[Valtio tiedottaa] MPP-selvitys

Day 2,115, 12:45 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI


Suomella on tällä hetkellä 12 MPP:tä eli Mutual Protection Pactia, siis vapaasti suomennettuna sotilasliittoa tai puolustussopimusta. Monille pelaajille MPP:t voivat näyttäytyä itsestäänselvyyksinä ja helppoina hankkia, ikään kuin automaattisesti tapahtuvina pelimekaniikan osina. Yksi MPP maksaa 10 000 markkaa, ja puolustussopimukset vievätkin leijonanosan valtion kuukausittaisesta budjetista. Meihin neutraalisti suhtautuvien pikkumaiden kanssa ei siis ole järin kannattavaa solmia näitä sopimuksia.
Harvoin näkee puolustussopimuksia esiteltävän tai perusteltavan mediassa mitenkään, ainakaan oman eLämäni aikana näin ei ole tapahtunut. Nyt onkin aika hieman valottaa syitä ja seurauksia MPP:iden takana, on tätä muutamaan otteeseen tälläkin kaudella jo pyydetty.
MPP:t voidaan käytännössä jakaa kahteen osaan. Toinen osa koostuu liittomme Asgardin jäsenistä, toinen taas muista puolustussopimuksista. Työveron nostamien tulojen johdosta kauden aikana päätettiin lisätä kaksi vahvaa MPP:tä Suomelle, Makedonia sekä Brasilia.





Asgard-jäsenet:
Jo liittoumamme jäsenenä olo on riittävä peruste MPP:lle, mutta jokaisella maalla on oma historiansa Suomen kanssa, ja näitä lienee syytä valottaa hieman.

Ruotsi
Huolimatta historiastamme eri mahtiliittoumissa, ovat Suomi ja Ruotsi aina olleet hyvinkin läheisiä toistensa kanssa. Muutamaa hetkeä lukuun ottamatta olemme länsinaapurimme kanssa elelleet rauhassa vierekkäin aina Asgardin perustamiseen asti, jolloin siirryimme virallisesti samalle puolelle ja aloitimme yhteistyön.

Norja
Väkiluvultaan pienempi Skandinaavinen valtio, joka pitkään taisteli serbi-PTO:ta vastaan, on Suomen tapaan entinen EDEN-maa. Kotimaamme omaa Norjan kanssa vakaat ja ystävälliset suhteet, ovatpa he pyytäneet Suomea pitämään hallussaan muutamia Norjan alueita pienentääkseen PTO-riskiä.

Kanada
Lasken Kanadan vielä tähän kategoriaan, sillä MPP on solmittu valtion vielä ollessa Asgardin jäsen. Suomi on Kanadan kanssa elellyt neutraalin ystävällisessä ilmapiirissä. Oikeastaan vasta Asgardiin liittyminen näytti Kanadan potentiaalin ja arvokkuuden ystävänä ja liittolaisena. MPP Kanadan kanssa loppuu 7.9, joten uusi hallitus pääseekin heti miettimään, onko kyseinen puolustussopimus enää kannattava liittoumasta eroamisen jälkeen.





Muut:
Tämä ryhmä koostuu enimmäkseen CoT-maista, jonka lisäksi pakkaan mahtuu vahvoja, vanhoja ystävämaita sekä pari uutta tulokasta.

Kroatia
Yksi Suomen luotettavimmista ja vanhimmista ystävistä EDEN-ajoilta. Asgard on solminut Valkyrie-sopimuksen Kroatian kanssa, jonka tähtäimessä on edistää molemminpuolista hyvinvointia sekä yhteistyötä.

Kiina
Samaa ryhmää Kroatian kanssa, Kiina kuuluu myös Suomen isoihin ja hyviin ystäviin EDEN-ajoilta. Kiinasta myös kulkeutuu Suomeen huomattava määrä damagea MPP:n kautta johtuen Kiinan omien sotien vähyydestä ja suhteellisen korkeasta väkiluvusta.

Bulgaria
CoTin ainoa iso perustajajäsen, joka on liittoumansa johdolla lähentänyt suhteita ja tiivistänyt yhteistyötä Asgardin ja Suomen kanssa. Viimeisimpänä kehityksenä CoTin ja Asgardin yhteisoperaatio, jossa Bulgaria teki airstriken Norjan Trondelagiin auttaakseen Liettuasta eroon pääsemisessä. Tärkeä MPP, erityisesti nyt kun Bulgaria on vierailulla pohjoisessa.

Brasilia
Vahva Brasilia on todella hyvää pataa USA:n kanssa, sekä tuo kaivattua lisädamagea Suomen öisiin taisteluihin yhdessä Yhdysvaltojen kanssa. MPP on toimen tällä kaudella solmituista uusista sopimuksista, joten mitään syvempiä ystävyyssuhteita ei Brasilian kanssa vielä ole ehditty muodostaa. Tästä on hyvä edetä.

Indonesia
Indonesia on tärkeä palanen Suomen yöllistä damagea aikavyöhykkeensä ansiosta. CoT-jäsenenä tämä Itä-Intian saariston jättiläinen osallistuu isohkon damagensa turvin liittouman operaatioihin ja näin auttaa meitäkin kohtuullisesti.

Chile
Myös Chile sijaitsee lähes vastakkaisella puolella maapalloa, joten täältäkin virtaa passiivista damagea suuren pelaajamäärän johdosta tärkeään yöaikaan. Chile koki massiivisen babyboomin noin vuosi takaperin, jonka johdosta tämä E-Amerikan valtio vahvistui silmin nähden.

USA
Yhdysvallat on Suomen perinteinen, vahva liittolainen atlantin takaa. Osaltaan tähän lienee vaikuttanut lukuisten aktiivipelaajiemme siirtyminen USA:han, ja myöhemmin heidän osallistumisensa maan politiikkaan. Yhdysvalloilla on siis Suomesta hyvä, positiivinen ja luotettava kuva, pidetään se yllä. Lisäksi Yhdysvaltojen etuna on Brasilian tavoin aikavyöhyke Suomeen nähden.

Venäjä
Suomi on jo useamman vuoden ylläpitänyt ystävällisiä suhteita itänaapurimme kanssa, ja Venäjä onkin useasti auttanut pohjoismaisia ystäviään tiukan paikan tullen. Viimeisimpänä esimerkkinä mainittakoon Liettuan blokkaaminen Ruotsissa muutama kuukausi takaperin. Venäjä on tärkeä pitää liittolaisena jo ihan maantieteellisistäkin syistä, Suomi ei kaipaa enempää vihollisia rajoilleen.

Makedonia
Toinen tuore lisäys MPP-pakkaan. Makedonia on erinomaisen hyvää pataa Bulgarian kanssa, ja onkin myös yksi ensimmäisistä CoT-jäsenistä. Makedonia on viime aikoina pitänyt taisteluissaan Combat Orderia päällä, joka varmasti olikin osasyy siihen, että Makedonian MPP:tä pyydettiin kansalaistenkin toimesta.



Tällä hetkellä Suomella on siis tasapainoinen, koko vuorokauden kattava ja vahva MPP-pakka, jonka jokainen kortti on tarkkaan mietitty ja huolella katsottu.



Joitakin saattaa mietityttää, mihin ovat kadonneet esimerkiksi ennen niin vakituiset Argentiina ja Romania MPP-listoiltamme. Nämä, kuten myös listalla usein olleet Turkki ja Kreikka lähentyivät EDENin hajoamisen jälkeen TWO-liittoumaa, ja näin ollen erkanivat Asgardista lähentyen vihollisiamme. Käännekohtana voidaan pitää Yhdysvaltojen siirtymistä Argentiinan tukijoukoista Chilen puolelle joskus viime vuoden puolella. Näin ollen siis jouduimme luopumaan hyvistäkin ystävistä, joita Romania ja Argentiina eittämättä Asgardille, erityisesti Suomelle, olivat.

Viimeistä kertaa tällä kaudella,
ulkoministeriö