İzlenme Koruması Eklentileri

Day 2,148, 06:58 Published in Turkey Turkey by Onur Akinci

Edward Snowden’ın, NSA belgelerini sızdırmasından sonra insanların mahremiyete verdikleri önem daha da arttı. Son aylarda daha çok insan, internet ortamında gizlilik ve güvenliklerini nasıl sağlayabileceğini araştırıyor ve çeşitli yöntemler uyguluyor. Elbette bu, pek kolay bir iş değil. Çünkü, alınacak önlemler tek bir türden değil, çok fazla sayıda ve ayrıntılı.

Webde gezinirken izlenmekten korunmak için aynı amaca yönelik birkaç eklenti zaten vardı, fakat son zamanlarda bu eklentiler oldukça popüler hale geldiler. Bununla birlikte, bu eklentilerin hangisinin daha başarılı olduğu konusu da tartışılmalı. Hepsini birden seçemeyiz, çünkü hem web tarayıcımızın performansını olumsuz etkiler hem de birbirleriyle çakışacakları için güvenliği sağlayamazlar. Öyleyse sırasıyla bu eklentileri karşılaştıralım.

No Script: Bu eklenti, eğer isterseniz webdeki bütün javascript içeriklerini engelleyebiliyor. Böylece takip edilmenize neden olabilecek bütün içeriklerden kurtulabiliyorsunuz. Ama ortada bir sorun var: Pek çok web siteyi de kullanılmaz hale getiriyor. Bunun nedeni, No Script’in eski bir mantıkla çalışması. Çünkü, günümüzde pek çok web sitesi javascriptleri yoğun olarak kullanıyor. Eklenti sürekli güncellenebiliyor ama temel mantık eski. Elbette, bazı web sitelere ayrıcalık tanıyabiliyorsunuz ama bu, eklentinin anlamını kaybetmesine neden oluyor.

Eklenti, Firefox için mevcut. Chrome ve Opera’da aynı işi Not Scripts, Safari’de ise Safari Javascript Blocker eklentileri yapıyor. Explorer’da ise bu iş ayarlardan yapılabiliyor, eklentiye gerek yok.

Ghostery: Oldukça beğenilen, övgü alan bu eklenti, adından da anlaşılacağı üzere sizi internette görünmez kılmayı amaçlıyor. Pek çok web sitesindeki izleme kodlarını ve reklamları engelliyor. İlk kurulumda bir yapılandırma ekranı çıkıyor ve buradan bütün listeleri ekliyorsunuz. Böylece eklenti sorunsuz çalışıyor. Bir web sitesine adım attığınız an sayfanın sağ üst köşesinde, sitenin içindeki bütün izleme kodlarının listesi çıkıyor ve hepsinin üstünü çiziyor. Böylece sizi koruduğunu gösteriyor.

Ghostery, hepsinden daha fazla engelleme yapabiliyormuş gibi görünüyor. Fakat bazı şeyler bu eklentinin güvenilirliğine zarar veriyor. Birincisi Ghostrank uygulaması. Bu özellik sayesinde eklenti, hakkınızda istatistik tutuyor ve bunu üreticisine gönderiyor. Üretici de bu istatistikleri reklam ve istatistik şirketlerine pazarlayarak para kazanıyor. Yani, izlenmekten korunayım derken bir başka şekilde izlenmenize neden oluyor. Elbette Ghostrank’ı kapatabiliyorsunuz ve kapatmalısınız da. İlk kurulum ekranında, Ghostrank’ı hiç etkinleştirmemeniz daha iyi.

Sorun sadece bununla sınırlı değil. Ghostery, Adblock Plus’la da çakışıyor gibi görünüyor. Çünkü reklam engelleme özelliğine de sahip. İşte bu noktada bir şark kurnazlığı göze batıyor: Adblock Plus’ın zaten engellediği bazı içerikleri, bir de kendisi engellemiş gibi göstererek “bakın ben hepsinden daha çok engelleme yapıyorum” diyor. Adblock Plus tamamen gereksiz duruma düşüyor.

Desteklenen web tarayıcılar: Firefox, Chrome, Safari, Opera ve Explorer. Resmi site: https://www.ghostery.com/

Do Not Track Me: Abine gibi bu konu üzerine uzmanlaşmış bir şirket tarafından üretilen bu eklenti, gerçekten mükemmel bir gizleme sunuyor. İşini oldukça başarılı yapıyor. Hiçbir yere de bilgi göndermiyor (daha doğrusu üretici böyle söylüyor). Ayrıca tıpkı Disconnect gibi yüklenmeden engelleme prensibi sayesinde interneti hızlandırıyor. Dört kata kadar hızlandırma demiş ama bana inandırıcı gelmedi. Disconnect’in %27′lik oranı daha inandırıcı. Fakat eklentinin bir kusuru var, o da açık kaynak olmaması. Yani kaputun altında neler olduğunu merak ediyorsanız, öğrenemeyeceksiniz. Eğer bu sizin için bir sorun değilse kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca, Delete Me, Mask Me gibi yan eklentileri ve servisleri de var. Onları da denemenizi öneririm.

Desteklenen web tarayıcılar: Firefox, Chrome, Safari ve Explorer. Resmi site: https://www.abine.com/dntdetail.php

Disconnect: Disconnect’in Ghostery ve Do No Track Me’den farkı, bir şirket ürünü olmaması. Bağışlarla geliştiriliyor. Sade ve kullanışlı bir arayüz sunuyor. Ayrıca, yaptığı zararlı kod engellemeleri, o kodları yüklenmeden engelleme prensibine dayanıyor. Bu, hem daha iyi bir güvenlik, hem daha az indirme boyutu olduğundan bant genişiği ve kotadan tasarruf ve %27 oranında daha hızlı bir internet demek.

Web tarayıcınıza yerleşen D logosunu tıkladığınızda internetin ne kadar hızlandığı ve bant genişliğinden ne kadar tasarruf edildiğini görebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra birkaç başlık altında nelerin engellendiğini de görebiliyorsunuz. Content başlığı altındakiler, sitenin çalışmasını olumsuz etkilememesi için engellenmemiş ama yanındaki simgeye tıkladığınızda anında engelliyor ve o siteye bir daha girdiğinizde bu kararınızı hatırlıyor.

Daha önce, Do Not Track Me ile Disconnect’i karşılaştıran bir yazı okumuştum. Orada Do Not Track Me’nin sosyal medya butonlarını engellemekte daha başarılı olduğu söylenmişti ama bunun önemli bir sorun olduğunu sanmıyorum. Çünkü gerçekten sorun olan butonları zaten Disconnect de engelleyebiliyor. Bir başka kıyaslama ise Lifehacker tarafından yapıldı ve Disconnect’e bir ödül verildi. Bir ödül de Launch Conference’den aldı. Pek çok yerde övgüyle bahsedildi.

Disconnect’in bir üstünlüğü daha var. Veri şifrelemesi de yapıyor kendi çapında.

Desteklenen web tarayıcılar: Firefox, Chrome, Opera ve Safari. Resmi site: https://www.disconnect.me/

Adblock Plus: Bu eklenti, aslında bir reklam engelleme eklentisi olarak piyasaya çıktı. Fakat son zamanlarda bazı ekstra listeleri de ekleyerek izlenme koruması için de kullanabiliyorsunuz. İlk kurulumdan itibaren size bu listeleri de teklif ediyor. Malware Domains listesini eklediğinizde sizi virüslü sitelerden koruyor. Fanboy Social Media Buttons Remove listesini eklediğinizde, izlenmenize neden olabilecek Facebook, Twitter, Google+ ve diğer sosyal ağların pek çok sitedeki, paylaş, beğen, takip et, vs. butonları engellenmiş oluyor. EasyPrivacy listesi ise sitelerin içindeki gizli izleme kodlarını engelliyor. Ve böylece Adblock hem reklam engelleme hem de tam donanımlı bir izlenme koruması eklentisi oluyor.

Fakat diğerleri gibi neyin engellendiğini size bir listede veya bir butonda doğrudan sunmadığı için bunun ne kadar başarılı olduğuna dair bir yorum yapmak pek olanaklı olmuyor. Bunun yanı sıra, eklentinin ayarlarına girip “rahatsız etmeyen bazı reklamlara izin ver” seçeneğini iptal etmelisiniz. Adblock Edge eklentisinde ise bunu en baştan kaldırmışlar.

Desteklenen web tarayıcılar: Firefox, Chrome, Opera, Safari, Explorer ve diğerleri. Ayrıca Android. Resmi site: https://adblockplus.org/

Sonuç: No Script’in mantığı çok ilkel ve siteleri kullanılmaz hale getiriyor. Ghostery ise güven vermiyor. Do Not Track Me ise açık kaynak değil. Geriye iki seçenek kalıyor, Disconnect ve Adblock Plus. Peki hangisi?

Eğer birinci amacınız reklam engellemek ama bunun yanı sıra izlenmekten korunmaksa bahsettiğim listelerle birlikte Adblock Plus işinizi görecektir. Ama izlenmekten korunmak için -bence- en iyi eklenti Disconnect. Amacınız sadece izlenmekten korunmaksa Disconnect yeterlidir.

Peki, ikisi bir arada kullanılamaz mı? Evet, kullanılır. Ama Adblock Plus’a ek filtreleri dahil etmeyin, sadece reklam engelleme için kullanın ve bırakın izlenme korumasını Disconnect sağlasın.

Do Not Track Me kullanacaksanız, Adblock Plus’la beraber aynı şekilde kullanmanız mümkün. Ama No Script ya da Ghostery kullanacaksanız asla Adblock Plus kullanmayın, çünkü çakışıyor.

Ben, kişisel tercihimi Disconnect’ten yana kullandım.

Yan Eklentiler

İzlenme korunması eklentisinin yanı sıra bazı farklı eklentilere de ihtiyacınız olacak. Çünkü başka şeyler de güvenliğinizi arttıracak.

Https Everywhere: Bir siteye bağlanırken http yerine https yazarak girmeniz, o siteyle aranızdaki bağlantının ssl ile şifrelendiği anlamına gelir. Yani, üçüncü kişiler sizi takip edemez. Pek çok site bu özelliği sunuyor. Ama hangi siteler olduğunu bilmiyorsanız, ya da biliyor ama tek tek her sitede https yazmak zor geliyorsa Https Everywhere eklentisi hizmetinizde. Bir siteye girdiğinizde, eğer site https destekliyorsa sizi kendiliğinden bu şifreli bağlantıya alıyor. Eklenti, Firefox ve Chrome için mevcut. Explorer içinse resmi olmayan bir sürüm var ama sertifikası olmadığından güvenemedim. Safari ve Opera’daki durumu ise bilmiyorum. Resmi site: https://www.eff.org/https-everywhere

Dephormation: Bu eklentiyi Ttnet kullanıcılarının mutlaka kullanması gerekiyor. Diğerlerinin ise kullanmasına gerek yok. Çünkü Ttnet, Phorm adında insanları fişleyen bir şirketle beraber çalışıyor. Ttnet, bütün eleştirilere, imza kampanyalarına ve BTK’nın, mahkemenin kararlarına rağmen bundan vazgeçmiş değil. Aslında en kolay yol Ttnet’ten ayrılmak ama her zaman mümkün olmuyor. Bu eklentiyi kurmadan önce gezinti.com‘a gidip Phorm servisini kapatın. Ardından bu eklentiyi kurun. Eklenti ne yazık ki sadece Firefox için mevcut. Resmi site: https://www.dephormation.org.uk/

Better Privacy: Bu eklenti, Adobe Flash Player’ın çerezlerini kendiliğinden silmeye yarıyor. Aslında Windows kullanıcılarının bu eklentiye ihtiyacı yok. Çünkü Denetim Masasındaki Flash Player bölümünden çerez bırakma özelliği tamamen kapatılabiliyor. Ama Linux kullanıcılarının bu eklentiyi kurması gerekiyor. (OSX tarafındaki durumu bilmiyorum) Bu eklenti sadece Firefox için mevcut ama Chrome tarafında da benzerleri var. İndirmek için tıklayın. Şunu da ekleyeyim: Firefox, Chrome, Opera ve Safari için Flash Block eklentisini kurarsanız bu eklentiye hiç gerek yok. Çünkü flash içeriklerini engelliyor. (Ama Firefox’un son sürümünde buna pek de gerek kalmadı)

Bitirirken şunu da belirteyim: Bu eklentiler tek başına sizi korumaz. Alınacak çok fazla önlem var. Bu daha başlangıç. Ve hepsi de ayrıca bir yazı konusu. Daha önce arama motoru meselesini ele almıştım. Oradan başlayabilirsiniz. Umarım zamanım olur da ben de bu tip yazılara devam edebilirim. Ama şimdilik Prism Break sitesine girerek oradan faydalanabilirsiniz.