[Verot] Presidenttiehdokkaiden budjetit

Day 2,238, 02:19 Published in Finland Finland by Citizen Mu

Presidenttiehdokkaista kaksi on esitellyt mediassa suunnitelmiaan mahdolliselle tulevalle kaudelleen. Tämä artikkeli keskittyy budjetin analysointiin.



TheJuliusCaesar lataa artikkelissaan tiskiin seuraavat suunnitelmat:
- MPP:t säilytetään nykyisellä tasolla (90k)
- Aloitustukia luultavasti jaetaan (viime kaudella n. 2k)
- Tankkijakoja ja CO:ta (n. 178k)
- tarvittaessa työveroa nostetaan 5%:iin



Kendo Yanar puolestaan ilmoittaa, että "Kaikki ylimääräiset rahat käytetään tankkijakoihin suomalaisille pelaajille" ja "työvero pidetään 3% tai … lasketaan alemmas". Ottaen huomioon että hallituslistalla mainitaan Seppo Koski, voivat kyynisimmät olettaa, että "ylimääräiset rahat" tarkoittaa kaikkia EK:n myöntämiä rahoja ja "suomalaisille pelaajille" tarkoittaa tiettyjen puolueiden/sotilasyksiköiden edustajia.



Suomi on viimeiset pari viikkoa nauttinut poikkeuksellisen suurista verotuloista. Verotuloihin ovat vaikuttaneet tankkien hinnat ja menekki (weekly challengen runsaat patukkapalkinnot tukevat tankittamista) sekä alueiden määrä ja veroprosentti (käytännössä siis sotamenestys).

Tällä hetkellä, kun kaikki alkuperäisalueet ovat hallussa ja verot minimissä, päivittäiset verotulot ovat 2k luokkaa. Veroja kevyesti nostamalla tulot voitaisiin saada 4k:n tuntumaan, mutta tulot elävät vahvasti pelin tilanteiden mukaan.



Verotasoista päättää eduskunta, ja kuten edellä mainittiin, itse verokertymään vaikuttaa useampi asia. Paremman puutteessa ajatusleikkinä voidaan kuvitella, että matalaa verotusta kannattavan Kendo Yanarin hallituksen aikana verotulot olisivat nykyiset 2k/päivä ja TheJuliusCaesarilla vastaavasti 4k/päivä. Tällöin kauden kokonaistulot olisivat 60k ja 120k, vastaavasti.



Ehdokkaasta riippumatta pelkästään MPP:t vievät leijonanosan tuloista, joten kaudesta tulee käytännössä pakosti alijäämäinen. Valtion nykyinen 1,25M kassa kuitenkin mahdollistaa maltillisesti alijäämäisen budjetin. Tehtäväksi jää määritellä mitä tarkoitetaan "maltillisella". Nykyisellä kassalla 100k olisi mielestäni hyvä katto alijäämälle.

TheJuliusCaesarin suunnittelema 270k budjetti olisi 120k verotuloilla siis 150k alijäämäinen. Tämä on liian paljon, ja olisin valmis myöntämään korkeintaan 220k budjetin (sisältäen MPP:t).

Kendo Yanarin "kaikki ylimääräinen raha" olisi 60k verotuloilla, 90k MPP-menoilla ja 100k alijäämällä 70k.



Riippumatta siitä kuka presidentin vaalit voittaa, ylläoleva analyysi johtaa mielestäni seuraavaan johtopäätökseen. Budjettikauden (eli presidenttikauden) vaihtuessa eduskunnan ja hallituksen tulisi sopia budjetin suuruus, ja tämän jälkeen parhaan kykynsä mukaan arvioida millä tasolla verot tulee seuraavan kuukauden ajan pitää, jotta alijäämä/ylijäämä pysyy tavoitteessa. Verotulojen ennakointi on toki vaikeaa, ja tilanteiden muuttuessa tulee tehdä korjausliikkeitä.



Nykyinen malli, jossa hallitus esittää mielivaltaisen budjetin, jonka eduskunta hyväksyy tai on hyväksymättä, on edesvastuuton, koska ongelmat jäävät aina seuraavan hallitukset/eduskunnan murheeksi. Suomi tarvitsee taloutensa kunnossapitämiseksi hallituksen ja eduskunnan väliset budjettineuvottelut, joissa päätetään menojen suuruus ja verokertymätavoite seuraavalle kuukaudelle. Menoihin ja tuloihin liittyy monta liikkuvaa osaa, joten täydellisesti nappiin budjetointi tuskin onnistuu, mutta yrittäminenkin on parempi kuin nykyinen mielivaltainen käytäntö.