri ale centrelor de antrenament, începând cu cel gratis (îl aduceți la nivelul 4) și continuând cu cel cu 0.19 Gold per antrenament (treptat, tot la nivelul 4).
Military Rank-ul poate fi avansat prin obținerea Rank Point-urilor, de după fiecare ucidere făcută în luptă.
- Rank Point-urile se acordă cât 10% din Damage-ul dat în acel kill.
- GF accelerează creșterea în rang și încetinesc creșterea în nivel.
- Rachetele și armele de distrugere în masă sunt singurele arme care, după folosire, NU vă ridică Rank Point-urile.




În eRepublik există 11 tipuri de arme, acestea fiin😛

- Arma q1 (“Pistolul”)
- Arma q2 (“Pușca”)
- Arma q3 (“Mașinuța”)
- Arma q4 (“Elicopterul”)
- Arma q5 (“Tank vechi”)
- Arma q6 (“Tank nou, învechit”)
- Arma q7 ("Noul Tank nou")
- Bazooka
- Rocket (Rachetă)
- Small Bomb (Bombă Mică)
- Big Bomb (Bombă Mare)

Notă: Small Bomb și Big Bomb sunt ediție limitată (expiră în aproximativ o lună de la primire) și se pot obține doar pe perioada așa ziselor “promoții” sau prin completarea unor misiuni.
- În perioada promoțiilor Small Bomb se obține prin câștigarea medaliei BH, iar Big Bomb la medalia CH.

Orice armă are două caracteristici: Durability și Firepower, astfel încât:
- Firepower este Damage-ul sau bonusul de Damage adus de arma.


Q7 || 10 || +200%

Probabil vei spune că este mai ieftin să cumperi arme q1 și ești tentat să o faci, acest lucru însă este o mare greșeală, fiind demonstrat prin următorul exemplu:
Să presupunem că în acest moment poți da 1 000 Damage pentru fiecare 10 Health consumat pentru a omorî adversarul:
Cazul I:
Cumperi 10 arme q1 la prețul de 5 RON (0,50 RON bucata)
Mergi în Battlefield și lupți cu toate 10. Damage-ul tău va primi un bonus de 20%.
► 1 200 Damage (1 000 de la Strength și 200 de la Arme)

Cazul II:
Cumperi o singură armă q7 la prețul de 7,75 RON
Mergi în Battlefield și lupți cu aceasta până se termină Durability-ul. Damage-ul tău va primi un bonus de 200%.
► 3 000 Damage (1 000 de la Strength și 2 000 de la Armă)

Concluzie:
200 Damage bonus = 5 RON
2 000 Damage bonus = 7,5 RON
Armele cu Quality-ul mai mare sunt superioare și mai profitabile decât cele cu Quality mai mic.



Declarația de război

O țară poate declara război altei țări doar dacă are graniță comună cu aceasta. Propunerea este făcută de către președinte și are nevoie de aprobarea majorității Congresului pentru a fi acceptată, caz în care vor fi retrași din trezorerie 200Gold plus Gold cât 10% din numărul de cetățeni cu cel puțin Experience Level 5 ai țării care propune legea.
- În cazul în care cele două țări nu au graniță comună timp de mai mult de 30 de zile, declarația va fi anulată în mod automat.


Legea de NE: Este o metodă "gratuită" de a începe un război (nu costă niciun Gold sau CC), cea mai folosită la momentul actual, ce poate fi propusă de orice membru al Congresului. La fel ca și în cazul declarației de război, aceasta necesită aprobarea a 66% din voturi pentru a putea fi validată. Țara aleasă pentru NE poate fi doar una care are graniță directă.

Avantajul NE-ului este că în luptele directe împotriva acelei țări, fiecare jucător va beneficia de un bonus de 10% la damage.
- Acest bonus nu mărește numărul de Rank Points acordat.

NE-ul nu poate fi schimbat decât după 7 zile de la aprobarea legii în Congres, prin propunerea unei alte legi de anulare a acesteia. Totuși, acesta se poate întrerupe, în momentul în care cele două țări nu mai au graniță comună, putându-se astfel propune unul nou.

Țara care a declarat războiul primește inițiativa și are la dispoziție 24 de ore pentru a ataca o regiune a țării cu care este în război (se aplică și pentru AS). După terminarea campaniei respective, țara care a câștigat va primi regiunea și inițiativa, deci are timp 24 de ore pentru a ataca din nou.
- Nu se poate declara război decât la o țară cu graniță comună (excepție face AS).
- Țara fără inițiativă nu poate ataca până nu câștigă inițiativa.
- Dacă țara cu inițiativa nu a atacat în cele 24 de ore, se va ataca în mod automat o regiune inamică aleatorie de la granița comună.
- O țară nu poate ataca simultan decât o singură regiune a țării cu care este în război.
- Nu se poate porni RW într-o regiune cucerită de una dintre părți decât după 24 ore de la terminarea campaniei.

Legea de Airstrike (AS, sau atac aerian): Este cea mai costisitoare metodă de a ataca o țară și este folosită pentru a ataca doar țări cu care nu există graniță directă. Legea poate fi dată doar de președintele țării respective din momentul în care sunt strânse resursele necesare.

Formula de calcul pentru mâncarea necesară: Unități de Viață necesare = (Populația Țării + Populația tuturor țărilor aliate) *250
Formula de calcul pentru banii necesari: Monedă Necesară = (1.000.000 CC + 100.000 CC pentru fiecare regiune ce nu este originară țării) * (1 + (25 * Numărul de resurse diferite pentru Pâine ce le deține țara)/100))/15
La strângerea acestor sume poate contribui fiecare cetățean peste nivelul 25, indiferent de cetățenie sau locație.



Explicații suplimentare, reguli:
Atunci când legea de AS este validată, începe un nou război.
Țara care a început războiul are inițiativa pentru 24 de ore. Dacă aceasta nu începe o luptă în acele 24 de ore, va începe în mod automat o bătălie într-una dintre regiunile ce pot fi atacate (în regiunea respectivă nu are loc un alt război, direct sau re rezistență).
Dacă țara care a început războiul câștigă campania, restul războiului va continua după regulile normale. În caz contrar, războiul va lua sfârșit.
O țară fără regiuni nu poate lansa un AS.
Dacă o regiune este cucerită prin această metodă, bonusul nu va avea efect din cauza regulii de transport către Capitală.
Spre deosebire de NE, nu este nevoie să treacă 7 zile pentru a propune pace, ea poate fi făcută oricând.
Resursele necesare (bani și pâine) pot fi donate și după ce criteriile au fost atinse; astfel, ele vor putea fi folosite pentru un viitor atac aerian.
Dacă în timp ce o țară are în desfășurare un AS, dacă țara își pierde toate regiunile, atacul va fi anulat și resursele vor fi pierdute.




Propunerea de alianță (altă denumire ar fi MPP - Mutual Protection Pact) între două țări este făcută de președinții acestora și are nevoie de aprobarea majorității Congreselor ambelor țări pentru a fi acceptată. Costul unei alianțe este de 10 000 CC. În momentul propunerii legii, această sumă "dispare" din trezoreria ambelor țări.

Alianțele se pot întrerupe în mai multe moduri:
Vor expira automat după 30 zile de la aprobarea legii în Congres.
Când una dintre țări declară razboi unui aliat al celeilalte.
Când una dintre țări face pace cu un inamic al celeilalte.

Marele beneficiu adus de alianțe este faptul că o țară poate lupta pentru celaltă fără nevoia de a-și muta cetățenii în acea țară.
- De exemplu, eArgentina poate lupta pentru eRomânia chiar dacă cetățenii aceia sunt localizați în eArgentina.



Propunerea de pace este făcută de președinții țărilor implicate într-un război și are nevoie de aprobarea majorității Congreselor ambelor țări pentru a fi acceptată, neimplicând vreun cost suplimentar.
- Nu se poate semna pace între țări care au setat NE una pe cealaltă.

Dacă pacea este aprobată în Congres, medalia CH nu se va mai acorda!



Resistance War este campania unei țări de a-și elibera o regiune originară/core, aflată la altă țară. Inițierea poate fi dată de oricare jucător, indiferent de cetățenia acestuia. Pentru a se deschide lupta, trebuie să se strângă 10 jucători în acea regiune care să contribuie cu câte 1 000 CC.
- O țară nu poate deschide mai mult de un RW împotriva fiecărei țări dintre cele care ocupa regiuni ale acesteia. Exemplu: eBulgaria este cucerită și de eRomânia și de eGrecia, deci eBlugaria poate porni un RW împotriva eRomâniei și unul împotriva eGreciei.
- În RW pot participa doar jucătorii localizați în orice regiune a țării care deține acea regiune.
- În cazul în care rezistența pierde lupta, cei 10 jucători care au pornit RW-ul nu mai pot contribui la deschiderea altui RW timp de 7 zile.

În cazul în care RW-ul a avut succes și campania a fost câștigată de țara care l-a deschis, regiunea se va întoarce la aceasta, iar celor 10 jucători care au contribuit la demararea acestuia li se vor acorda Resistance Hero, 5 Gold și un mesaj ce va putea fi postat pe Feed.




Unitățile Militare (UM) constituie armata eRomâniei.

Acestea sunt grupuri de cetățeni foarte bine organizate. Toate au un comandant, comandant adjunct și câte un căpitan în fiecare regiment. Regimentele sunt grupuri ale UM a câte maxim 50 de soldați fiecare.
- Singura separare pe care o fac regimentele între jucători este de fapt DO-ul, acesta putând fi setat de către căpitan. Fiecare regiment are căpitanul lui deci DO-ul lui (dacă acesta dorește să îl schimbe). La UM-urile bine conduse și organizate, DO-ul este mereu setat la timp, acolo unde trebuie.

Poți vedea UM-urile eRomâniei accesând tab-ul Community și alegând “Military Units


Alt Sfat de la Minister: Jucătorilor noi le este recomandat să intre în UM “Garda Națională”, UM-ul dedicat instruirii complete a noilor jucători ai eRomâniei.

După ce te-ai înscris în UM, vei deveni recrut al acesteia. Acest lucru înseamnă că vei avea acces la anumite lucruri, precum DO.
- Recruții au acces limitat, de exemplu, aceștia nu pot vota la alegerile căpitanului de regiment (pentru a îngreuna posibilitatea unui TO).

Pentru a deveni membru deplin al unei UM, trebuie să îndeplinești o misiune specială, care constă în:
Uciderea a 10 inamici la DO.
Avansarea la un Military Rank setat de UM.
- Military Rank-ul necesar completării misiunii poate fi cuprins între Private și Field Marshall



Fiecare UM are:
Un lider principal, Commander. Acesta alege cerințele înscrierii în UM și prioritățile UM-ului și are dreptul de a exclude membrii cu vechime mai mare de 2 zile. Acesta își poate alege doi adjuncți, Second Commander, cu drepturi limitate.
- Military Rank-ul Commanderului trebuie să fie cel puțin Commander.
Regimente, fiecare dintre acestea având un maxim de 50 de jucători.
- Doar 30 jucători se pot înscrie într-un regiment, restul de 20 putând intra doar prin invitație.
Câte un Captain în fiecare regiment, care poate seta DO-ul acelui regiment și exclude membrii mai vechi de două zile din acel regiment. Aceștia sunt aleși prin vot pe data de 14 în fiecare lună.
- Military Rank-ul căpitanului de regiment trebuie să fie cel puțin Captain.
- Căpitanul de regiment nu poate fi exclus din UM.

Crearea unei UM presupune ca fondatorul să aibă Military Rank Commander sau mai mare și să plătească o sumă de 40 de Gold.




Unitatea militară pentru începători este Garda Națională.
Aceasta este Școala Militară a Ministerului Apărării, este pepiniera armatei eRomâniei! Aici sunt instruiți juniorii în toate domeniile, în special domeniul militar (dar *deloc* în cel politic). Aici vei găsi ajutor oricând și raspuns la orice întrebare. Pe chat-ul GN-ului sunt mereu jucători dornici să te ajute. Benefiile sunt: O instruire corectă și eficientă, ajutor, o comunitate cu adevărat unită și activă, cea mai frumoasă parte din eViață, prieteni noi, două echipări zilnice (arme+mâncare) și posibilitatea de a te înrola într-o UM după absolvire.
- Pentru a te întrola într-o UM este nevoie mai întâi să fii un absolvent GN; totuși, această cerință depinde în funcție de UM-ul ales.
- GN-ul îl poți absolvi la minim 1000 Strength.



”Astăzi GN-ist, mâine președinte!”




DO-ul este ordinul de luptă setat de căpitanul regimentului UM-ului în care te afli sau de Commander-ul UM și are scopul de a te ajuta să lupți la ordinele oficiale mult mai ușor.


Daily Order-ul presupune uciderea a 25 de adversari în lupta specificată.
- După completarea DO-ului vei fi recompensat cu 1 Bazooka și 1 Energy Bar.
- DO-ul se poate schimba de mai multe ori în aceeași zi (comandantul și căpitanul pot schimba ordinul de 5 ori fiecare), caz în care contorul adversailor pe care i-ai ucis în acea zi nu se resetează.






NU folosi Gold în lupte (Health Kit, Energy Bar, Bazooka Parts, Bazooka Booster, Damage Booster etc...) , este o totală risipă, este doar aruncarea banilor pe fereastră.
Luptă mereu conform ordinelor oficiale din Ministerul Apărării!
Înrolează-te în Garda Națională dacă dorești să îți faci o carieră militară.




[Ghid] Prima ta zi în eRepublik
[Analiză] Modulul Militar
[Ghid] Chat - Înregistrarea
[Culegere] Dicționarul Prescurtărilor
[Ghid] Alegătorul
[Ghid] Congressman-ul
[Ghid] PVP (Guerilla Fight) (video)

Urmează și:

Ghid despre Piață
Tutorial Media
Analiza luptelor de gherilă