10 lucruri pe care nu le stiai despre fostul dictator

Day 2,679, 08:12 Published in Romania Romania by jamie woon

1. Ceausescu s-a nascut pe 26 ianuarie 1918 in comuna Scornicesti din judetul Olt. Era al treilea membru adus pe lume intr-o familie ce urma sa numere zece copii ai lui Andruta si Alexandrina Ceausescu. Potrivit localnicilor, tatal fostului dictator nu prea avea grija de copiii sai. "Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sarea la bataie si injura", spunea despre el batranul preot din Scornicesti.

2. In 1933, se inscrie in cadrul UTC, sectia de tineret a Partidului Comunist Roman, formatiune politica ce activa in ilegalitate. Intre 1933 si 1936 este arestat de patru ori pentru "agitatie comunista" si pentru alte actiuni similare si este etichetat de autoritati drept "agitator comunist periculos".

3. In 1936 este condamnat la aproape trei ani de inchisoare, fiind incarcerat la Doftana pentru distribuirea unor pamflete comuniste. Acuzatiile aduse vizau gasirea unor brosuri bolsevice si alte manifeste ce instigau la revolta.

4. In 1939 o cunoaste pe Elena Petrescu la o reuniune a tinerilor comunisti. Cei doi se casatoresc sase ani mai tarziu, in 1945, si au trei copii, Valentin, Zoia si Nicolae.

5. In 1940, Ceausescu este arestat din nou. Petrece trei ani la inchisoarea Jilava, iar pana la 23 august 1944 va mai petrece un an de detentie la Targu Jiu, unde il intalneste pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, in scurt timp devenind protejatul acestuia.

6. La alegerile din 28 martie 1948, Ceausescu este ales membru in Marea Adunare Nationala si este numit in functii guvernamentale importante: subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii (1949 - 1950) si ministru adjunct la Ministerul Fortelor Armate (1950 - 1954) cu gradul de general-maior. Face parte timp de cinci ani (1950 - 1955) din Prezidiul Marii Adunari Nationale, fiind si presedinte al Comisiei pentru politica externa. In 1954, devine membru al Biroului politic si este ales secretar al Comitetului central al PMR, intrand in randul liderilor partidului.

7. La 4 decembrie 1957, avand gradul de general-locotenent de armata (fiind seful Directiei Superioare Politice a Armatei si adjunct al Ministrului Fortelor Armate), Ceausescu a condus unitatile militare care au inabusit rascoala taranilor din Vadu Rosca (jud. Vrancea) care se impotriveau colectivizarii fortate. Flancat de doua tancuri, Ceausescu ordona personal deschiderea focului de pe mitralierele aflate in camioanele care insoteau tancurile. Noua tarani sunt ucisi si alti 48 sunt raniti.

8. La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, in martie 1965, Nicolae Ceausescu preia functia de secretar general al Partidului Muncitoresc Roman. La putin timp, schimba numele partidului in PCR si numele tarii din Republica Populara Romana in Republica Socialista Romania.

9. La inceputul carierei sale in calitate de sef al statului, Ceausescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, gratie adoptarii unui curs politic independent fata de Uniunea Sovietica si a incetarii participarii active a tarii in cadrul Pactului de la Varsovia. Mai mult de atat, prin refuzul de a permite armatei sa ia parte la invazia Cehoslovaciei din 1968, Ceausescu atrage atat simpatia compatriotilor sai, cat si pe cea a lumii occidentale.

10. Prin alegerea sa in functia de presedinte al Republicii pe 28 martie 1974, Nicolae Ceausescu monopolizeaza intreaga putere in stat si reuseste sa creeze un adevarat mit in jurul sau si al Elenei Ceausescu. Biografia cuplului si istoria nationala este falsificata pentru a ilustra maretia regimului socialist si a conducatorului. In presa, la radio si la televiziune, prin intermediul operelor publicate, preaslavirea cuplului Ceausescu face parte din propaganda specifica amplificarii cultului personalitatii. Va conduce Romania pana in decembrie 1989.