[Valtio tiedottaa] Tilannepäivitystä ulkopolitiikkaan

Day 2,452, 12:50 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI

Kesän aikana on ehtinyt tapahtua monenlaista. On solmittu MPP Yhdysvaltojen kanssa, jouduttu luopumaan aluevaihdosta Venäjän kanssa, uhiteltu Tanskalle sekä tehty epäonnistunut ilmaisku Liettuaan. On siis korkea aika kerrata (ja osin tiedottaa ensimmäistä kertaa) kesän ulkopoliittisista tapahtumista.





Heinäkuun ehkä merkittävimpänä ulkopoliittisena tapahtumana voidaan pitää Suomen ja Yhdysvaltojen välisen MPP-sopimuksen solmimista. Monen kuukauden ajan kyseiset maat ovat toimineet kilpailevien liittoumien riveissä, kunnes toukokuun lopussa USA potkittiin Sirius-littoumasta, ja osapuolten välit katkesivat riitaisissa merkeissä. Kesän aikana tämä Suomen vanha liittolainen on pyrkinyt tiivistämään suhteitaan erityisesti itänaapurimme Venäjän kanssa, lopulta luoden tämän kanssa Pacifica-liittouman, johon myöhemmin liittyi myös Latvia.

Heinäkuun lopulla Yhdysvalloista otettiin yhteyttä hallituksen ulkopuoliseen kansanedustajaan ja tiedusteltiin yhteisen MPP:n mahdollisuutta. Aiemmin kyseisen liikkeen oli estänyt Yhdysvaltojen voimassa ollut MPP niin Viron kuin Liettuankin kanssa, mutta kesän aikana tämä oli tiputtanut molemmat harmaita hiuksia aiheuttaneet sopimukset. Asia esiteltiin eduskunnalle, joka lyhyehkön käsittelyn jälkeen äänesti Yhdysvaltain MPP:n puolesta. Samalla katsottiin tämän parantavan geopoliittista asemaamme, sillä MPP parantaisi jo ennestäänkin hyviä suhteita Venäjään ja koko Pacifica-liittoumaan, jonka tuore jäsen Latviakin on. Latvia taas sitoutui pudottamaan MPP:nsä Viron kanssa, sekä olemaan taistelematta Asgardia vastaan. Toisaalta heti tuoreeltaan USA-Suomi -MPP aiheutti hieman kitkaa Suomen ja Suomen USA:lle vihamielisten liittolaisten välillä, joita nopealla neuvottelulla onnistuttiin vähentämään. Kolikolla on aina kaksi kääntöpuolta, joten ulkopoliittisesti täytyy olla valppaana jatkossakin MPP-sopimuksia tehdessä.





Kesän aikana myös uudistettiin resurssijakoa eMaailmankartalla, sillä "uutena" teollisuusalana mukaan tuli talojen rakentamismahdollisuus. Tämän myötä Etelä-Suomen alumiinibonus vaihtui savibonukseksi ja Oulun rautabonus hiekkabonukseksi. Näin ollen Venäjän kanssa aiemmin toteutettu aluevaihdos ei enää ollut mahdollinen Suomen menettäessä ylimääräisen asebonuksensa. Vuokrasopimus näin ollen "raukesi", mutta alueiden vapauttamiseksi ei tehty elettäkään aiemmin kesällä, sillä Venäjä ystävällisesti suostui siihen, että Suomi pitää Leningradia ja heille merkityksetöntä peura-resurssia itsellään.




Kuten suuri osa suomalaisista varmaan muistaa, tehtiin elokuun alussa ilmaisku Liettuaan saadaksemme oman sodan, joka auttaisi myös liittolaista omassa sodassaan Baltian eteläisintä valtiota vastaan. Taistelu keräsi laajasti huomiota ympäri maailman ja olikin yksi isoimmista taisteluista ikinä Pohjolassa. Ilmaiskun aikana avattiin Pietarin alueen RW Suomea vastaan tarkoituksena drainata damageamme. Kyseinen vapaustaustelu jätettiin kuitenkin huomioitta ja vasta tällöin vapautui Venäjälle vuokrasopimuksen purkautumisesta lähtien kuulunut Leningradin alue. Aluepoliittinen analyysi on tällä hetkellä ulkoministeriön kirjoituspöydällä ja ilmestynee mediaan viikon sisällä.




Tiistaina julkaistujen uusien tehtävien myötä kasvoi paine avata oma sota Suomelle suuremmaksi kuin ennen. Kun aikaisemmin NE-ehdotelmat olivat kaatuneet haluun auttaa liittolaisia, vaati nyt yhden tehtävän suorittaminen omaa sotaa. Lyhyehkön mietinnän ja Suomen sekä Viron hallituksien välisen onnistuneen dialogin myötä sota pääsikin alkamaan pikaisesti mahdollistaen näin tehokkaan avun tehtävien tekemiseen. Viron sodan on siis tarkoitus olla harjoitussota, joka on käynnissä toistaiseksi. Pyrkimyksenämme on taistella noin viikon ajan, jonka jälkeen neuvotellaan erikseen sodan jatkamisesta ja mahdollisista muista jatkotoimenpiteistä.


Tilanne on tällä hetkellä kuitenkin hivenen monimutkainen, sillä harjoitussotaa koskeneiden neuvotteluiden jälkeen Viron presidentti on katkaissut kommunikaatioyhteydet Suomen hallitukseen, sekä mahdollisesti pyytänyt ulkovaltoja apuun. Suomen johto on pyytänyt ulkovaltoja olemaan puuttumatta asiaan toistaiseksi. Nykyinen hallitus selvittelee asiaa ja informoi kansaa kun asiasta tiedetään enemmän.




Historiallisesti eMaailma on ollut usein kahden suuren liittouman temmellyskenttä, ja usein toinen niistä on päässyt niskan päälle sekä pidemmän päälle dominoinut sotilaallisesti. Samaa on nähtävissä tälläkin hetkellä sillä Asteria ja Sirius erottuvat vahvoina liittoumina, joskin muita merkittäviä ryhmittymiä on hiljan muodostettu "kahden suuren" lisäksi. Yhden/kahden liittouman ylivalta on yleensä johtanut kehitykseen, jossa geopoliittinen tilanne on lukkiutunut ja taistelut alkaneet junnata paikallaan. Tässä vaiheessa paine liittoumasuhteiden muutokseen kasvaa, ja aina lopulta on ajauduttu suurempaan muutoksiin, jopa liittoumien romahtamiseen. Olisi kenties kaikkien etu, että eMaailmassa olisi useita erilaisia mutta tasaväkisiä liittoumia, jolloin ulkopolitiikan ja taktikoinnin merkitys kasvaisi. Tässä suhteessa tilanne onkin nyt kohtalaisen hyvä.



Keskeisimmät liittoumat eMaailmassa




Tilastotietoa liittoumien voimasuhteista. Asteria on väkiluvun ja alueiden perusteella tällä hetkellä vahvin allianssi.



Suomi nojaa vahvasti Asteria liittoumaan, mikä näkyy myös MPP-soppareissa

Suomen ulkopolitiikassa ei ole odotettavissa radikaalia muutosta. Yhteistyötä Asterian suuntaan varmasti jatketaan, mutta samalla pyritään kehittämään ja ylläpitämään kahdenvälisiä suhteitamme eri valtioihin ja myös muihin liittoumiin. Näin kauden alkupuoliskolla voidaan ennustaa, että merkittäviä muutoksia ei MPP-sopimuksiin ole tarvetta tehdä, vaan valtaosa niistä voidaan pyrkiä uusimaan. Luonnollisesti valta tässä asiassa kuuluu kuitenkin loppuviimein eduskunnalle, joka MPP-sopimukset hylkää tai hyväksyy äänestyksissään.

- Ulko- ja tiedotusministeriö