[VAALIT] Läpinäkyvä valtion koneisto

Day 2,145, 07:46 Published in Finland Finland by Sir Seppo Koski
Informatiivisen vaaliartikkelin kirjoittaminen on vaikeaa, enkä väitä tämän olevan sellainen. Jokaisella ehdokkaalla ainakin pitäisi olla pää täynnä ajatuksia, joilla hän kuvittelee kehittävänsä Suomea ja sen yhteisöä entistäkin paremmaksi. Tässä vaiheessa ollaan vielä selvillä vesillä, erilaisia ideoita on varmasti meillä kaikilla. Tummia pilviä alkaa ilmestymään siinä vaiheessa, kun yrittää parsia tilkkutäkkiä kasaan ja sellaiseen muotoon, että sen mahdollisimman moni lukija vielä ymmärtäisi.

Presidentinvaaleja pidetään yleisesti henkilövaaleina, monella tapaa näin myös onkin. Peli antaa presidentille melkoisesti valtaa ja vastuuta. Itse ehdokkaita tärkeämpi asia on kuitenkin mielestäni arvot, joita ehdokkaat edustavat. Vaikka kyse onkin vain pelistä, niin presidenttiehdokkaan arvot tuntemalla pystyy saamaan melko hyvän käsityksen siitä mihin asioihin hän tulee mahdollisella kaudellaan panostamaan.



Muutama sana allekirjoittaneen arvoista.

Jokainen meistä on vapaa pelaamaan peliä itse valitsemallaan tavalla niin kauan kuin se ei loukkaa muiden vastaavaa vapautta.
Suomessa on noin 1000 kansalaista, eikä meitä ole kaikkia tehty yhdestä ja samasta muotista. Minua kiinnostaa politiikka, sinua ehkä sotiminen, seuraavaa joku muu. Jo tässä olisi riittävästi perusteluja sille, että ei ole mitään järkeä rajoittaa keinotekoisesti erilaisia tapoja pelata peliä. Tarjoan kuitenkin vielä yhden, eli itse pelin. Pelin säännöt eivät anna sijaa keinotekoisille rajoituksille, vaan meidän kaikkien on tyytyminen siihen mitä Plato määrää.


Toinen mahdollisuus.
Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin päätin pistää vanhan sanonnan koetukselle omalta kohdaltani ja heitin romukoppaan kaikki vanhat ennakkoluulot ja mielikuvat yhteisöstämme ja sen värikkäistä kansalaisista. Jokainen meistä on ansainnut toisen mahdollisuuden, loppu on jokaisesta itsestään kiinni. Tarttuu mahdollisuuteen tai jatkaa tuttua polkua. Sen on kuitenkin kohtalaisen pitkä peliurani opettanut, että ajalla on melkoinen ja usein negatiivinen vaikutus siihen miten suhtaudumme eRepublikiin ja yhteisöön.

Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, eivätkä kaikki edes halua toista mahdollisuutta. Negatiivisuus ja kyynisyys kroonistuvat ja pelaaminen muuttuu väkinäiseksi suorittamiseksi. Ei pelaamisen tarvitse olla pelkkää p*skanjauhamista, vaan toiminnallaan voi myös pyrkiä vaikuttamaan.


Kansan edustaja
Pelin säännöt eivät anna sijaa yhteisöille luoda omia sääntöjä tai lakeja, jos ne eivät kulje käsi kädessä pelin sääntöjen kanssa. Me emme siis käytännössä pysty keinotekoisilla rajoituksilla hallitsemaan yhteisöä. Pelin säännöt mahdollistavat kuitenkin presidentin hallita yhteisöä niin, että se tapahtuu yhteisön ehdoilla. Kyse on valinnasta. Pakko presidentin ei ole niin tehdä, kuten olemme liian usein saaneet huomata. Itse kuitenkin uskon siihen, että presidentti on ensisijaisesti kansan palvelija.


Yhdessä olemme enemmän
Sanotaan, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Suomen pitäisi siis olla melkoinen utopia. Todellisuus on kuitenkin hyvin toisenlainen, vaikka ei mielestäni missään nimessä toivoton. Uskon mahdollisimman laajan yhteistyön olevan avain pysyviin positiivisiin muutoksiin.




Jokaisissa presidentinvaaleissa toistuu sama kysymys uudelleen ja uudelleen - mitä konkreettisia asioita ehdokas tarjoaa? Kysymys on erittäin tärkeä ja aiheellinen, mutta samalla äärettömän epäreilu. Mahdolliseen kauteen vaikuttaa niin moni vielä toistaiseksi tuntematon tekijä, että lopullista totuutta ei tiedetä vielä edes 7 päivää -lehden toimituksessa.

Kipinä hakea presidentiksi alkoi yhdestä selkeästä ajatuksesta - läpinäkyvä valtion
koneisto
. Kyse ei ole yhdestä konkreettisesta asiasta, vaan suuremmasta kokonaisuudesta. Läpinäkyvällä hallinnolla on kaksi tavoitetta. Mielestäni läpinäkyvä hallinto on demokraattisen ja tasavertaisen yhteisön perusedellytyksiä. Lisäksi uskon sen lisäävän tavallisen pelaajan kiinnostusta yhteisiin asioihin.

Aktiivisten kansalaisten toimesta valtion kirstun tilanne on varsin hyvin dokumentoitu. Näin halukkaat kansalaiset pääsevät tekemään omia johtopäätöksiä kirstun tilasta. Tämä sama mahdollisuus pitää tarjota myös hallinnon rahaliikenteestä. Halukkailla kansalaisilla pitää olla mahdollisuus nähdä mihin yhteisiä varoja käytetään. Enkä nyt puhu talousarviosta, vaan kirjanpidosta. Niitä ei tule sekoittaa keskenään.

Kirjanpito on läpinäkyvän hallinnon yksi peruspilareista, jolla on parhaimmillaan monia positiivisia vaikutuksia, joita ei etukäteen osata välttämättä edes arvata. Mitä useampi silmäpari näkee tiedot, niin sitä todennäköisemmin lamppuja syttyy ja syntyy koko yhteisöä hyödyttäviä oivalluksia. Kansalaisten on helpompi luottaa hallintoon, kun kirjanpito on avoin ja toimiva. Tästä saattaa seurata lahjoitusten määrän kasvu, josta hyötyy jälleen koko yhteisö.



Tiedotuksen tärkeys toistuu lähes jokaisessa vaaliartikkelissa, parhaillaan siihen tehtävään nimetään jopa useampi henkilö (tiedotusministeri). Lupaan muiden ehdokkaiden tavoin panostaa tiedotukseen, joka on jälleen yksi peruspilareista läpinäkyvälle hallinnolle.

Sen ei kuitenkaan mielestäni pidä olla yhden tai edes kahden (tiedotus)ministerin vastuulla, vaan koko hallituksen on panostettava siihen. Suhtaudun asiaan melko intohimoisesti, joka varmasti näkyy myös lehdestäni. Erityisen tärkeää ja helppoa tiedottaminen on juuri presidentille, koska hän on vastuussa kokonaisuudesta. Hänen pitää olla kärryillä kaikista asioista, joten on hyvässä asemassa välittämään tietoa kansalaisille. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että tiedotusvastuu on koko hallituksella. Tulen siis vaatimaan sitä myös kaikilta.

Tiedotuksen muotoa on tarkoitus myös muuttaa. Vallitseva käytäntö on, että kansalaiset tietävät tehdyistä päätöksistä viimeisenä. Tämä tapa ei ole linjassa läpinäkyvän hallinnon kanssa. Kansalaiset on saatava mukaan tekemään päätöksiä, siksi tietoa pitää tarjota jo suunnitteluvaiheessa. Näin saadaan kansalaisten ääni entistä paremmin osaksi prosessia.

Tiedotus tulee myös tapahtumaan omalla nimellä. Kunnia sille, jolle kunnia kuuluu. Näin kansalaiset näkevät entistä helpommin, että kuka mitäkin hallituksessa tekee.



Uudet pelaajat tarvitsevat enemmän huomiota yhteisöltä, aiheesta olen kirjoittanut jo useasti. Suunnitelmat tämän suhteen eivät ole muuttuneet, lähinnä tarkentuneet. Moni saattaa nähdä uusien tukemisen pelkkä menoeränä. On syytä kuitenkin muistaa, että ilman uusia pelaajia yhteisömme hiljalleen kuihtuu ja kuolee pois. Lisäksi uusien pelaajien tukeminen on hauskaa puuhaa, onhan kyseessä sentään yhteisöllinen peli.

Mentortiimin tehtävä ei ole juurruttaa uusia pelaajia Suomeen tai sen yhteisöön. Mentorien tehtävä on auttaa uusia pelaajia pysymään pelin parissa. Suomen hallinnon ja oikeastaan koko yhteisön tehtävä on uusien pelaajien juurruttaminen. Parhaiten se tapahtuu tekemällä yhteistyötä mentortiimin kanssa. Asiasta olen jo keskustellut tiiminvetäjän kanssa.

Ajatus läpinäkyvästä hallinnosta on saanut liikkeelle melkoisesti väkeä, joka näkyy hallituslistan koossa. Ja lisää halukkaita on varmasti vielä luvassa. Minun on siis helppo tehdä lupaus, että tulemme olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä uusiin pelaajiin. Luvassa on edelleen perehdyttämistä yhteisöön erilaisten tehtävien avulla, lisäksi kyselemme säännöllisesti kuulumisia. Tarkoitus on myös tuoda aloitusoppaan rinnalle pienempi opas, joka sisältää enemmän konkreettisia esimerkkejä siitä miten pelin parissa kannattaa ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana toimia.

Valtio tulee myös kustantamaan päiväkäskyn toteuttamiseen vaadittavat varusteet uusille pelaajille vähintään kuukauden ajaksi. Tämä tullaan toteuttamaan yhteistyössä halukkaiden sotilasyksiköiden kanssa. Keskustelussa on myös kansalaispalkka uusille pelaajille.



Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että valtion koneisto toimii turhan ryppyotsaisesti? Ainakin itsellä on sellainen tunne ajoittain hyvinkin voimakkaasti. Itselle pitää osata nauraa, eikä kaikkea kritiikkiä pidä ottaa niin henkilökohtaisesti. Tämä on kuitenkin peli, sen parissa pitää viihtyä. Positiivisuus ja huumori ei kuitenkaan tarkoita pe*seilyä, vaan tarkoitus on kokeilla kuinka hallinnon rattaat pyörivät, vaikka rystyset eivät olisikaan aivan valkoisena.

Muutamat kansalaiset järjestävät epäsäännöllisesti erilaisia tempauksia, jotka tekevät paljon hyvää yhteisössä. Niitä ei pidä kuitenkaan mielestäni jättää pelkästään vapaaehtoisten kansalaisten varaan, vaan hallinnon yksi tehtävistä on mielestäni myös viihdyttää. Enkä nyt tarkoita sitä, että käyttäydytään kuin pellet, vaan järjestetään erilaisia tempauksia ja muita hupailuja. Käymme myös edelleen ankaraa sotaa oikeudesta olla pelin kartalla. Aikoinaan kansalaisia viihdytti ja kannusti taisteluihin propaganda-artikkelit. Ne tuodaan myös takaisin.

Tarkoitus on myös pyrkiä aktivoimaan puolueita ja sotilasyksiköitä järjestämään jäsenilleen erilaisia tempauksia. Vaikka taistelu puoluekentillä ja TOP-listoilla käy ajoittain hyvinkin kuumana, niin ei se estä nauramasta itselleen ja toisille.



Uusien pelaajien tukemisesta kirjoitin yllä, mutta yhteisöstä kuitenkin ylivoimainen enemmistö on kaikkea muuta kuin uusia pelaajia. Moni pelaaja kiljui riemusta, kun CO lisättiin peliin. Sen käyttämisestä tukimuotona on myös keskusteltu, mutta itse en pidä sitä siihen sopivana. CO on tehokas työkalu, kun halutaan saada ohjattua vahinkoa tiettyyn taisteluun, mutta kansalaisten tasapuoliseen tukemiseen työkalusta ei ole.

Läpinäkyvä koneisto on yksi positiivinen asia, vaikka ei varsinaisesti tukea, jonka hallinto pystyy kansalaisille tarjoamaan. Sen lisäksi olen maininnut jo tapahtumat ja muun hupailun, jotka tarjoavat viihdettä ja palkintoja. Näiden lisäksi käynnistän mahdollisen kauteni alussa julkisen keskustelun kansalaisille tapahtuvasta tankkijaosta. Tästä lisää hieman myöhemmin.

Tarkoitus ei ole kuitenkaan hylätä CO-työkalun käyttöä, päinvastoin. Lehteen ja halukkaille sotilasyksiköille välitetään tieto, kun vahinkoa ostetaan. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman tarkka kirjanpito, että myöhemmin pystytään analysoimaan työkalun hyödyllisyyttä.



Tätä kirjoittaessa Suomella on yhdeksän valtion kanssa MPP, alueita meillä on yksi. Itse karsisin muutaman MPP:n pois, säästyneet rahat voisi sijoittaa yhteisöön. Yhden MPP:n hinnalla saadaan jaettua 800 - 1000 Q7 panssarivaunua. Lisäksi pelkän vähentämisen lisäksi pyrkisin suuntaamaan MPP-neuvottelut niiden valtioiden suuntaan, joista on oikeasti hyötyä. Eli osa MPP:ta menisi vaihtoon, päällimmäisenä mieleen tulee Kiinan saaminen takaisin.

Suomi kuuluu liittoon nimeltä Asgard, jäsenvaltioita on kolme kappaletta. Tähän loppuvat liian monen kansalaisen tiedot liitosta ja sen toiminnasta. Läpinäkyvä hallinto pitää ulottua myös liittoon asti, eli dialogi kansalaisten ja Asgardin välillä pitää saada käyntiin. Muilta osin allekirjoittaneella ei ole suuria odotuksia liiton suhteen. Sen parissa tuleekin pääsääntöisesti toimimaan siitä kiinnostuneet pelaajat. Siitä pidän kuitenkin presidenttinä huolen, että tiedotus ja keskustelu liitosta siirtyy mahdollisella presidentinkaudella täysin uusille raiteille (eli sitä on olemassa).

Vapaussodat raivoavat, läpinäkyvän hallinnon tarkoitus on kaataa lisää bensaa liekkeihin. Luvassa on propagandaa, varusteita ja hurmosta. Kutsutaan mukaan apuvoimia. Vedetään yhtä köyttä ja annetaan kaikkemme, näytetään valloittajille, että olemme ansainneet paikan pelin kartalta.

Suomen sotilasyksiköiden tilasta on kerättävä yhteenveto. Heille on tarjottava yhteistyötä valtion kanssa. Näin saadaan koordinoitua vapaussodat paremmin ja aktivoitua sotilasyksiköitä. Halukkaille sotilasyksiköille tarjottava tilaisuus ottaa entistä suurempi vastuu uusista pelaajista. Tarjottava resursseja, joilla sotilasyksiköt pystyvät myös omatoimisesti aktivoimaan jäseniään.



Läpinäkyvän hallinnon myötä kansalaiset ovat tiedon suhteen samalla viivalla valtion koneiston kanssa. Kun faktat ovat tiedossa, niin seuraava askel on siirtää myös valta kansalle. Puhun tietysti suorasta demokratiasta. Turha hallinnon on pohtia, että haluaako kansalaiset tankkijaon vai mahdollisesti jotakin muuta. Keskustellaan ja äänestetään yhdessä, ja valtion rattaat pyörähtävät enemmistön haluamaan suuntaan.

Jo pelkästään tässä artikkelissa olen maininnut lukemattomia asioita, joista mielestäni ylin päätösvalta kuuluu kansalle. Käytännössä asiaa tullaan kokeilemaan ainakin MPP:n ja tankkijaon suhteen. Vain kokeilemalla tapaa, tiedämme toimiiko se käytännössä vai ei.

Meidän on rohkeasti kokeiltava uusia asioita, jotta voimme oppia virheistä. Pelissä tapahtuu jatkuvasti pieniä ja suurempia muutoksia, meidän pitää muuttua mukana. Presidentti ei mielestäni edelleenkään ole diktaattori, vaan kansan palvelija. Hänen tärkein tehtävänsä on kansan tahdon selvittäminen ja toteuttaminen.



Pientä yhteisöämme kritisoidaan usein aktiivisten puutteesta, liian harva on halukas tekemään konkreettisia asioita yhteisön eteen. En pysty allekirjoittamaan väitettä, en ainakaan enää. Aloitin keskustelun läpinäkyvästä hallinnosta yksityisviesteillä, viestejä on liikkunut molempiin suuntiin muutaman viime viikon aikana satoja.

Agenda kiinnostaa monia, todella monia. Keskustelut ovat vielä osan kanssa kesken, mutta jo tässä vaiheessa haluan tuoda julki pelaajia, jotka ovat valmiita lähtemään toteuttamaan läpinäkyvää hallintoa ja kaikkea siihen liittyvää. Pahoittelen, että kaikkia ei tässä artikkelissa tuoda esille, mutta keskustellaan ensin rauhassa asiat selviksi.



Olen koko toisen mahdollisuuteni ajan rummuttanut laajaa yhteistyötä, ilokseni voin todeta olevani jälleen askeleen lähempänä tavoitetta. Halukkaita tekijöitä on löytynyt jokaisesta TOP5-puolueesta, kuten myös pienemmistä puolueista. Kaikki mukaan lähteneet eivät ole edes pelissä Suomen kansalaisia, mutta kuitenkin halukkaita palvelemaan sen yhteisöä.

Ehdokkuuteni yksi tavoitteista oli tarjota jokaiselle halukkaalle mahdollisuus näyttää kykynsä. Minua ei kiinnosta facebookissa, foorumilla tai twitterissa luodut rajoitukset, eikä pelaajan aikaisempi toiminta. Jokainen on ansainnut toisen mahdollisuuden näyttää, että haluaa tehdä konkreettisia asioita yhteisön hyväksi.

Titteleistä tapellaan myöhemmin, työt hoidetaan kuitenkin yhdessä.

Puuttuuko nimesi listalta? Kiinnostaako sinua tehdä konkreettisia tekoja läpinäkyvän hallinnon hyväksi? Kaikki halukkaat ovat edelleen tervetulleita, laita rohkeasti viestiä allekirjoittaneelle.



Kiitos mielenkiinnosta.


-SeppoKoski